Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Cukinia

edytowano czerwiec 2013 w Kuchnia
Macie jakies ciekawe przepisy na cukinie jako jarzyne do obiadu? Taka od razu, nie ze sloika?
Na dzis zrobilam cukinie z pomidorami, czosnkiem i ziolami:

pokrojona cukinie wrzucam na chwilke na oliwe
dodaje przecisniety czosnek, pokrojone pomidory (mozna dodac troche przecieru),ziola (suszone) i juz. 
Nie mozna za dlugo dusic, zeby nie powstala papka. Na koniec swieza bazylia i inne zielska.
Dobre na zimno z octem balsamicznym i odrobina startego parmezanu

Czasem podsmazam plastry cukinii mocno na patelni, dodaje czosnek, ziola, troche octu i tak marynuje w sloiku. 
Dobre na nastepny dzien jak smaki sie przegryza.

«13

Komentarz

  • Na oliwie podsmażyć krótko posiekane 2-3 ząbki czosnku. Dołożyć pokrojoną w małe kawałki (np. półkrążki, sporo kostki) cukinię. Dusić. Posolić, popieprzyć przyprawić cząbrem (tudzież innymi ulubionymi ziołami). Odparować aż nie będzie w tym woda chlupotać.
    Dobre na ciepło do obiadu.
  • Plastry cukinii natarte solą i czosnkiem odkładam do lodówki do leżakowania.

    Potem wrzucam na grill, rumieni się od spodu, odwracam i kładę na górze plasterek sera pleśniowego typu lazur lub jakiegoś ostrzejszego. Spód się opieka, a ser topi...

    Pychota!
  • ja lubię cukienię z wody lekko osolonej.....z bułeczką tarta i masełkiem...ewentualnie ostrym startym żółtym serem
  • A na surowo probowal ktos? Taka calkiem mloda?
  • Moja rodzina jada na surowo. Ja nie mam na to zębów :-(
  • A na surowo probowal ktos? Taka calkiem mloda?
    Robi się jak mizerię. Są tacy co uwielbiają, ja nie przepadam.

    @Katarzyna, a Ty w ogóle nie masz zębów? ;) Bo młodziutka jest miękka jak masełko.
  • Mam, ale tylko do ozdoby :-(
  • Ja robię placki ziemniaczano-cukiniowe. Pół na pół, mniej więcej.
  • A, właśnie mi się przypomniało, że jeszcze robię cukiniowo-jabłkowe placki. Z cynamonem.
  • została kasza i sos z obiadu. zapraszam :D

    bo przyjadę ;)

    aż tak daleko nie mam ;)
  • edytowano czerwiec 2013
    Mizeria cukiniowa nie zabardzo mi smakuje, ale ktoś na forum (niestety nie pamiętam kto) dał kiedyś przepis na taką surówkę:

    zetrzeć na tarce, lekko osolić, i skropić cytryną i oliwą

    Jest pyszna, ma taki lekko orzechowy chrupiący smak!
  • Wczoraj akurat robiłam tarte z cukinia. Wszyscy bardzo lubimy.
    Kruche na spod, cukinia starta i podsmazona na oliwie z czosnkiem, wyłożyć na podpieczony spod,wyłożyć cukinie i zalać śmietaną wymieszana z 2 jajkami, parmezanem i szczypiorkiem.
  • edytowano czerwiec 2013
    Jako dodatek do zupy zjedzą również moi panowie, uff

    Zupa krem z pomidorów.
    Podduszam cebulkę z czosnkiem, zalewam pomidorami z puszki, szczypta soli, szczypta cukru, sporo oregano.  na koniec zabawa z blenderem.

    Cukinię kroję w cienkie paski, te zaś w cienkie paseczki ( ze skórą )- coś ala spaghetti
    Wrzucam na ciepłą oliwę,dodaję czosnek, pastę pomidorową ( mało ),pastę z ostrej papryki ( Rolnik ma u siebie, taką ostrą! ) i wszystko.
    Cukinia na patelni dosłownie chwilkę, tyle żeby wymieszać wszystkie składniki, żeby była chrupka

    Cukinię jemy z zupą , to tak zamiast makaronu ;)

    Taką samą cukinię - jak do zupy - robię jako dodatek do kasz, ryżu czy mięsa 
    z tym, ze tu już jestem ino w stanie Młodego czasem namówić, eh te chłopy :)
    jak jest ostrzejsza, to świetnie smakuje z ryżem 

    Lubię nawet na świeży chleb położyć sobie taką cukinię

    nadziewam też cukinię mięsem mielonym ( wołowina ) doprawionym ostrzej i zapiekam w piekarniku
    ale to już rzadziej, zapiekane wolę zdecydowanie bakłażany!
  • No właśnie, zrobimy OT: a co z bakłażanami robicie?
  • edytowano czerwiec 2013

     

  • Tak lubie cukinie, ze moge jesc codziennie.

