Wlasnie zaczely mi sie konwersacje z angielskiego w pracy :bigsmile: Nie chwalac sie, jestem najlepsza w grupie i nareszcie jest tak, ze ja mowie, a Niemcy sluchaja
Maciejka... Phi, też mi różnica!
Dziadek google [podpowiada takim, jak ja:
Wersja Stokrotki:
Wysoka niemieckim, można znaleźć piękne?
Wersja Maciejki:
Wysoka niemieckim. Czy uważasz, że piękne?
Niestety od korygowania jestem ja.Nie możesz.Takie spaczenie zawodowe.
1) Jestem ,jak większość Niemców starej daty , przeciw wszechobecnemu "dutzen",szczególnie w relacjach oficjalnych typu nauczyciel -uczeń,gdyż jest to ewidentnym amerykanizmem.
2) Dzieląc moją mini-wypowiedź na dwie ,w tym jedną równoważnikową wymusiłaś rzeczywiście użycie "es".(Zjadłam przecinek po pierwszym słowie.)W jednym zdaniu w żaden sposób nie moze być dwóch podmiotów : "es" i "Hochdeutsch".
Nie ma za co przepraszać ,raczej nie robię błędów w tak prostych zdaniach.
Mialo byc o hiszpanskim, ale powiem jeszcze o angielskim: jest super strona dla sredniozaawansowanych i to bezplatna, z bbc learning english. Jest i czytanie, i pisanie, sluchanie, quizy, podcasty. No, full wypas
Hochdeutsch finde ich auch schoen. Ich habe 5 Jahren Germanistik an der Universitaet in Rzeszow studiert. Heute ist mein Deutsch leider nicht so gut. Drei Jahren habe ich keinen Kontakt mit der Sprache.
Do nauki hiszpańskiego polecam tę stronę :cervantes.es
Można znaleźć tam artykuły, ćwiczenia i wiele różnych innych materiałów.
Jednak jest to portal dla przynajmniej średnio zaawansowanych.
Edit: Do nauki zwłaszcza fajna jest ta podstrona (ciężko ją znaleźć, dlatego wrzuciłam). Znalazłam tam kursik słówek dla początkujących : Mi mundo en palabras (z rysunkiem dzieci z Ziemią w tle)
Wzbraniałam sie przed wejściem na ten wątek, oj wzbraniałam, bo... przeczuwałam, że jakaś Haku rzuci jakimś pomysłem typu "a może zrobimy grupę motywacyjną"?
Kurde, jak ruszycie, to już chyba nie będę miała wyjścia...
Ad Haku:
zaraz Ci lanie spuszczę za gadanie o beztalenciu.
1. Nie każdy może nauczyć się PERFEKCYJNIE języka obcego
2. Nie każdy MUSI nauczyć się perfekcyjnie języka obcego
3. KAŻDY może się nauczyć dość dobrze dowolnego języka obcego
4. Zatem KAŻDY kto ma czas i zapał POWINIEN spróbować się uczyć wybranego języka obcego.
Uczyłam sie włoskiego ale nie używam i dużo już nie pamietam,chce na hiszpański pójść,ale jeszcze nie teraz ,Moze z córka.Szczurzysko- zawsze śmiać mi chce jak ktoś nas odwiedza i mówi,ze uczył sie angielskiego w szkole czy na studiach i...już po pierwszym dniu twierdzi,ze nic nie rozumie;-)Zwłaszcza dublinski akcent czy donegalski - są bardzo specyficzne;-)Ja czasem dzwoniąc do Letterkenny do urzędu mam problem bo tam panie tak mówią,ze rdzenni Irlandczycy z Dublina maja problem:-)
[cite] Maciejka:[/cite]Mialo byc o hiszpanskim, ale powiem jeszcze o angielskim: jest super strona dla sredniozaawansowanych i to bezplatna, z bbc learning english. Jest i czytanie, i pisanie, sluchanie, quizy, podcasty. No, full wypas
Dzięki Dana!
Moja córka przeżywa ostatnio fascynację tym jezykiem.Skieruję ją na tę stronę,niech przetestuje. To jest jej trzeci język obcy ,ale strasznie ,szalenie i obłędnie jej się podoba.:bigsmile:
Komentarz
Hochdeutsch. Findest Du es schoen? (bo Sie troche za sztywne mi sie wydaje).
Dziadek google [podpowiada takim, jak ja:
Wersja Stokrotki:
Wysoka niemieckim, można znaleźć piękne?
Wersja Maciejki:
Wysoka niemieckim. Czy uważasz, że piękne?
:cool::bigsmile::cool:
Chodzi o brakujace "es", bez niego tak jakos niezrecznie to brzmi
sprawa między Fremdsprachenlernen a Fremdsprachenerwerb ;-)
1) Jestem ,jak większość Niemców starej daty , przeciw wszechobecnemu "dutzen",szczególnie w relacjach oficjalnych typu nauczyciel -uczeń,gdyż jest to ewidentnym amerykanizmem.
2) Dzieląc moją mini-wypowiedź na dwie ,w tym jedną równoważnikową wymusiłaś rzeczywiście użycie "es".(Zjadłam przecinek po pierwszym słowie.)W jednym zdaniu w żaden sposób nie moze być dwóch podmiotów : "es" i "Hochdeutsch".
Nie ma za co przepraszać ,raczej nie robię błędów w tak prostych zdaniach.
widze, ze mamy temat do przedyskutowania :cool:
ale jesteście zdolne!
:ay:
Można znaleźć tam artykuły, ćwiczenia i wiele różnych innych materiałów.
Jednak jest to portal dla przynajmniej średnio zaawansowanych.
Edit: Do nauki zwłaszcza fajna jest ta podstrona (ciężko ją znaleźć, dlatego wrzuciłam). Znalazłam tam kursik słówek dla początkujących : Mi mundo en palabras (z rysunkiem dzieci z Ziemią w tle)
Kurde, jak ruszycie, to już chyba nie będę miała wyjścia...
Ad Haku:
zaraz Ci lanie spuszczę za gadanie o beztalenciu.
1. Nie każdy może nauczyć się PERFEKCYJNIE języka obcego
2. Nie każdy MUSI nauczyć się perfekcyjnie języka obcego
3. KAŻDY może się nauczyć dość dobrze dowolnego języka obcego
4. Zatem KAŻDY kto ma czas i zapał POWINIEN spróbować się uczyć wybranego języka obcego.
Amen.
od poniedziałku dieta i wtedy będziemy myślały tylko Qu?? comer, comer y comer
:fm:
czy gugiel postarał się tłumaczeniem ?:fm:
Proponuję aby każdy chętny zastanowił się nad metodą obraną i przygotował sobie materiały.
Może za tydzień?
na stronach bbc tez można uczyć się hiszpańskiego, przynajmniej podstaw
http://www.bbc.co.uk/languages/spanish
edit: nie umiem wklejać linków
Moja córka przeżywa ostatnio fascynację tym jezykiem.Skieruję ją na tę stronę,niech przetestuje. To jest jej trzeci język obcy ,ale strasznie ,szalenie i obłędnie jej się podoba.:bigsmile: