do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych są specjalne szczoteczki, wyglądają jak mini szczoteczki do mycia butelek i mają różne rozmiary. Mnie uczyli, że nitką się czyści międzi górnymi częściami zęba a tymi szczoteczkami niżej przy dziąśle.
czy wiecie może czy przy karmieniu piersią można stosować jakiś lek przeciwalergiczny. Chodzi o pomoc doraźną nie o przewlekłe stosowanie, wykończę się.....
Ja stosowałam loratadynę. Doraźnie tylko kilka dni. Pewnie zyrtec też by można, bo to nawet małym dzieciom lekarze przepisują. Jednak w obu przypadkach w ulotkach producent pisze, że w czasie karmienia nie powinno się przyjmować, tudzież, robić to pod kontrolą lekarza.
Cos mam na dolnej wardze, a w zasadzie wlasnie nic tam nie mam i nie wiem co to. Na malutkiej przestrzeni przy brzegu wargi prawie ciagle cos mnie swedzi (jak na opryszczke, ale juz miesiac nic nie wychodzi, no i ja nie jestem opryszczkowa - mialam raz kilkanascie lat temu). Miejsce nie jest zaczerwienione, nie ma innej barwy, jedynie bardzo mocno mi sie tam skora luszczy. Czasem i dwa razy dziennie plateczek skory odchodzi. Troche lepiej bylo przy cieplej pogodzie, teraz znow gorzej. Ale nie rosnie/ maleje. Co to moze byc?
Mam dwa pytania: 1. M. tydzień od wyjścia ze szpitala, a wciąż kaszle. W zasadzie, to ten kaszel się zaczął w domu, od pierwszej nocy, suchy, męczący. Co robić???Czy może to normalne pokłosie zapalenia płuc?A dziś mi coś kicha z rana chce mi się ryczeć.
2. Objawy przed @: mdłości, zawroty głowy, dreszcze i uczucie zimna plus typowe bóle-słyszałam, że to brak potasu,prawda? Suplementować tabletkami?
1. A nie masz za suchego powietrza w domu? Jak nie czujesz się pewnie z tym kaszlem, to ją pokaż pediatrze do osłuchu. Po antybiotyku ma prawo być bardzo osłabiona i może łatwo coś nowego złapać. Trzeba być bardzo uważnym. Inny trop, to jakieś problemy alergiczne (roztocza, czy inne pleśnie). 2. Jeśli podejrzewasz niedobór potasu to bardzo sugeruję zacząć od zbadania jego poziomu we krwi. Z potasem jest o tyle niefajnie, że niekorzystny jest jego niedobór ale nadmiar też może być bardzo szkodliwy. Przy okazji i magnez bym zbadała.
Katarzyna, no z tym potasem, to ja nie podejrzewałam, bo się nie znam, tylko mi ktoś powiedział, że takie objawy mogą o tym świadczyć. Zgadzasz się z tym?
Raczej mi opisane objawy nie podchodzą pod niedobór potasu. Nie widzę powodu, dlaczego przy hipokaliemii objawy miałyby się nasilać przed miesiączką. Dodatkowo raczej są to objawy ze strony serca (arytmia), mięśni (drżenia, osłabienie skurczu) oraz ogólne osłabienie, senność, apatia. Jednak sprawdzić możesz. Najlepiej razem z innymi elektrolitami.
Przy pracy przy komputerze robić przerwy, zamykać oczy, przenosić wzrok na coś dużo dalszego niż ekran, chodzić na spacery i wysypiać się
a jeśli chodzi Ci o to, o co mogło chodzić okuliście, to jeśli nie dostałaś 3-4 ulotek kropli nawilżających i próbki tychże, to jestem zszokowana...
No nie dostałam. Zaleicił tylko kontrolę co roku, bo mam zmiany na obrzeżach siatkówki, zmiany na obrzeżach rogówki. No, ale leczenia nie wymaga. Na starość lekarstwa nie ma :P
@ola_g Ja lubię sztuczne łzy- biorę je też jak mam coś bakteryjnego _nie leczą!!! ale sprawiają ulgę. Dużo siedzę przed komputerem i widzę, że czasem ślepia nawilżenia potrzebują.
@Katarzyna jeszcze Cię trochę pomęczę, wybacz:-) A może ktoś inny też miał z czymś takim do czynienia? mąż poszedł do dermatologa bo od 2 miesięcy swędzi go skóra głowy, aż ma tam strupki krostki ito.Powiedziała, że wyprysk...