    Uwielbiam. 

    Cebula + czosnek + pomidory + CUKINIA ! 
  • Też cukinie bardzo lubię. Ostatnio były grilowane. B. dobre moim zdaniem, jedynie Mikołaj wybrzydzał: tej zielonej kiełbasy jadł nie będę! - mówił.  :-j
  • edytowano czerwiec 2013
    No właśnie, zrobimy OT: a co z bakłażanami robicie?
    Baklazany najczesciej jemy w mussace: kroje w plastry, smaruje oliwa i wkladam do piekarnika (mozna tez na patelni smazyc, ale 1. wchlaniaja wiecej tluszczu 2. trzeba nad tym stac). Ukladam w naczyniu zaroodpornym: gotowane ziemniaki pokrojone w plastry, baklazan, na to podsmazone mieso mielone (z czosnkiem, cebula, cynamonem, oregano, chili i passata), znowu baklazan, na wszystko wylewam jogurt wymieszany z jajkiem, posypuje pokruszona feta i do pieca.
    Jak mam malo baklazanow dodaje w podobny sposob przyrzadzone cukinie.

    Baklazany z patelni (plastry smazone na oliwie) sa dobra przekaska, sprawdzaja sie jako dodatek do salat roznych.
  • @jukaa zrobiłam Twą zapiekankę - pycha!
  • A ja lubiem spaghetti (bądź tagliatelle) z zucchini. =P~


    Dokładnie umyć cukinię i obrać ze skórki.
    Obierki nie wyrzucać! Posolić i Tylko podsmażyć na maśle lub oliwce parę minut na małym ogniu.
    Mmmmmmm...


    8->
  • Dziekuje bardzo :D Pisz, pisz, moze tym sposobem moj watek znajdzie sie w top 10  ;)
  • Jako antyfanka pomidorów robię tak:
    podsmażam pora (także tę ciemnozieloną część, wysmaża się na miękko), dorzucam np.paprykę albo inne warzywko (wszystko robię "na winie") i kostki cukinii. Jak już gotowe, mieszam na patelni z paseczkami żółtego sera, do tego kasza gryczana i jest super-obiad :D

    Kostki cukinii lubię też wrzucać do dowolnej zupy - smaku nie zmieni, bo nie ma, a jest więcej niskokalorycznej paszy ;)

    PS.Moje psy uwielbiają cukiniowe obierki - kiedyś mało się nie pogryzły :)
  •  a skąd wy o tej porze roku macie cukinie?

    te sklepowe jeszcze bardzo drogie i nie mam przekonania czy smaczne i zdrowe

    jednak poczekam do sierpnia
  •  a skąd wy o tej porze roku macie cukinie?

    te sklepowe jeszcze bardzo drogie i nie mam przekonania czy smaczne i zdrowe

    jednak poczekam do sierpnia
    zdrowe na pewno nie są :-&
  • ja jednak wolę nie dokładać do ognia, za szybko może wybuchnąć





    wolę by stało się to nieco później...




    @uJa nasze cukinie już chyba w połowie lipca będą.
  • Cóż, ja jeszcze nie mam.

    Truskawek też jeszcze w tym roku nie jadłam :(

    Ani nie robiłam ciasta z rabarbarem :((

    Ale może jutro... :)
  • Ja biore z Aldi :) Maja caly rok niedroga eko cukinie.
  • edytowano czerwiec 2013
    eko-sreko :P

    sorry, tak mi się skojarzyło...

    o tej porze roku (a tym bardziej zimą) nie da się eko, bo za mało słońca jest. Nawet jak w Hiszpanii wyprodukują (choć tam więcej chemizuje się niż u nas) to też pędząc, bo mimo wszystko słońca mało. A potem muszą do nas przyjechać, więc coś trzeba zrobić by młoda cukinia zachowała świeżość...

    choć oczywiście cukinia/ogórki przez skórkę mniej chłoną chemii niż pomidory.
  • One glownie z Hiszpanii sa (nawet w sezonie), ale i tak wole kupowac te eko niz normalne, bo jednak wieksza szansa jest, ze mniej chemii maja. No i cukinja jednak kilka dni w zimnie spokojnie przetrzyma, wiec nie sadze, zeby jakos specjalnie konserwowaqc musieli.
    Zreszta tez  kupuje tam caly rok eko marchewki, pomidory, ziemniaki, cebule, banany, cytryny itp. W zasadzie wszystko mozna tam eko kupic- od masla, poprzez sery, wedliny, po mieso, wino, warzywa/ owoce :D Kocham ten sklep!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.