Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Przeziębienie w ciąży.

uJauJa
edytowano października 2011 w Pomagajmy sobie
Temat pojawiał się w kilku wątkach w dolegliwościach, w wątku Taji i pewnie w wielu innych, ale może warto zebrać tajną wiedzę w jednym temacie żeby łatwo było go odnaleźć, wszak sezon przeziębieniowy się już zaczął a i kobiet przy nadziei sporo.

Przeziębienie dopadło właśnie i mnie ( jestem w szoku bo rzadko choruje - ale jak już to porządnie). Podzielcie się sposobami na choróbsko w ciąży - z wątków wyjęłam już:

- herbatę z lipy
- czosnek pod każdą postacią ( do wąchania, i jedzenia)
- maliny ( herbatę z sokiem, konfitury itp)
- maść majerankową pod nos
- nacieranie pleców smalcem (:shocked:)
- ... ???
«1

Komentarz

• Lila znalazłam ten wątek - ale tam taka niemiła dyskusja się nawiązała - że chyba wolę go nie wyciągać, a i sposobów część była nieciążowa:)
  • Ja się leczyłam własnie tak, plus leżałam pod kołderką coby się wypocić.. moja mama twierdzi, ze na gardło najlepiej ssać plaster cytryny (nie sprawdzałam)
  • mi pomagalo pelne mleko z czosnkiem, miodem, a czasem jeszcze z maslem... nie przepadalam za ta mixtura, szczegolnie, ze zęby tym strasznie jakby "zachodzily", ale gardlo i okolice tez i pomagalo... poza tym lipa i malinki zaprawione...z miodem i cytryna
  • To w takim razie wyłażę z łóżka i idę siekać czosnek (wyciskarkę zepsułam robiąc włosy do aniołków z masy solnej :sad:)
    Czy ten syrop gotowy jest do picia odrazu? czy musi jakoś odstać?
  • W kategorii "różne cuchnące a skuteczne rzeczy do nacierania występuje jeszcze smalec z cebulą, tzn. nacieramy smalcem i okładamy plasterkami cebuli. Posypujemy vegetą. :cool:
    Nie, z vegetą żartuję, reszta się zgadza.
  • Z rana cytryna - cała, wyciśnięta i wypita na czczo. Pół godziny trzeba potem odczekać do jedzenia. Rewelacja!!! Nie tylko dla ciężarnych. Ja ostatnio tak wyleczyłam półrocznego synka z kaszlu. Co dzień dostawał łyżeczkę cytryny. Po5 dniach kaszel i katar zniknął!!!
    A na wieczór polecam czosnek i mleko z masłem i miodem (najlepiej wszystko swojskie).
    Sok z czarnego bzu, z mniszka, no i z malin :bigsmile: Mniam.
  • Z tym, że to mleko to suchy, tępy kaszel, drapiące gardło. Mleko zaśluzowuje i na mokry kaszel zaszkodzi, wzmoże produkcję śluzu. Przy katarze tyż nie bardzo.

Miód jemy sam albo dodajemy do letniej, nie gorącej wody - bo powyżej 40 stopni miód traci właściwości bakteriobójcze.
  • Imbir zaparzony z cytryną - działa napotnie, przeciwgorączkowo i ogólnie stawia do pionu.
    Można parzyć suszony albo świeży.

Przy okazji niezły jest też na nudności :bigsmile:
  • @Kotek, a jakie proporcje do tej mikstury?
  • Mój hit od teściowej:
    Dużo kapusty kiszonej, dużo czosnku.
    pomieszać i jeść. Najlepiej żeby oczy łzawiły - tzn że proporcje dobre

Uwaga: zostawiona miska zalana wodą wydziela zapach ulatniającego się gazu :ag:
  • I mnie wzielo:( Pewnie przyczynil sie do tego stres w zwiazku ze sprawami wizowymi,ale w każdym razie wzielo i sie pojawilo...

Przede wszystkim MEGA bol gardla!!!!!!
    Troche kataru,ale bez szału.

Co mogę??

