Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

1394041424345»

Komentarz

  • z jakim sosem podajecie sałatę?
  • Oliwa, czosnek ,trochę musztardy, świeżo wycisniety sok z jabłka, sól , pieprz, sok z cytryny,
    Podziękowali 1kitek
  • Taka salate masłową do drugiego dania? Ja robie tradycyjnie: opłukaną sałatę/półtorej/dwie( w zaleznosci od tego na ile osob) drę palcami na mniejsze kawałki. Gotuje ze 2-3 jajka na twardo. Bialka siekam drobniutko a żółtka rozcieram w kubeczku razem z kilkoma lyzkami kwasnej smietany. Do tego troche cukru, szczypta soli, wycisniety sok z cytryny( tyle ile lubisz) a jak nie masz to szczypte kwasku cytrynowego. Dla ladniejszej kolorystyki gotowa, wymieszana salate posypuje posiekana w kostke rzodkieweczka :) To przepis babciny.
    Podziękowali 2kitek kluska
  • @Rejczel, robię identyczną, tylko bez soku z cytryny :)
    Podziękowali 1Rejczel
  • Oliwa, sól, pieprz, cytryna, wyciśnięty ząbek czosnku.
    To samo tylko zamiast czosnku koperek albo musztarda francuska.
    Podziękowali 2kitek jukaa
  • Rejczel, tak fajnie opisujesz te przepisy, że łatwo zapamiętać i chce mi się je wypróbować :) Dzięki.
    Podziękowali 1Rejczel
  • W sprawie sosu do czystej sałaty. My przepadamy za czosnkowym ale my specyficzni gdy o czosnek idzie. Kazda ilość! 
    Robię tak: olej/oliwa, sól, pieprz, duża szczypta papryki słodkiej, mała szczypta ostrej, czosnek przez praske - duuużo, ale to my, kazdy wg swego smaku może dodać, sok z cytryny. 
    U nas taka sałata wymiata, wylizuje miskę.
    Podziękowali 1kitek
  • Kwaśna śmietana+ cukier ;) uwielbiam
    Podziękowali 1Bea
  • A i salata musi być sucha, suchutenka! Każdy listek wycieram do sucha. Żadne tam odsaczenie czy z grubsza powycierane.
    Podziękowali 1Bea
  • uJa powiedział(a):
    A i salata musi być sucha, suchutenka! Każdy listek wycieram do sucha. Żadne tam odsaczenie czy z grubsza powycierane.
    Eeee tam suchusieńka.W ścierkę,nad wannę i karuzela sałatowa :smiley: 
    Podziękowali 1madzikg
  • Bejca- miód,ocet winny i olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia.
    Ale to dość specyficzny,słodki smak.
    Podziękowali 1Bea
  • uJa powiedział(a):
    A i salata musi być sucha, suchutenka! Każdy listek wycieram do sucha. Żadne tam odsaczenie czy z grubsza powycierane.



    Mój maz też jest pedantem w kuchni a ja wprost przeciwnie. Ogień i woda. Nie możemy patrzeć wzajemnie na proces swojego gotowania bo to grozi kalectwem psychicznym ;)
    Podziękowali 1ola_g
  • Podlinkuje mi ktoś lody?
    Mam na jakiś czas zdobyczną maszynę do lodów. Kubek się mrozi...
  • Ja nie jestem pedantem kuchennym o wręcz przeciwnie wiele rzeczy robie byle jak byle prościej i szybciej ale salata musi byc sucha!!!! 
    Podziękowali 2AgaMaria mader
  • Aaaa takie zboczenie :) O to ja też mam parę.
  • mąż kupił pierś z gęsi (ze skórą) - jak to upiec? jakie przyprawy? jaka temperatura i jak długo? myślałam zeby upiec ją w rękawie.
  • Do gesi b pasuje cebula. I papryka slodka w proszku. Tylko te cebule to po jakims czasie trzeba dac, nie od poczatku, bo sie zbyt spiecze.
  • Do gęsi jeszcze jabłka pasują. I majeranek chyba...
  • sprawdzonego przepisu na grzyby marynowane poszukuję :)
  • nikt się przepisem nie podzieli? :( dzisiejsze zbiory czekają na przerobienie...
  • o marynowaniu grzybów nie mam pojęcia, ale przywołałaś wspomnienia tego smaku z dzieciństwa :) 
    w dodatku jeździłam na grzyby w okolice które pewnie znasz? (Zaniemyśl) :)
  • trochę znam ;)
    Podziękowali 1In Spe
  • Ktoś mi może wytłumaczyć co to są zielone śledzie? :)
     a i potrzebuję jakiś prościutki farsz do pierogów - jutro będzie u mnie ktoś kto nauczy mnie wreście robić dobre ciasto na pierogi ale musze ogarnąć szybki farsz.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.