Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

ciąża po cesarce - jak szybko można?

edytowano września 2013 w Pomagajmy sobie
jak szybko po cesarce zachodziłyście w ciążę? Pytam w imieniu koleżanki, która jest po cięciu 7 miesięcy i właśnie okazało się ze jest w ciąży. Lekarze zwykle zalecają 2 lata odstępu i ona jest teraz przerażona (głównie naczytała sie o pękających bliznach). Chciałbym ją jakoś uspokoić, a w tej kwestii mam raczej małe doświadczenie bo między moimi cesarkami było 14 lat różnicy.

Komentarz

• Daj jej do poczytania wątki na forum o cc. Tutaj jest wiele wspaniałych, wzruszających i budujących historii :)
  • Zazdroszczę koleżance :D
    ja też, i to nie wiesz jak bardzo:(
  • Tak, tak, tamten wątek jej daj. Pnadt 2 lata to beton. Mi powiedział specjalista od usg, że prawda jest taka, że blizna swój max zagojenia, zrośnięcia czy co tam jeszcze osiąga po 6 miesiącach. Ja zaszłam w dugą ciążę po cc 8 mies.
  • U mnie gin zalecał rok odczekać, ale tez wiem, że po pół roku mija największe zagrożenie.
  • Jak kolezanka juz jest w ciazy, to pytanie, kiedy mozna chyba sie juz rozwiazalo samo ;)
    Teraz kwestia tylko prowadzenia ciazy, zeby znalazla uwaznego, ale nie panikujacego lekarza.
  • jak szybko po cesarce zachodziłyście w ciążę? Pytam w imieniu koleżanki, która jest po cięciu 7 miesięcy i właśnie okazało się ze jest w ciąży. Lekarze zwykle zalecają 2 lata odstępu i ona jest teraz przerażona (głównie naczytała sie o pękających bliznach). Chciałbym ją jakoś uspokoić, a w tej kwestii mam raczej małe doświadczenie bo między moimi cesarkami było 14 lat różnicy.

Ja zaszlam właśnie 7mcy po pierwszej cc.
  • u nas też 7 mc po pierwszej CC. No i własnie się urodził zdrowy i szczęśliwy obywatel, a blizna nie pękła. Choć przez to że była cienka pod koniec (1,4mm) zrobili mi przymusowo drugą CC, chociaż chceliśmy próbować SN. No człowiek jest szczęśliwym małym prawie 2 tygodniowym chłopcem:) 

Nic, tylko się cieszyć z kolejnych maluszków!:) Gratulacje dla koleżanki.

• Karolka, to już po? Serdecznie gratuluję zdrowego syneczka i życzę wiele spokoju i radości  @};-
  • ja zaszłam 6 miesiecy po pierwsze cc. Z premedytacja. teraz chyba :D poczekamy z rok z nastepna. 
  • ja zaszłam 6 miesiecy po pierwsze cc. Z premedytacja. teraz chyba :D poczekamy z rok z nastepna. 
    a druga też była cc?
    pytam bo ja po 3 cc i temat mnie bardzo interesuje
    :)
  • niestety. Ale chyba @annabe miała sn po 2 cc:D
  • ja też nie wiem! ale abstynencja nie wchodzi w grę... 

na szczęście na forum mamy speców od NPRu :P 

może jakiś wątek założę :P 
  • Nie wiem ile jesteś w stanie wytrzymać bez seksu

No i jakby znów pozamiatałaś  :-))
  • edytowano września 2013
    jak szybko po cesarce zachodziłyście w ciążę? Pytam w imieniu koleżanki, która jest po cięciu 7 miesięcy i właśnie okazało się ze jest w ciąży. Lekarze zwykle zalecają 2 lata odstępu i ona jest teraz przerażona (głównie naczytała sie o pękających bliznach). Chciałbym ją jakoś uspokoić, a w tej kwestii mam raczej małe doświadczenie bo między moimi cesarkami było 14 lat różnicy.

Jeśli już JEST w ciąży to pozostało ją już tylko chronić przed straszeniem. I tyle. Gderanie, że to za krótki odstęp ( być może obawy są uzasadnione)  niczego nie zmieni, może tylko zaszkodzić na nerwy a w konsekwencji pogorszyć stan fizyczny ciężarnej.
  • Faktycznie straszenie nie pomaga. Ważne żeby znalazła lekarza, który nie będzie jej dokładał zmartwień, bo cieszyć się trzeba:) 
  • Wlasnie urodzilam cc i sie zastanawialam jak szybko mozna?
    Slyszalam ze rok trza odczekac.
    Ciesze sie ze wpadlam na ten watek.

:)
  • pól roku jest ok,tak mówią teraz. W sensie różnicy dla blizny.
  • mi lekarz powiedział co najmniej 1,5 roku i właśnie dziś też o tym myślałam sobie, a jestem prawie 7 miesięcy po cc

powyższe wypowiedzi były dosć uspokajające, ale w sumie gdzie jest to optimum, by nie przeginać z oczekiwaniem a z drugiej strony by niepotrzebnie nie ryzykować..
  • czyli u mnie najgorsze minęło ;)

• Jak ktoś chce sn po cc, to niby rok. A jak i tak cc ma mieć, to o tych 6 miesiącach słyszałam, jako o czasie gojenia blizny
  • Po drugiej cc pytamłam ginekologa ile trzeba czekać, z tym że ANTYkoncepcja nie wchodzi w grę. Spojrzał tylko i kazał brać kwas foliowy.... :D
  • Mi położna powiedziała "zapraszamy za dwa lata" :)
  • @Joanna36 myśmy sobie na odchodne z oddziału zażartowali, że do zobaczenia za właśnie 2 lata :)
  • Mi zabronili i nigdy mam nie wracać i nie robić kłopotu.
  • edytowano lutego 2015
    Może to trochę zależy od powodu cc, u mnie kolejna ciąża po cesarce 8m-cy i rodziłam sn bez żadnych komplikacji, w szpitalu bez żadnych znajomych gin lub położnych, nawet blizny przed porodem samym nie oceniali USG czy jakkolwiek.
    Ale faktem jest że mi się wszelkie rany goją ekspresowo, bez problemu, z minimalnymi bliznami itp
  • U mnie z naciskiem na odczekanie roku...
  • edytowano lutego 2015
    @prowincjuszka co za wredne gnomy :-O najlepiej, żeby kobiety w ogóle nie rodziły, to by nie mieli żadnych kłopotów [-(
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.