Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tradycyjne ciasta Bożonarodzeniowe

1789101113»

Komentarz

  • U mnie tez była stefanka, z drobna modyfikacja, bo krem ucieralam, czyli utarlam masło z cukrem i do tego dodawałam kaszkę. Polewa z gorzkiej czekolady. Może i była mdla, zwłaszcza sam krem mi się taki wydawał, ale i tak zniknęła najszybciej.
  • W te święta jadłam pierwszy raz ciasto "sliwka w czekoladzie" czy też "czekoladowa śliwka" - pycha - warstwa biszkoptu kakaowego, warstwa jasnego kremu budyniowego i na to suszone śliwki zalane grubą warstwą polewy czekoladowej. Zna ktoś? 
  • Tu była pilecana kilka stron temu z nazwą pijana śliwka;) bo te sliwki moczyło się w alkoholu OMG jakie to było dobre.
  • Nie, to nie było z alkoholem.
  • Aniuszka ja znam,  robiłam tak jak uJa,  z alkoholem,  pyszne. 
    Kiedys robiłam często stefankę / miodownik ,  a wtedy do kremu z kaszki manny wciskałam sok z połowy cytryny.  I jedna warstwa to były swojskie powidła - kupne są za słodkie i mdłe. 
  • Ja kiedys zawsze robiłam w okolicy świat śliwki nadziewane: najpierw moczy sie śliwki suszone w jakims alkoholu, później nadziewa marcepanem, na koniec oblewa czekolada.
    Teraz już mi sie nie chce ;)
  • uJa powiedział(a):
    Tu była pilecana kilka stron temu z nazwą pijana śliwka;) bo te sliwki moczyło się w alkoholu OMG jakie to było dobre.
    Nooo pijana śliwka to jest jedno z moich ulunionych ciast. Chyba dlatego, że tak rzadko mogę jeść xD
    U nas hitem był sernik pieczony chalwowy z MW :D 
  • A jak długo może stać stefanka? Upiekłam prawie tydzień temu, a że święta były w rozjazdach to pół ciasta zostało (stało w chłodnym miejscu ale nie w lodówce). Mogę je jeszcze zamrozić?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.