Pochwalę się i zapytam, bo laik jestem. Znalezione dziś na moim ogródku w "leśnym kąciku". Ładne i dorodne, pytanie, czy jadalne... . Nie chce mi się do sanepidu z jednym grzybem zasuwać...
Niestety, po przekrojeniu ponad 10cm. kapelusza, wylazły z niego białe robaki..., no ale będziemy patrzeć co dalej. Hasło: idziemy na grzyby nabiera u nas nowego znaczenia, bo to oznacza wyjście z domu i udanie się do kąta, w którym są 2 sosenki, 5 brzózek, piaskownica, huśtawka, a w sezonie hamaczek
no i to by się zgadzało - te dwa rodzaje mieliśmy w zesżłym roku, ne licząc jakiś psiar oczywiście... @WdRW na grzyby Cię nie zaproszę, bo nie wystarczy dla wszystkich :P
Prawie codziennie monitorujemy z mężem i synem ulubiony las spacerowy. Bór chrobotkowy suchy. Są piękne podgrzybki welurowe z z grubymi nóżkami. Zasuszyłam w suszarce już cztery 4-litrowe słoiki. Wysyp był w okolicy nowiu.
Ja byłam dwa razy, raz na spacerze a potem już specjalnie. Teraz za lodowką pełna kratka się suszy. Dziś słońce po paru dniach więc po niedzieli znowu się wybiorę, przez ostatnie lata jakoś mi się nie udawało za to w tym roku sobie odbiję Uwielbiam grzyby zbierać.
Po takim udanym grzybobraniu, zamykam wieczorem oczy i widzę podgrzybki w leśnym runie. Nawet czteroletni Janek znalazł już w tym roku wiele kurek i podgrzybków. Twierdzi, że jest grzybiarzem. Rozpoznaje, podgrzybki, kurki, krowiaki, lisówki, szmaciaki. Niejadalnych grzybów nie niszczy bo są dla zwierząt (lisówki dla lisów, a krowiaki dla krów ).
W moim ulubionym borze chrobotkowym suchym wysyp podgrzybkow. Można zbierać prawie nie wstając z kolan. Idźcie do lasu! Coś mi się wydaje, że szczyt wysypu będzie w nowiu za 3 dni. Jest mnóstwo podgrzybkow centymetrowej wielkości za małej do zbioru. Czy ktoś może mi podać sprawdzony przepis na grzybki marynowane?
Może z daleka i po ciemku można pomylić, u nas nawet Mikołaj-siedmiolatek, od dwóch lat rozpoznaje bezbłędnie (wcześniej nie chodził na grzybobranie) i teraz z dumą mi przynosi, bo mama najbardziej kanie lubi.
Komentarz
zaczynam mieć podobnie
Możliwe to?
@WdRW na grzyby Cię nie zaproszę, bo nie wystarczy dla wszystkich
:P
Jak tam grzybiarze?
Marzy mi się wielkie grzybobranie.
Ale tak trochę, to niechby przyniesli, wzięli koszyki nie-za-duże, kalosze i poszli. W trzech.
Wysyp był w okolicy nowiu.
Ach, te podgrzybki, najpiekniejsze!
Idźcie do lasu! Coś mi się wydaje, że szczyt wysypu będzie w nowiu za 3 dni. Jest mnóstwo podgrzybkow centymetrowej wielkości za małej do zbioru.
Czy ktoś może mi podać sprawdzony przepis na grzybki marynowane?
Tzn rydze są, hurtowo, ale prawdziwków dwa znalazłam