Czy znacie grę komputerową MINECRAFT?
Co o niej sądzicie?
Czy jest neutralna czy ma drugie dno?
I czy w ogóle Wasze dzieci grają na komputerze? bo ja się cały czas zastanawiam nad sensem gier... Nasi mogą tylko 1-2 godz w piątek czy w sobotę, ale intuicja mi podpowiada, ze to i tak za dużo... bo to jakiś czas zmarnowany i ogłupiający...
Ostatnio przyszedł kolega do synów. Fajny chłopczyk, znają się od lat. Dawno się jednak nie widzieliśmy dłużej... Jeden z synów skomentował, że on jest nudny. Przyjrzałam się temu i okazało się, że ów chłopiec nie potrafił zająć się wspólną zabawą, nic się nie kleiło, z boku siedział... Dopiero ożywił się gdy chłopaki coś tam pokazywali mu na kompie. I ciekawe, ten chłopiec ma w domu limitowany komputer, sporo zajęć dodatkowych, sportowych a jednak coś się zmieniło na niekorzyść... Niepokoi mnie to...
Komentarz
Moi chłopcy grają.
Drugiego dna się nie dopatrzyłam.
Pytanie do wszystkich po co dziecko ma tracić czas na gry komputerowe, które NIC nie dają?
Jest taka gra Neverhood i tam trzeba rozwiązywać logiczne zagadki by dalej przejść. Ma to sens... ale inne? Muszę męża urobić...
http://blog.codecombat.com/we-have-open-sourced-everything
10 PRINT "Witaj Grzechu!"
20 GOTO 10
albo coś w tym stylu. A wczoraj przypomniałem sobie ten dreszczyk emocji, gdy podłączyłem sobie pierwszy raz to (co każdemu polecam)
Nad sensem gier już się nie zastanawiam, bo uważam, że całe to granie sensu nie ma. Jednak miauczy syn, że koledzy grają i o tych grach ciągle rozmawiają i on nie wie o co chodzi, też by chciał pograć.
I tak sobie myślę, że my dorośli też nie robimy tylko rzeczy pożytecznych, czasami trzeba zrobić coś ogłupiającego.
Zależy mi tylko na tym, żeby to to było bezpieczne.
Dzieci nasze grają od niedawna, tylko w weekendy i to oczywiście w ograniczonym czasie. Mają głównie gry dla dzieci 5-6 letnich ha ha: Bolki i Lolki uczą angielskiego i generalnie same tego typu edukacyjne.
A teraz młodzi optują za grami wojennymi. No i tu jest problem, bo mi wojenne gry kojarzą się z przemocą i agresją. Ale z drugiej strony, chłopaki muszą sobie postrzelać...
Szukam więc gier typowo chłopackich... dla dzieci prawie 8 i prawie 6 lat.
Szukam po omacku w sieci, ale jakoś nigdzie nie widzę czarno na białym ograniczeń wiekowych. Boję się w ciemno kupować.
Polecicie coś?
edit. U nas chłopcy lat 8 i 9
tank na pegazusa kieruje sie strzałkami a strzela F
http://grajnik.pl/gry/gra-tank-pegasus-online,5819.html
A world od Tanks to jest widzę taka do grania na internecie z innymi graczami, tak?
A da się tak, żeby płytę kupić i grać offline?
My mamy chyba za kiepski internet. Tzn limit bajtowy mamy - tylko taki żeby na orga starczył
:P
A da się tak, żeby płytę kupić i grać offline?
My mamy chyba za kiepski internet. Tzn limit bajtowy mamy - tylko taki żeby na orga starczył "
Tak. World of Tanks, to gra przez internet, z innymi graczami, online. Niestety offline się nie da. No i do tego internet powinien być raczej szybki.
edit. nie mogę wykasować emota na końcu.