Lekarka spojrzała przez milisekundę zapisała aerius DOUSTNIE (to jakiś syf jak przeczytałam działania uboczne to padłam) i pimafucort oraz emolium szampon (pan se spróbuje).
no i w sumie powinnam to skonsultować wcześniej, bo tam myślę co by mu dać, żeby pomogło, lekarka go raczej olała - najlepiej wydać kupę kasy na coś co nie wiadomo czy w ogóle jest dobre... Najlepiejw alnąć maść sterydowa i do widzenia, mam wrażenie , że dermatolodzy to na wszystko przepisują.
@Aneczka08 - a o jakiś przyczynach tego wyprysku lekarka coś wspomniała? Na swędzące krostki i strupki na głowie mojego męża stosujemy kwas borowy. Tani i skuteczny. Tylko nie można go na otwarte rany stosować.
@Aneczka08 - a o jakiś przyczynach tego wyprysku lekarka coś wspomniała? Na swędzące krostki i strupki na głowie mojego męża stosujemy kwas borowy. Tani i skuteczny. Tylko nie można go na otwarte rany stosować.
@Katarzyna ta lekarka w ogóle nic nie mówiła, gdyby nie spytał to by nawet nie wiedział, że to jest wyprysk bo i po co pacjenta informować???
myślałam, żeby mu cetaphilem nawilżającym tę głowę posmarować i może by używał dziecięcego szamponu Babydream z rossmana - może to by mu złagodziło trochę. A o kwasie borowym nie słyszałam...
Mam dwa pytania: 1. M. tydzień od wyjścia ze szpitala, a wciąż kaszle. W zasadzie, to ten kaszel się zaczął w domu, od pierwszej nocy, suchy, męczący. Co robić???Czy może to normalne pokłosie zapalenia płuc?A dziś mi coś kicha z rana chce mi się ryczeć.
2. Objawy przed @: mdłości, zawroty głowy, dreszcze i uczucie zimna plus typowe bóle-słyszałam, że to brak potasu,prawda? Suplementować tabletkami?
takie objawy miałam w ciąży
a jak nie byłam w ciąży to jak miałam problemy z tarczycą.
Aneczko, pimafucort to bardzo dobra maść, ale nie wiem, czy na owłosioną skórę głowy cokolwiek pomoże. Pzrepraszam, że spytam - bo mnie też kiedyś tak swędziało - i okazało się, że całą rodzina się powiększyła o siostry wszy
Komentarz
Pewnie zyrtec też by można, bo to nawet małym dzieciom lekarze przepisują.
Jednak w obu przypadkach w ulotkach producent pisze, że w czasie karmienia nie powinno się przyjmować, tudzież, robić to pod kontrolą lekarza.
Moze to wylew jakis
juz mnie nie boli
Co to moze byc?
1. M. tydzień od wyjścia ze szpitala, a wciąż kaszle. W zasadzie, to ten kaszel się zaczął w domu, od pierwszej nocy, suchy, męczący. Co robić???Czy może to normalne pokłosie zapalenia płuc?A dziś mi coś kicha z rana chce mi się ryczeć.
2. Jeśli podejrzewasz niedobór potasu to bardzo sugeruję zacząć od zbadania jego poziomu we krwi. Z potasem jest o tyle niefajnie, że niekorzystny jest jego niedobór ale nadmiar też może być bardzo szkodliwy. Przy okazji i magnez bym zbadała.
Jednak sprawdzić możesz. Najlepiej razem z innymi elektrolitami.
A może ktoś inny też miał z czymś takim do czynienia?
mąż poszedł do dermatologa bo od 2 miesięcy swędzi go skóra głowy, aż ma tam strupki krostki ito.Powiedziała, że wyprysk...
Lekarka spojrzała przez milisekundę zapisała aerius DOUSTNIE (to jakiś syf jak przeczytałam działania uboczne to padłam) i pimafucort oraz emolium szampon (pan se spróbuje).
no i w sumie powinnam to skonsultować wcześniej, bo tam myślę co by mu dać, żeby pomogło, lekarka go raczej olała - najlepiej wydać kupę kasy na coś co nie wiadomo czy w ogóle jest dobre... Najlepiejw alnąć maść sterydowa i do widzenia, mam wrażenie , że dermatolodzy to na wszystko przepisują.
Pomożecie?
Na swędzące krostki i strupki na głowie mojego męża stosujemy kwas borowy. Tani i skuteczny. Tylko nie można go na otwarte rany stosować.
myślałam, żeby mu cetaphilem nawilżającym tę głowę posmarować i może by używał dziecięcego szamponu Babydream z rossmana - może to by mu złagodziło trochę. A o kwasie borowym nie słyszałam...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapalenie_wyrostka_sutkowatego