Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Hiszpański od zera

edytowano lutego 2012 w Pomagajmy sobie
Chciałabym zacząć się uczyć hiszpańskiego od zera za pomocą dostępnych w necie najlepiej darmowych źródeł
Czy znacie może jakieś fajne strony internetowe, serie na youtube itp, które mogą być pomocne?
Chętnie hiszpański dla dzieci :bigsmile:
«1345

Komentarz

• Haku mogłabyś znaleźć jakieś forum gdzie piszą ludzie, którzy się uczą, tam zwykle zawsze jest jakiś taki temat i spory zbiór linków z netu, ja tak znalazłam dużo stron z włoskim.

o może tutaj zobacz
    http://www.hiszpanski.ang.pl/groups/category/nauka

i tutaj dokładniej
    Linki
  • O!
    Nie pomyślałam zupełnie o forum :shocked:
    Dzięki!
  • Ja uczyłam się za free podstaw hiszpańskiego na stronie Supermemo. Teraz niestety tych darmowych kursów jest tam mniej.
  • A jak już coś niecoś ogarniesz z języka, to polecam Barrio Sesamo, czyli odpowiednik Ulicy Sezamkowej.
    Sama wiedza wchodzi do głowy i jeszcze do tego w taki przyjemny sposób.:bigsmile:
  • Olkowa fajnie ta livemocha wygląda, korzystałaś z tego??
  • To może i ja zacznę na nowo, bo bym chciała coś tam ogarnąć. Póki co, z powodu licznych kontaktów z hiszpańskojęzycznymi osobnikami, dużo rozumiem.

A moja bratowa z miłości do faceta nauczyła się biegle hiszpańskiego, a potem z tego samego powodu - duńskiego. Teraz jej została już tylko miłość do obu języków, ale szczególnie do hiszpańskiego.
  • [cite] Kasia_M:[/cite]Olkowa fajnie ta livemocha wygląda, korzystałaś z tego??

Jestem zarejestrowana, ale czasu nie mam, żeby to ogarnąć :shamed:
  • Haku, przypomniałas mi że jeszcze nie zaczęłam realizacji mojego marzenia - nauczenia się hiszpańskiego i włoskiego

w sumie dzięki :bigsmile:
  • No mi też przypomniała - mam w domu podręczniki do włoskiego i chciałam coś niecoś przyswoić . Tylko nie wiem , czy mnie to cieszy (że przypomniała ).
  • A ja myślałem, że mąż pewnej szanowanej forowiczki będzie lekcji udzielał.
  • Zarejestrowałam się na livemocha :bigsmile:
    Ale, kurteczka, chyba też się dam skusić angielskiemu.
    Czyli znaczy się trzeba dwa osobne konta założyć? Jeden na angielski i jeden na hiszpański?

Jestem zalogowana na etutor.pl (płatny, ale dosyć tani) i tam się można całkiem nieźle nauczyć angielskiego
    Tylko kurcze, motywacji ciągle brak
    :ah:

Może założymy grupę motywującą wzajemnie do nauki języków?
  • Może jakiś wątek po angielsku (temat swobodny - jak zawsze zresztą), a drugi po hiszpańsku. I mogą tam pisać wszyscy, tzn. również Ci, którzy w obcym języku posługują się jaki Kali, albo jeszcze gorzej. Ktoś tam skoryguje, inny wytłumaczy i może skorzystają wszyscy.

Oczywiście, oprócz normalnej nauki, bo wiadomo, że taki wątek jej nie zastąpi.

Nie zaczynam nowego wątka póki co, ale na początej pytam:

How are you today?

Mogłabym też zapytać po hiszpańsku, ale nie wiem, jak to się pisze. Więc może ktoś inny zapyta.
  • Oż ty :surprised::shocked:
    Haku ja się piszę, uczę się angielskiego razem z moimi dziećmi. Mam wielką ochotę się nauczyć. Tym bardziej, że mam jeszcze trochę luzu przy bliźniakach.
  • Im fine thanks:bigsmile:
  • O!O! Jestem za :bigsmile: Jakiś wątek językowo-mobilizacyjny!

