Jak wspominaliśmy w wątku powitalnym, w niedługim czasie naszą małą rodzinkę czeka przeprowadzka do Poznania. Tak konkretnie, to zaczynam pracę od 1 grudnia, więc szukamy jakiegoś mieszkania do wynajęcia. O Poznaniu wiemy raczej niewiele i nie znamy nikogo, kto by tam mieszkał od dłuższego czasu, więc postanowiliśmy zasięgnąć języka na forum
Do pracy mam przychodzić do "Malta Office Park" koło Galerii Malta (zamierzam dojeżdżać tam rowerem). Chcielibyśmy mieszkać możliwie niedaleko od tego miejsca, powiedzmy w promieniu 5 km. Może ktoś miałby ochotę skrobnąć dwa słówka o takich dzielnicach jak Rataje, Wilda, Środka, Chartowo, os. Warszawskie? Patrząc z góry (google maps), Rataje i Chartowo wyglądają najbardziej zielono, no i stamtąd miałbym najbliżej do pracy. Z drugiej strony, Wilda chyba jest trochę tańsza... Ogólnie rzecz biorąc, gdzie radzilibyście celować?
Przy okazji, jeśli ktoś by słyszał o jakimś miłym 2-pokojowym mieszkaniu na wynajem, maksymalnie ok. 1500 zł/miesiąc, będziemy wdzięczni za cynk
Komentarz
Serio: jeśli ma być w miarę ładnie i przyjemnie to domki w okolicy ul Warszawskiej.
@Gregorius, no przecież napisałem, że zielono jest patrząc z góry Ale może bardziej chodziło mi o te zadrzewione tereny z oczkami wodnymi na wschód od Jeziora Maltańskiego. To jest dobre miejsce na spacerki z wózeczkiem, czy raczej jakieś szemrane okolice? A Malta Office Park to właśnie te kosteczki.
Na razie dobranoc z mojej strony, rano trzeba wstać...
PS. Tytuł poprawiony zgodnie z zaleceniem.
No a na marginesie, forum kształci - chyba już wiem, skąd się wzięła nazwa kabaretu Tey
SERENGETi
a ja jestem urodzona w Poznaniu i tu mieszkam (teraz trochę za) i jak masz pracować w Malcie to przede wszystkim szukaj na osiedlu Polanka i okolice
a po samej malcie, wokój jeziora wcale się źle nie spaceruje, o!
a górny taras Rataj jest całkiem zielony, jeszcze wtedy budowali z rozmachem i są spore tereny pod place zabaw i do Malty blisko (rowerem super dojazd, osiedlowymi dróżkami) - mieszkałam tam ponad 20 lat
z Os. Lecha czy Tysiąclecia to maltę będziesz prawie widzieć - tam ceny mieszkań do wynajęcia w 1500 powinny spokojnie się mieścić, podobnie z Os. Oświecenia (tam też jest fajny ryneczek) - tam też kilka miesięcy mieszkałam i było fajnie
na Wildzie miszkałam 2 lata i od nikogo po niczym nie dostałam, przyjemny folklor, pogaduchy z ekspedientkami no i rynek wildecki acz pełno psich kup niestety, ale rowerem do Malty całkiem blisko, jeździliśmy rowerami z naszym pierworodnym
nie pchałabym się ani do Antonika, ani na Warszawskie, bo tam korki i remonty obecnie, z Antoninka na Maltę to byś musiała rowerem sporo podeptać!
jednym słowem WITAJ w Poznaniu
ja mieszkałam na wierzbięcicach, niedaleko rynku wildeckiego, a biuro mieliśmy u kulczykowej w browarze, ach te czasy bez samochodu i stania w korkach )
@Gregorius, ze stronki ZTM wynika, że Antoninek to jednak strefa A: http://ztm.poznan.pl/bilety/strefy-taryfowe/
@agatak, google maps podaje, że z Antoninka miałbym jakieś 4,5 km na Maltę, a tyle to ja codziennie dojeżdżam do obecnej pracy
Tak jeszcze w temacie wynajmowania, gdzie byście szukali ofert poza portalami typu oferty.net, domiporta, szybko.pl, etc? Pytam, bo np. w Lublinie lepsza od stronek internetowych jest papierowa (!) gazetka z ogłoszeniami Anonse. Nieźle się tym zdziwiliśmy, kiedy szukaliśmy naszego pierwszego mieszkania...
Zobaczyć warto Ostrów Tumski, Stary Rynek, Farę. Dla dzieci: Koziołki (punkt 12:00 na ratuszu), Cytadela, Nowe Zoo. Jak ktoś lubi secesyjną architekturę to warto odwiedzić Jeżyce (fanki powiastek autorstwa pani Musierowicz też pewnie chętnie odwiedzą tę dzielnicę).
a w ogóle: kulturapoznan.pl
http://www.poznan.pl/mim/wiadmag/news/wystawy-inscenizacje-i-zabytkowy-tramwaj-na-rocznice-powstania-wielkopolskiego,57564.html