Wczoraj grupa mojego synka miała występy i niestety moj synek rażąco odstaje wzrostem od grupy
Zawsze był raczej niski ale zblizony wzrostem do rówieśników.
Teraz wśród 5 latków wyglądał jak maluszek.
Mam pytanie do tych którzy leczyli dzieci hormonami.Po jakim czasie widac efekty leczenia? Czy to wogóle skuteczne?
Komentarz
Moich dzieci też się czepiają o wzrost, nie wiadomo na ile to braki w żywieniu, problemy z tarczycą a na ile geny ( mam domieszki azjatyckie) a więc dzieci jako mieszańce też mogą mieć różny wzrost i cechy fenotypowe odbiegające od standardowej urody europejskiej.
Córka w każdym razie chodzi od 3 lat do poradni endokrynologicznej, robili rozmaite badania ale hormonu wzrostu do tej pory jej nie dali..
W ta niedziele bedziemy na popołudniową Msze...
Jeśli już koniecznie musisz się tym przejmować to najpierw zróbcie wszelkie badania. Prześledź czy on się zatrzymał, czy był drobny od początku. Czy rośnie - nawet jeśli są to nieduze przyrosty - ale regularnie, czy też rósł a potem przestał?
Jeden z naszych synów jest bardzo drobny (4 centyl) ale w badaniach zasadniczo nic nie wyszło więc zostawiliśmy go w spokoju i radzi sobie bardzo dobrze. A jego trener Judo, który ma niezły przegląd małych chłopczyków twierdzi, że on jeszcze później urośnie bo ma potncjał i budowę wskazującą na to, że będzie kiedyś większy.
Mój małżonek urósł dopiero w liceum, a ja zawsze byłam najmniejsza i nigdy jakoś szczególnie nie urosłam i wcale mi to nie przeszkadza
)
Tak czy inaczej zrobie mu wszystkie badania dla spokojności
muszę go zmierzyć jutro, bo jak pół roku temu wskoczył do 10centyla (z ledwo 3) to mu ten temat odpuściłam
Do Matury tak urósł!!! Dziś ma swoje 180cm z pewnością!
Co do leczenia hormonalnego, ostrożnie!
Jesli chodzi o geny to meza ojciec jest niewysoki
od mojej strony raczej wyrosniete chlopy ..moj pradziedek mial nawet 2m20cm
dzieci nasze mają tylko niskie babcie, ale dziadków wysokich
ciekawa jestem czy byłaś u lekarza ?? Wiem ,że to dawno było.
F.jest niski.Rośnie bardzo powoli.
Nam endokrynolog w sprawie Antka powiedziała że ważne jest jeszcze czy dziecko jest proporcjonalne. Jeśli jest to też OK - obserwujemy dalej.
Ja natomiast skupiłam się na uszczelnieniu jelita i diecie eliminującej, bądź mocno ograniczające produkty, które do nieszczelności prowadzą.
I już widzę efekty, bo Antek wyraźnie nabrał ciała. Mam też zamiar odrobaczyć i myślę, że też efekt będzie.
tak, to było do Ciebie - w sprawie głównego wątka.
No więc warto zwrócić uwagę na ilość snu. Mój "karzełek" ma ogromne problemy ze spaniem. Odkąd tę kwestię leczymy, poprawił się przyrost i nie tylko.