Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

1525354555658»

Komentarz

  • Wypróbowałam dwa nowe makarony -  z czerwonej soczewicy i z groszku, są w lidlu. Świetne, polecam. Glutenowa rodzina zdziwiła się, że dziecku bez- dałam NORMALNY makaron ;)
    Podziękowali 1Quintana
  • Bezglutenowy tort orzechowy. Najlepiej taki, żeby nie stać w kuchni trzy doby. Ktoś ma?

  • Zdecydowanie najlepszy chleb bezglutenowy z polecenia córki @Elunia. Naprawdę prawie normalny , moja młoda zachwycona  <3

    https://zielenina.cooking/2018/01/bezglutenowy-chleb-garnka.html

  • Ma ktoś może przepis na brownie czy inne mocno czekoladowe ciasto bez glutenu, jajek, mleka (masła itp.) i kukurydzy? Pamiętam, że robiłam świetne z mąki z ciecierzycy z bananami ale nie wiem czy bezprzepisowe było czy przepis zgubiłam. Pilnie potrzebuję.
    I inne ciasta bez powyższych składników, proste, szybkie, które zawsze wychodzą i jeszcze do tego są pyszne :)
  • Niestety nie pomogę, ale  fajnie się czyta taki prehistoryczny wątek,  gdy @chabrowa była jeszcze @chabrówką ; :)

    A tak na serio to chciałam zapytać o przepis na zupę jaglankowo-porową @AB :)
    i jeszcze czy blog @IrenyB to "przepisy od serca"?

  • Odświeżam sobie wątek, bo mnie prawdopodobnie czeka 3 miesiące na diecie bez mleka, cukru, glutenu i z ograniczeniem mięsa i zupełnie nie wiem, jak to ugryźć. W życiu na żadnej diecie nie byłam.
  • edytowano 1 luty
    @Aniuszka, teraz nie jest tak trudno.
    My mamy różne rodzaje maki: ryzową, owsianą, sorgo, ziemniaczaną. Do wypieków czekoladowych gryczaną. Moja córka kaszę gryczana je, ale wypieków poza tymi czekoladowymi nie lubi.
    Makaron najbardziej smakuje jej ryzowo-kukurydziany.
    Jemy więcej ziemniaków i mięsa niż kiedyś.
    Mamy o tyle latwiej, ze ona calkiem mleka nie musi  unikać, tylko laktozy. 

    Podziękowali 1Aniuszka
  • Co to jest sorgo? 
    Od kilku lat piekę chleby na zakwasie, mam młynek do zboża. Więc niektóre mąki robię sama. Tylko jak tu zrobić chleb bezglutenowy, skoro zakwas mam żytni? A drożdże niezalecane? 
    Mięsa też kazali unikać. Co tu jeść? Na razie przychodzi mi do głowy tylko kasza gryczana z pieczarkami i zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym
  • A w czym mogę rybę obtoczyć do smażenia, żeby mi się nie przykleila do patelni? W jakimś ryżu zmielonym czy coś?
  • edytowano 1 luty
    Mąka kukurydziana lub ryżowa.
    Zakwas można zrobić na dowolnej mące, gryczanej, ryżowej. Jest tak samo dobry jak żytni.

    Podziękowali 1Aniuszka
  • edytowano 1 luty
    @Aniuszka gotowe panierki bezglutenowe. Można też chleb bezglutenowy zmielić. Ostatnio robiłam panierkę z mąki kokosowej i babki jajowatej. Ciekawa była.
    Podziękowali 1Aniuszka
  • sezam jest też fajny, a do indyka i kurczaka wiórki kokosowe
  • Ja czasem smażę rybę na oliwie lub maśle bez panierki.
    Jeśli na oliwie, to przed rybą dodaję do niej kilka ząbków czosnku i plasterki imbiru. Potem ryba w kawałkach, może  być mrożona. Jak trochę odparuje można doprawić chili i sosem sojowym. Ale czasem niczym specjalnym nie przyprawiam, tylko sól i pieprz ziołowy. Jak ryba dobra, to lubię najprościej.
    Podziękowali 1AB
  • Naleśniki robię mieszając różne mąki, które akurat mam. Wychodzą dobre. Wszyscy je jemy.
    O sorgo z opisu w jednym ze sklepów:
    Sorgo to roślina będąca bliskim krewniakiem prosa i też nie zawiera glutenu. Jest jedną z najbardziej popularnych upraw w Indiach i w Afryce. Mąka z sorgo zawiera wiele białka i błonnika. Ma delikatny smak i gładką teksturę. Dzięki temu sprawdza się jako dodatek wzbogacający smak i wartości odżywcze wypieków, placków i naleśników (w ilości od 15% do 20% mieszanki)

  • Kolega odchudził się około 40 kg na bezglutenie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.