W tym roku mamy tyle grzybów, że moi grzybiarze się umawiali dzisiaj, że w tym tygodniu też pójdą, ale na inne niż prawdziwki i czarne łebki nawet nie będą patrzeć.
ledwo opłukane grzyby wrzucam na suchą patelnię/ podsmażoną cebulkę, chwilę duszę, potem dodaję olej. Po około 15 min dodaję sól, pieprz, kilka łyżek śmietany 18 %, wszystko zagotuje i już pycha u nas było wczoraj do chlebka, dzisiaj kanie na obiad
taki sos ja lubię do ziemniaków lub chleba, mąż tylko kanie plus ryż albo makaron z sosem serowym edit grzyby bardzo lubią pieprz czarny
@Małgorzata32 te dwie ciemniejsze kanie wygladają na czubajki czerwieniejące. Są niejadalne.
A ja myslałam ze kania to kania. Skoro nauczyłam sie odrózniac ją od sromotnika to kyz uznałam to za moj wielki osobisty sukces. A tymczasem laik estem.
Atsd...moze mi ktos polecidc dobry atlas grzybow? Istotny dobry opis. Zawierajacy tez o roznicowaniu z innymi trujacymi. No i istotne dobre fotografie. Ciby realistyczne byly a nie podkolorowane. I mile widziana wersja kieszonkowa co by do lasu zabrac. Moj Mały bakcyla złapał...
U nas w szkole tez nakręcili dzieci na grzybobranie. W pt wychodzili do pobliskiego lasku i każdy z grzybem jadalnym wracał suszą mi głowie żebyśmy gdzieś poszli do lasu ale ja się nie znam na grzybach!
Ja sie nauczylam w dziecinstwie na malym atlasie, takim podrecznym. Bylam dzisiaj w lesie, na pol godziny, lazilam samymi utartymi sciezkami i znalazlam piec podgrzybkow. Jest moc.
Ja miałam taki malutki łososioworóżowy atlas z rycinami znałam na pamięć, a te rysunki były lepsze niż wiele zdjęć, ale tak naprawdę to zbieram te, co zawsze zbierałam, a wycieczki na grzyby mam w pamieci jeszcze przedszkolnej
Ja lubię grzyby, ale nie lubię kleszczy Jak się w końcu skusiłam w tym roku na wypad na grzyby, to przyniosłam i grzyby i kleszcza. Także choć bardzo lubię zbierać i jeść grzyby, to mam mieszane uczucia...
Dlatego chodzimy prawie wyłącznie do czystego boru sosnowego gdzie są tylko sosny mchy i porosty, czasem jakąś trawka, dużo krzaczków jagodowych. Mało komarów i brak kleszczy nawet w maju i czerwcu. Dzieci mogą szaleć, dorośli mają miły spacer, są jagody, kurki, podgrzybki i szmaciaki.
Komentarz
poproszę przepis na pyszny sos
przedwczoraj taki sobie mi wyszedł , dziś robię inaczej
raczkuję, znaczy się
pycha
u nas było wczoraj do chlebka, dzisiaj kanie na obiad
taki sos ja lubię do ziemniaków lub chleba, mąż tylko kanie plus ryż albo makaron z sosem serowym
edit grzyby bardzo lubią pieprz czarny
A te zajace obgotowałam i zamrożę.
ale jak powiem kanie to wszyscy wiedza o co chodzi
to jak miodówki, zresztą pyszne grzybki
Celowo nie wywaliłam wczoraj tych kanii bo chciałam sie im dobrze przyjrzec. Troche je celowo zmasakrowałam. I rzeczywiscie widac różnicę
Skoro nauczyłam sie odrózniac ją od sromotnika to kyz uznałam to za moj wielki osobisty sukces.
A tymczasem laik estem.
I mile widziana wersja kieszonkowa co by do lasu zabrac.
Moj Mały bakcyla złapał...
suszą mi głowie żebyśmy gdzieś poszli do lasu ale ja się nie znam na grzybach!
prowadząca dokładnie omawia grzybki
Bylam dzisiaj w lesie, na pol godziny, lazilam samymi utartymi sciezkami i znalazlam piec podgrzybkow. Jest moc.