Zakładam nowy wątek, bo kurka, nie mogę znaleźć podobnego.Jeśli komuś się uda, to bardzo proszę admina o przeklejenie zawartości stąd, żeby nie robić bałaganu. Acha, proponuję, żeby przed pytanie wyraźnie zaznaczać temat, np. kret, maliny, nawozy itp, żeby osoba szukająca później odp. na swoje zapytanie nie musiała ślęczeć na 20 stronami wątku...
Zapytałam w wątku KWIATY, ale boję się, że tam działkowcy może nie zaglądają/. więc powtarzam i tu:
WINOROŚL
hej hej Znawcy,
czy ktoś z Was ma doświadczenie z winogronami? Mój
mąż posadził małe sadzonki rok temu na wiosnę,generalnie się przyjęły.
Jesienią zdjął to co urosło ze sznurka, położył na ziemi, obsypał trochę
słomą i przykrył ziemią. Na próbę odsłoniliśmy jeden taki kopczyk, ale
tego pędu co był pod nim schowany nie dojrzeliśmy...Czy to znaczy, że
zrobił coś źle???
Czy jest nadzieja, że choć z korzenia coś wyrośnie na wiosnę??/
HELP
Komentarz
(
KRET
No to teraz nowy problem-pojawiły się kopce w pobliżu winogron. Jeśli to kret, to jak najskuteczniej i najszybciej pozbyć się drania? Nie zdzierżę, żeby mi ktoś szkodnikował w moich grządkach !
[..]
Na jesień przesadziłam truskawki i maliny winogron też wsadziłam ale chyba nie przetrwał zbyt mroźno było ..
W sprawie KRETA
Moja mama na patykach ustawa puszki po piwie i mają robić hałas ale najskuteczniejsze są pułapki na kreta gdzie go później się przenosi w inne miejsce i bez uszczerbku na zdrowiu kret wkopuje się w ziemię
Mi dziś Jadwiga sprzedała jeszcze inny patent-posiać aksamitki-ponoć dziad nie lubi tego zapachu.
Na Śląsku nie ma aksamitek - są smrodziuchy:)
(
Czy to już czas odkrywać słomę? A może u Was cieplej?Bea, ty z południa?
Działkowcy i ogródkowcy-robicie już coś u siebie? Wszyscy mi mówią, że jeszcze za wcześnie na cokolwiek, a mnie już korci na grabienie patyków i innych pozimowych śmieci..........
ale jakimś cudem szafirki się zaczynają wyżynać spod ziemi.
Ja mam w domu na parapecie wsiane ogórki,paprykę i pomidory.
Mój mąż jest niestety mniej entuzjastyczny jeśli chodzi o roboty działkowe
(:|
A mnie te walające się patyki,gałęzie i inne rzeczy wkurzają. Ale u nich cała rodzina w stylu"przewróciło się, niech leży"
~X(
@Agnieszkamama - pierwszy raz się spotykam z sianiem ogórków w domu. Kiedy wtedy wysadzasz?
I zamierzam już ogarnąć z lekka ogród pozimowo w sobotę
porażka...
ziemia zamarznięta (
a tak już bym se porobiła /:)
kupiłam jaśmin i berberys i czekają...
K
Zeszłoroczne liście zniknęły...
Ponoć jeszcze mają być i przymrozki i śnieg z deszczem...
Zobaczymy
K
K
Kurcze, a gdzie się sprawdza? ">
Ja taka mało zorientowana...
K