Fine, thank you for asking!

To ja z drugiej strony:
    ?š?°?? ?´?????°? :cool: (do tego mnie trzeba mobilizować)
  • O, super. Ja kiedyś władałam rosyjskim dużo lepiej niż angielskim, ale potem mój mózg przestawił się już tylko na angielski. Po powrocie z 18-miesięcznego pobytu w Anglii w czasie studiów nie mogłam ust otworzyć na rosyjskim, bo cisnęły mi się na usta tylko angielskie słowa. Na szczęście minęło i zdałam egzamin państwowy także z rosyjskiego. Ostatnio bardzo chciałabym powrócić do dawnej formy i mam wrażenie, że ten rosyjski gdzieś tam z zakamarków pamięci wychodzi tak więć, ja magłaby otwietit tiebie, no ja nie znaju kak najti russkuju czcionku (sorry, nie znam słowa rosyjskiego :bigsmile:)

A w ramach lekcji: Anno78, zabrakło apostrofa w "I'm", które jest skróconą wersją "I am".

"I'm fine, thanks." 3_3_1v.gif
  • And what about italian??
    Come state ragazze?? :bigsmile:
  • To mi przypomina uroczą scenkę z amerykańskiej ulicy, gdzie naprzeciwko siebie stały dwie dyskoteki - do jednej chodzili czarni, a do drugiej latynosi. Przed wejściem siedzieli - naprzeciw siebie - jednakowo wielcy i jednakowo czarni ochroniarze. I usłyszałam raz, jak ten spod "czarnej" wołał do tego spod "latynoskiej":

YO! QUE PASA?

:bigsmile:
  • Molto bene?????!!!!! Czy moja odpowiedź ma sens?
  • [cite] Marcelina:[/cite]To mi przypomina uroczą scenkę z amerykańskiej ulicy, gdzie naprzeciwko siebie stały dwie dyskoteki - do jednej chodzili czarni, a do drugiej latynosi. Przed wejściem siedzieli - naprzeciw siebie - jednakowo wielcy i jednakowo czarni ochroniarze. I usłyszałam raz, jak ten spod "czarnej" wołał do tego spod "latynoskiej":

YO! QUE PASA?

:bigsmile:
    Mui bien (znowu nie wiem, czy tak to się pisze).
  • Italiano per me no piu bello.

Lingua Latina est superba et decora!
  • [cite] IrenaB:[/cite]Molto bene?????!!!!! Czy moja odpowiedź ma sens?

Si :bigsmile:

Marcelina czemu tam "no" dałaś??
  • Mówię zdecydowane TAK grupie wspierającej i motywującej do nauki :smile:
    Ja właśnie mam wreszcie zamiar zabrać się za włoski. I angielski przydałoby się trochę odświeżyć...

Ale jesteście fajne Dziewczyny!
  • Bo nie jest najpiękniejszy. Nie dałam w ogóle czasownika, bo nie wiem, cz się przecz y podwójnie czy pojedynczo. Nie lubię włoskiego, bo za miękki. Lubię łacinę.
  • [cite] Barbasia:[/cite]
    Ja właśnie mam wreszcie zamiar zabrać się za włoski. I angielski przydałoby się trochę odświeżyć...

Ale jesteście fajne Dziewczyny!

:ip::ip:
  • Mi nie chodziło o motywację, tylko właśnie o gramatyczne wyjaśnienie, ja dopiero początkująca jestem i tam bym właśnie czasownik dała, nie wiedziałam czy to jakiś skrót czy co :wink:
  • Just how it will look like this 'moblizacja'? :cool:

Edit: Tfu! Motywacja :) Ale i mobilizacja:)
  • Haku tu jest słownik, hiszpański też tam jest, tylko na angielski tłumaczony, ja go przy włoskim używam, fajny jest w tym względzie, że jest zakładka koniugacja i są wszystkie odmiany :wink:

ja z mojej łaciny pamiętam Julia ad portam, salsamentum i epilatora :shamed:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.