Patrzac po zdjeciach - podgrzybki i kanie. Tez zolty wyglada jak podgrzybek pieniazek czy jakos tak sie nazywal. Sprawdz tylko, czy nie szczypie w jezyk.
Przepis na grzybki w pomidorach. Oryginalna nazwa - grzyb a`la śledź.
Grzybów potrzebujemy ok 1 kg - obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem ok 1/2 szklanki octu. Odcedzamy i studzimy. Małe grzybki zostawiamy w całości, większe kroimy w paseczki.
Na patelni szklimy na dość dużej ilości oleju ok 5-6 duzych cebul pokrojonych w półtalarki. Cebuli NIE WOLNO ZRUMIENIĆ!!! Jak cebula jest zeszklona i taka dosc miękka, to dodajemy do tego kilka ziaren pieprzu i ziela, lisć laurowy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dodajemy grzyby, znów mieszamy i delikatnie solimy, dodajemy 1/2 szklanki octu. Przykrywamy i dusimy, cebula juz powinna być miękka,ale nie taka "ciapata", potem grzyby do małych słoiczków i pasteryzujemy 5 minut.
Te różowawe wyrzuć. nie pamietam juz to chyba goryczak, miałam kiedys kilka i znalazłam cała polane i przechodzącą grzybiarza wspominała akurat czemu ta polana taka usłana grzybami a las pełen grzybiarzy
ed teraz zerknęłam na foto w necie, gortczak ma różowy spod
@Skatarzyna je sobie wczoraj z Najmlodszym tak dla spaceru po tym lesie pochidzilam. Roznych dziwnych grzybow nazbierallismy. Jeszcze wiecej obfocilismy. Chcialam blizej sie im w domu przyjrzec. Mlody zapalony grzybiarz. Z atlasem na grzyby chodzi Ale atlas nieszczegolnie dokladny wiec o wszystko matke dopytuje. A matka...wiadomo. Zalozenie wczoraj takie, ze raczej wszystko wywalam.
Komentarz
Moim zdaniem tak. Ale niepokoj mam zasiany.
Ryzykowac nie chce, ale wyrzucic szkoda...
A jesli nie wyrzyce to co z nich zrobic? Poza smazeniem? Da sie je jakos przetworzyc?
Czy poza zamrozeniem.mozna je np. w takiej postaci wrzucic do słoikow i zapasteryzowac?
A! I dajcie jakis przepis na marynowsne podgrzybki.
wyglądają na kanie swoją drogą
ostatnio zasmakowały mi panierowane kanie w zalewie octowej,
Wyrzucic zaleciła.
No wiec leza sobie tak te kanie i czekaja na...
Zmiłowanie?
zobacz blog smaczna pyza, mnóstwo sprawdzonych przepisów na grzyby
Oryginalna nazwa - grzyb a`la śledź.
Grzybów potrzebujemy ok 1 kg - obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem ok 1/2 szklanki octu.
Odcedzamy i studzimy. Małe grzybki zostawiamy w całości, większe kroimy w paseczki.
Na patelni szklimy na dość dużej ilości oleju ok 5-6 duzych cebul pokrojonych w półtalarki. Cebuli NIE WOLNO ZRUMIENIĆ!!!
Jak cebula jest zeszklona i taka dosc miękka, to dodajemy do tego kilka ziaren pieprzu i ziela, lisć laurowy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dodajemy grzyby, znów mieszamy i delikatnie solimy, dodajemy 1/2 szklanki octu. Przykrywamy i dusimy, cebula juz powinna być miękka,ale nie taka "ciapata", potem grzyby do małych słoiczków i pasteryzujemy 5 minut.
Tak mniej-więcej.
Moj ojciec tonami zbierał opienki a ja wciaz nie umiem ich zidentyfikowac
A te pierwsze?
E:znaczy na podgrzybki złotawe
nie pamietam juz to chyba goryczak, miałam kiedys kilka i znalazłam cała polane i przechodzącą grzybiarza wspominała akurat czemu ta polana taka usłana grzybami a las pełen grzybiarzy
ed
teraz zerknęłam na foto w necie, gortczak ma różowy spod
E: http://grzyby-polskie.eu.interiowo.pl/28.htm
Będą dla innych
Tez sie zastanawialam czy to nie goryczak? Ale goryczak chyba ma bardziej rozową podstawe kapelusza?
te pokazałam mężowi, powiedział jak Skatarzyna, jemy je
Ale atlas nieszczegolnie dokladny wiec o wszystko matke dopytuje.
A matka...wiadomo.
Zalozenie wczoraj takie, ze raczej wszystko wywalam.