Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

1404142434446»

Komentarz

  • kociara powiedział(a):
    @Elunia

    1)Czy Twój chleb z gara można piec na suszonych? Jeśli tak, to ile trza?
    2) Czy z ciasta można upiec bułeczki z gara? W sensie że te same zasady, jednak podzielone na bułeczki? 
    Można na suszonych, ale daj mu dłużej porosnąć, paczuszka drożdży ma 7-8 gramów czyli odpowiada 25 gramom suchych drożdży.

    Na kanale mam bułki takie zwykłe

    Przepis na ok.12 bułeczek drożdżowych: 1/2 kg mąki pszennej(połowę można zastąpić żytnią lub orkiszową) 25 gramów drożdży ok.łyżeczki soli ok.łyżeczki cukru 2-3 łyżki oleju ok.1/2 filiżanki różnych ziaren(niekoniecznie) ok.200-300 ml ciepłej wody Do miski wsypujemy mąkę, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej, ziarna(można też posypać ziarnami). Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto, więcej wody dajemy jak robimy ciasto z maki ciemnej. Ciasto ma być zwarte, nie trzeba wyrabiać zbyt długo. Można naciąć na wierzchu tak jak kajzerki i posmarować tłuszczem. Formujemy 12 bułeczek i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 20 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 12-14 minut ok.200 stopni.

    Albo te @jukaa rosnace w lodówce też dobre

    25g masła
    1 szkl. mleka
    25g świeżych drożdzy lub 7g suszonych
    1 łyżeczka soli
    1 jajko (bez też wychodzi)
    500g mąki pszennej
     
    Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło rozpuścić i przestudzić lub dodać miękkie. Zagnieść elastyczne ciasto (bardzo szybko się gniecie) Uformować z niego 12 okrągłych bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić na dolną półkę do lodówki na całą noc, lub na balkon.   Rano rozgrzać piekarnik do 250 st, bułeczki  wyjąć kilkanaście minut wcześniej, posmarować mlekiem i piec ok 15 min do zarumienienia.


    Podziękowali 1kociara
  • Dziękuję 
  • @Elunia
    @Elunia
    @Elunia

    Czy do chleba z gara mozna dodać ziarenek?
    Słonecznika na przyklad
  • Pewnie!
    Wczoraj piekłam i dałam po malutkiej garstce siemienia i słonecznika. Właśnie Ada je i chwali :)
    Podziękowali 1kociara
  • Dodalam
    To będzie drugi raz, ten chleb
    Dużo bułek piekę 
    Podziękowali 1Elunia
  • Czy są tu specjaliści w temacie domowych hamburgerów ?

  • Zakwas w pierwszym etapie trzymać w lodówce czy w ciepłym?
  • Ja w cieplym
    Podziękowali 1mamaw
  • Czy ma ktoś z was wypróbowany przepis na domową pizzę? :) 
  • paulaarose powiedział(a):
    Czy ma ktoś z was wypróbowany przepis na domową pizzę? :) 
    Każdy ma swój przepis. Ja na początek polecam wypróbować przepis III z Moich Wypieków ;)
  • Zrobilam fasolke po bretonsku. Dzieci mi sie krecily i ciagle cos chcialy i sie zamotalam i nie odlalam wody po nocy po moczeniu. Mozna takie jesc?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.