Robie plukanki woda z sola -(ile razy dziennie,żeby nie przesądzić?)
    Z lekow mam ISLA mooz i Hasco Sept,mozna?? A I FARINGOSEPT.
  • A co,jak ktoś cierpi na cukrzycę?
    Właśnie teraz jestem przeziębione i prawie nic z tego,co polecacie ,nie mogę brać.
  • Nie wiem,czy Hascosept nie zawiera cukru.
    Ostatnio mocno sie zdziwiłam,ze nie mogę Rennie na zgagę(a mam cały czas)
    Goździki chyba mogę,nie wiem.
    @Rosea?
  • Ja płuczę od wczoraj gardło naparem z szałwi - u mnie zawsze rewelacyjnie działa. Wczoraj bardzo wkurzający ból - płukanie średnio co godzinę i koniecznie przed snem, a dziś rano mnie tylko lekko drapało. Tylko ważne - nie połykać, tylko wypluwać, bo szałwia w ciąży zdecydowanie mogłaby zaszkodzić.
  • Z leków aptecznych mi bardzo dobrze robił syrop prenatal i w czasie karmienia też go można, zamiast świeżego czosnku, po którym maluchy mogą mieć kolki
  • o tak,prenatal syrop albo prenatal grip,tez brałam.
    :)

• Ała, ałaaa, ałaaaa.... moje gardłoo...

PIECZE, DRAPIE, mam łą potrzebę przełykania przez co boję się, że nie zasnę, a zmęczenie nie pomaga mi szybciej się wykaraskać...

:((
  • A mnie najbardziej wkurza nos.
    Nie mogę oddychać.
    Chetnie przyjęlabym Xylometazolin,ale wiem ,ze nie mogę(poza tym kiedys się od niego uzależniłam  i trudno mi było odstawić.)
  • Ale takie przeziębienie nie jest groźne dla Malucha nie?
  • Kurka, tak się martwiłam tymi badaniami w sobotę i tak się cieszyłam, ze dobrze poszły (i nadal cieszę oczywiście), a teraz taki problem.

A mąż mi jutro wyjeżdża, wraca w czwartek. Nie ma szans na leżenie w łóżku :(

@MamaMika, a Tobie choć trochę lepiej?
  • No dobra... weszłam tu :P Ania D. pisała, że najlepszy na ból gardła jest: ssanie (lekkie podgryzanie) ząbku czosnku. Ale zwracała uwagę żeby to nie był czosnek z Chin :P 

Ja yyy jakieś doświadczenie już mam! i oprócz tych tu wymienionych wyżej.. przy jakimkolwiek załamaniu się mojego zdrowia (a przy dwójce dzieci już nie dają zwolnienia do leżenia więc to odpada) od razu załaczyłabym nebulizator z solą, w razie kaszlu bym kazała się oklepywać. Z Katarem pewnie robiłabym tak jak z niemowlętami: temperatura pokoju do spania ok 18-20'C, głowa do spania wysoko na jakąś poduszkę, czosnek w pobliżu do wdychania (ewentualnie olbas albo inny naturalny olejek eukaliptusowy tudzież sosnowy). 

Ech... jakie to były cudne czasy.. dzieci nie było - można było chorować w łózku... to się rozmarzyłam na koniec dnia :P
  • RATUNKU!!!!!

Zasadniczo - myślałam, że przechodzi już... Gardło niby przeszło, trochę był katar,co prawda niespływający, ale przezroczysty, więc luz.

A tu dzisiaj - mam jakieś takie "przewrażliwienie" skóry (nie ból, ale właśnie przewrażliwienie - myślałam, że może podrażniłam sobie dziąsło, bo już wcześniej miałam przy tym, takie objawy) w miejscu kości jarzmowej i trochę ucho..
    Po drzemce znów rozbolało mnie gardło :(
    Nie wiem co robić.
    Czuję, ze katar mi mega spływa po gardle, wydmuchać nie mogę. Ale nos sam w sobie nie zawalony - mogę oddychać.

Boję się, żeby mi w jakieś zapalenie zatok nie wlazło.

Pomóżcie, doradźcie!
  • Jeżeli możesz sobie pozwolić to zamknij się w łazience i wymocz w ciepłej wodzie. A potem szybko pod kołderkę z dużym kubkiem herbaty z cytryną i przyjemną książką.
    Ja dzisiaj też się źle czuję. Bolą mnie wszystkie stawy.
    :(
  • @AleksandraB

Tak zrobię!

A jeszcze jakieś rady?:>
  • Kanapka z czosnkiem. Maz zawsze mi robi w takich okolicznosciach :)
  • I tabletki z soli emskiej do ssania, jesli gardlo mocno drapie.
  • Popieram - kanapka ze swiezego, domowego chlebka, z domowym maslem i czosnkiem - ech...szkoda tylko, ze taka antyspoleczna...:(
  • Mąż mi zaraz zrobi.. będę antyspołeczna! A co!

Tylko martwi mnie ten ból ucha/okolic oka... i tak już chodzę w czapce po domu... Buuu :((
  • nie wiem czy w ciązy można ale są czopki? tabletki? generalnie takie kapsułki z czosnkiem można to wsadzić do ucha... ale czy w ciązy? @Katarzyna może wie? ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.