Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Hiszpański od zera

1235»

Komentarz

• Uuuups, sorki, właśnie znalazłam wątek. Super jesteście!:bt:
  • Czy ktoś mógłby polecić podręcznik najlepiej z płytą do nauki języka hiszpańskiego dla małych dzieci?
    Dodam, że ja nie znam :)
    ...ale syn bardzo zainteresowany
    szukam czegoś też do słuchania w samochodzie (piosenek???)
    sama nie wiem

każdy pomysł mile widziany :)
  • Pilnie potrzebuje sie nauczyc niemieckiego ;( Tak aby cokolwiek powiedziec i zrouzmiec za pół roku. Miałam w podstawówce ale nie pamiętam kompletnie nic
    :-((
    Patrzyłam na stronie bbc ale mi sie nie włącza nic jakies komunikat wyskakuje buuu
    Możecie polecic jakies fajne strony do nauki????
    Na prywatne korepetycje mnie nie stac niestety
    A i dodam,że jestem MOOOCNO zdeterminowana  ;)
  • Może kup sobie na początek coś w stylu "niemiecki w 28 dni" z płytką. Ja dokładnie z takiego kursu (wybrałam najtańszy, jaki był, kosztował chyba 30zł) uczyłam się na początku włoskiego. Po kilka razy przesłuchiwałam każdą lekcję (niektóre dialogi do dzisiaj pamiętam), potem robiłam część gramatyczną. Na początku jeszcze kupiłam sobie mały słownik i małą gramatykę z ćwiczeniami. Po przerobieniu tej książeczki już mogłam się na najbardziej podstawowe tematy dogadać. 
    Z tym, że włoski jest raczej łatwiejszy od niemieckiego...
  • edytowano stycznia 2013
    Andziu25, a myślałaś o tandemie? Może umiesz coś innego na wymianę :)
    Kiedy Haku napisała o swojej potrzebie hiszpańskiego, pomyślałam, żeby ją spiknąć z moją przyjaciółką-iberystką na wymianę espanol-karate ;)

e:gorąco polecam ideę tandemu, łatwiej się uczyć, bo jest motywacja. Jeśli w Twojej okolicy nie bardzo jest to możliwe, warto by przynajmniej umówić się z kimś na "grupę wsparcia"
  • Zaraz wszyscy będą znać hiszpański, czytać literaturę w oryginale i w charakterze bezrobotnego żebraka pod kościołem się zatrudnię ;)

Powiedzcie jeszcze mi tylko, jak dajecie radę utrzymać te przepisowe 15/30 minut nauki CODZIENNIE w warunkach samouctwa. Gdyż kilka języków z powodu tegoż wymagania leży u mię i kwiczy.
  • To co innego. Tak mi się zrobiło z niemieckim, trochę z rosyjskim. Hiszpański i inne na których pracuję, nie mają prawa wyparować:)
    Chodziło mi o naukę. Jak zrobić żeby mieć ten kwadrans systematycznie.
  • Moja Matylda wybrała w teraz ( w IV klasie ) hiszpański jako drugi język. I chętnie się uczy , ale ja trochę się martwię , co będzie na dalszych etapach edukacji. Chodzi do szkoły społecznej , do gimnazjum tez może pójdzie społecznego , ale co dalej ? U nas hiszpański mało popularny jest , króluje niemiecki .
  •  U nas hiszpański mało popularny jest , króluje niemiecki .
    Imho jest megapopularny. z wysokododatnią pochodną funkcji

Mogę spytać gdzie wykorzystujesz hiszpański 
    Tłumacząc książki i artykuły m.in. z hiszpańskiego. No i prywatnie sobie czytając.

rosyjski
    Tu tylko prywatnie. Teraz najbardziej przydałoby mi się chyba odświeżenie niemskiego do poziomu, na którym można tłumaczyć na pl.
  • Ja kiedyś byłam dobra z rosyjskiego. Jednak ostatni kontakt z tym językiem miałam na maturze w 92 r. Celujący dostałam ).
    Czasem  myślę , żeby tę znajomość odświeżyć , ale czasu ciągle brak i konsekwencji. Na mnie chyba jedyna metoda - to zacząć planować wakacje gdzieś na wschodzie
    ;)
  • Odkopuję ten atek bo mam taką potrzebę, a pytanie: jest coś na youtubie dla dzieci z poziomem znajomości hiszpańskiego zerowym? Mnie też by sie przydał hiszpański
  • To coś ktoś wie? @Cart&;Pud et inni hispanole ?
  • @Gregorius,
    ja z najstarszym zaczęliśmy hiszpański od 0 korzystając z https://www.duolingo.com/, ale trzeba znać ang.
  • Młody jest w gimnazjum. Chce dostać się do liceum, gdzie jest angielski i hiszpański (on uczy się niemieckiego). Przez ten rok planuje jechać samouczkiem. Jak wytrwa w postanowieniach - w przyszłym roku weźmiemy nauczyciela.

I teraz sedno: potrzebuję zestawu do nauki od zera.
    Najlepiej książka + CD. Takich zupełnie podstawowych rzeczy. (może ktoś ma na zbyciu?)
    Albo jakaś płyta do kupienia z programem nauki...
    Z internetem miewamy problem techniczny, ale jeśli macie jakieś strony godne polecenia to super. :-)
  • hiszpński i nie tylko na www.busuu.com.pl
  • @Arletta chyba niewłaściwa strona. :-(

Dzięki Malgorzata. :-)
  • spróbuj bez pl
  • edytowano stycznia 2015
    polecam książeczki z serii "gramatyka przejrzyście"
    tzn. to nie jako książka podstawowa, ale jako taki kieszonkowy dodatek
    bardzo pomagają uporządkować gramatykę
    Nic tam nie jest wytłumaczone, ale jest dużo tabelek z odmianami, czasami, liczbami mnogimi itp. taka "ściąga"
    image
    w tej serii istnieje też pozycja "Czasowniki hiszpańskie".

(inne języki też mają)
  • @Malgorzata pięknie Ci dziękuję! Przyszła pierwsza część. Świetnie jest to opracowane!
  • @Malgorzata to nadaje się dla 10 latka ?
  • Szkoda, że takiego włoskiego nie ma. :-(
  • no to trafiłam w temat....poza bieganiem języki obce to moja pięta Achillesa...

już w szkole podstawowej i średniej mówiono mi, że jestem absolutnie wyjątkiem potwierdzającym regułę...mam świetną pamięć, słuch muzyczny i nie znam żadnego obcego języka porządnie...nie wchodzi...

troszkę uczę się przy dzieciach i im gorąco kibicuję
    i cieszę się że część z nich ma łatwość do języków obcych ( nie po rodzicach niestety...)
    za podpowiedzi dziękuję...moje dwie uczą się od tego roku hiszpańskiego
  • edytowano stycznia 2015
    Mniej więcej tak to wygląda:

• Macie coś godnego polecenia do jęz włoskiego dla samouka?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.