Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Miód manuka

edytowano kwiecień 2013 w Ogólna
CZy słyszał ktoś o takowym? czy faktycznie jest taki leczniczy?

Komentarz

  • pokrzywa  Pokrzywa, poczynając od korzeni, poprzez łodygi i liście aż pokwiaty, ma
    właściwości lecznicze. Już w starożytności cieszyła się dużym
    powodzeniem.  Pokrzywa jest najlepszą oczyszczającą i krwiotwórczą
    rośliną leczniczą. Ponieważ ma ona także korzystny wpływ na trzustkę,
    herbatka pokrzywowa obniża poziom cukru we krwi. Herbatka leczy także
    choroby i zapalenia dróg moczowych, chorobowe zatrzymanie moczu.
    Odmładzające działanie pokrzywy znane było już naszym babkom. Kurację
    „odmładzającą” najlepiej przeprowadzić na wiosnę. W lecznictwie ludowym
    zaleca się herbatkę z pokrzywy w czasie jednotygodniowej kuracji pitnej
    przeciwko schorzeniom wątroby i dróg żółciowych, chorobom śledziony,
    nawet guzowi śledziony, w zwyrodnieniu śluzowatym żołądka i narządów
    oddechowych, przy skurczach i wrzodach żołądka, wrzodach jelita,
    chorobach płuc. W chorobach wirusowych i bakteryjnych, pokrzywa jest
    również wspaniałym pomocnikiem. Pomaga również w niedokrwistości,
    anemii, i innych poważnych chorobach krwi. Pokrzywa zmniejsza skłonność
    do przeziębień i pomaga w chorobach reumatycznych i artretycznych. W
    kosmetyce ma pokrzywa także zastosowanie. Płukanie włosów w herbacie
    pokrzywowej lub nacieranie skóry głowy tinkturą* pokrzywową, wzmacnia
    cebulki włosowe i pobudza je do wzrostu. Systematyczne nacieranie
    tinkturą powoduje puszystość włosów i nadaje im piękny połysk.

    Pokrzywa zwyczajna – zastosowanie:

    liście:

    • przerost prostaty I, II, III stadium (efekty przynosi wyłącznie regularne stosowanie);
    • łagodne stany zapalne dróg moczowych oraz przewodu pokarmowego;
    • kamica moczowa;
    • skaza moczanowa;
    • choroby reumatyczne (działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, oczyszczające, uzupełniające składniki mineralne);
    • choroby skórne (działanie przeciwzapalne, łagodzące, wzmacniające, regenerujące);
    • nieżyt żołądka i jelit, biegunka;
    • anemia (pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek);
    • kruchość naczyń, skłonności do siniaków (pokrzywa ma działanie
      przeciwkrwotocze, wzmacnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych –
      zawiera witaminę K oraz flawonoidy i garbniki)
    • łupież i łojotok (zewnętrznie i wewnętrznie, dodatkowo pokrzywa
      wzmacnia włosy, pobudza ich wzrost oraz zapobiega siwieniu i wypadaniu);
    • osłabienie i podatność na choroby (uzupełnia niedobory witamin i
      składników mineralnych, usuwa toksyny i szkodliwe produkty przemiany
      materii, wzmacnia siły obronne, pobudza wytwarzanie interferonu i
      antygenów wirusowych);
    • stany lękowe, urazy psychiczne (mobilizuje, tonizuje)
    • nowotwory (pokrzywa powinna być stałym składnikiem diety osób z
      grupy podwyższonego ryzyka, wzmacnia siły obronne organizmu, pomaga
      skutecznie zwalczyć wirusy onkogenne)

    nasiona:

    • osłabienie
    • zaburzenia hormonalne
    • spadek potencji
    http://www.witaminy.org.pl/pokrzywa/
    http://rosliny-lecznicze.pl/pokrzywa-zwyczajna/
  • edytowano maj 2013
    Decyduje zawartość "methylglyoxal'u" File:Pyruvaldehyde.svg
    który został zidentyfikowany jako główna substancja czynna. Najlepiej poczytać wiadomości na stronie: http://www.miodymanuka.pl/.
    Wydaje się, że jest dobrze, fachowo prowadzona. Są badania, które wykazują, że methylglyoxal jest substancją toksyczną działającą przeciwbakteryjnie i przeciwrakowo.
    Najlepiej jest kupować miody oznaczone metodą MGO - najbardziej rzetelna co do zawartości substancji czynnej. To sprawia oczywiście, że takie miody są droższe. W zwykłych marketach spotyka się raczej oznaczenie Active, niezbyt dokładne.
    My kupujemy w okresie przeziębieniowym miodki Manuka i przy wszelkich drobnych niepokojących oznakach podajemy dzieciom na łyżeczkę do lizania. Z doświadczenia wiem, że działają. Infekcja nie rozwija się tak szybko, albo wcale, lub też nie dochodzi do stanów poważnych (tzn. obchodzi się bez antybiotyków, wysokich temperatur).
    Zresztą, nawet nasz rodzimy miód ma zbawienne właściwości i propolis także. Ja zawsze polecam. Natura jest doskonała.  :)

    Uf, to się pomądrzyłam ;) (zboczenie zawodowe)
    ale może komuś się przyda opinia kogoś kto stosuje ...

    :\"> :\"> :\">
  • Podbijam z pytaniem: czy ktoś ma sprawdzone źródło (link, adres) tego miodu?

    Chciałabym wypróbować na sobie (najwyżej zbankrutuję :)
    I pytanie drugie: czy wiadomo, jaka ilość tego miodu jest w miarę bezpieczna do codziennego stosowania (pytam, bo słyszałam, że te miody mogą być trochę toksyczne).

  • Miód gryczany lepszy niż manuka?
    http://manuka.blox.pl/2009/12/Miod-gryczany-lepszy-niz-manuka.html

    cudze chwalicie, a swego nie znacie

    Podziękowali 1Rogalikowa
  • Miód gryczany na mnie nie bardzo działa. Dość dobrze działa spadziowy, ale chciałam spróbować jeszcze czegoś innego. Z polskich miodów niezły na przeziębienia jest ponoć cząbrowy, ale nie próbowałam.
  • Ja kupowałam w sklepie http://brokulek.pl/pl/searchquery/manuka/1/phot/5 . Można do 3 łyżeczek dziennie brać. Toksyczne są dla osób z cukrzycą i chorymi nerkami chyba.

    Podziękowali 1Pigwa
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.