Początkująca kura domowa potrzebuje pomocy!
Jak Wy mi nie pomożecie, to krucho będzie...
Odwołuję się do Waszego niezastąpionego żadnym podręcznikiem, doświadczenia w prowadzeniu domu..
Bo... na obiciu kanapy (materiał coś a la bawełna+len) jest mała tłusta plamka. Ni jak tego wrzucić do pralki się nie da - bo nie zdejmuje się tej części obicia, a dwa - wszelkie próby zapierania pozostawiają wybarwienia jasne... Potrzebuję dobrej rady!
Macie jakieś rewelacyjne sposoby na wywabienie plamy bez wywabienia koloru mebla?
Komentarz
Wypróbuj najpierw sodę. Zmieszaj 3 łyżki sody z 1 łyżką wody gazowanej i wetrzyj to w plamy. Po jakimś czasie zetrzyj zmoczoną w czystej, ciepłej wodzie i bardzo dokładnie wyciśniętą szmatką.
Możesz też wypróbować octem (zwykłym, spirytusowym). Umocz róg ściereczki i pocieraj. Ale soda lepsza.
Ja tę papkę po nałożeniu dosuszałam suszarką, gdyż albowiem niecierpliwa jestem.
Fill a spray bottle with hydrogen peroxide and 1/2 handful of baking soda. Shake it up and spray on carpet stains, upholstery stains, and clothing stains. pinner said, "I've used it for years and it works better than anything else."
Z Pinterestu:
Napełnić butelkę z rozpylaczem wodą utlenioną i połową garści sody oczyszczonej. Wstrząśnij i spryskaj plamy na dywanie, tapicerce i ubraniach. Użytkownik napisał: "Używam tego od lat. Działa lepiej niż wszystkie inne środki"
najlepsze na plamy na kanapie są kanapy z ciemnej skóry :P wystarczy wówczas na elementy stałe i suche - odkurzacz, na elementy lepkie i inne - mokra szmata , poza tym takie kanapy dobrze eliminują stres młodszych domowników bo matka się nie drze już na sam widok dziecięcia zbliżającego się do kanapy z kredką lub parówką z keczupem