Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Poruszyło mnie.Musiałam założyc wątek!

24

Komentarz

• Tak na serio, mysle, ze temu panu przydalaby sie regularna pomoc jakiejs zorganizowanej ekipy, co to pomoze mu wysprzatac w domu, troszke moze wyremontuje i ponaprawia sprzety,  Tudziez przydaloby sie, aby ktos mu tych drew narabal, codziennie wpadl i obiad przyniosl - cieply, lub do odgrzania, zrobil zakupy i potowarzyszyl, aby czlowiek w tej samotnosci i biedzie nie zdziczal. Takze pomogl wykapac sie, poprac ubrania. Dary rzeczowe, ok, ale zalatwiaja czesc problemow doraznie, natomiast tu rzeba dlugoplanowego dzialania. Jak rozumiem, pani z MOPSu nie daje rady...:(
  • . Dom Opieki kosztuje - nie wiem, jaka wzmiankowany Pan ma emeryture, lub rente i czy by wystarczyla 

Pan mieszka przecież na terenie miasta lub gminy i wtedy miasto lub gmina są opłacać koszta pobytu, jeżeli zainteresowany nie ma środków.
  • Dom opieki chetnie zajmie sie Panem i zapewne chetnie przejmie jego mieszkanie ...

Przejąć może po jego śmierci, nie wcześniej.
  • Wiesz, to zalezy od 'szczescia'. U mnie w rodzinie byly osoby, ktore czekaly przerazliwie dlugo :( A ze ow Pan majatku ani dochodow nie ma wysokich, to i nikt nie bedzie sie spieszyl do takiego pensjonariusza:(
  • edytowano stycznia 2014
    Ktoś musiałby tę sprawę "wychodzić". Mam na myśli: chodzić, dręczyć, składać pisma itp.
  • @Berenika I wlasnie dlatego miasto, czy gmina beda odwlekac sprawe, jak dlugo sie da. Aby nie placic:(

• Ktos miejscowy i z sila przebicia tudziez uporem.
  • Ale fakt, który opisałam jest autentyczny: człowiek podpisał zgodę i dwa tygodnie później dostał pismo o pozytywnej decyzji, a tydzień później gdzie ma się stawić i kiedy.
  • Berenika, alez wierze:) I twierdze, ze mial naprawde duzo szczescia - gdzies musialo akurat byc miejsce...
  • "A nie dało by się tego pana umieścić w Domu Opieki? Moim zdaniem - to było by dla niego optymalne rozwiązanie."

Pytanie podstawowe to czy ten Pan też tak uważa. Bo jeśli nie, to trzeba uszanować jego decyzję i pomóc w miarę możliwości :) 
  • potwierdzam z tym domem opieki, mój ojciec x lat temu chciał załatwić taki dla dziadka: był w stanie wymagającym stałej opieki, a rodziców nie było stać na pielęgniarkę na cały etat, właśnie się przeprowadziliśmy do Poznania i rezygnacja z jednego etatu też nie wchodziła w grę. Miejsce znalazło się bardzo szybko, bo chyba w tydzień czy dwa, ale dziadkowi się w międzyczasie zmarło.  
  • Mojej ciotce też szybko przyznali. Początkowo siostrzenicę powiedziały jej, ze tylko na zimę, ale po pol roku nie chciała wracać.
  • Dodam,ze mieszkała sama.
  • to w takim razie moze moi mieli pecha...

I stephanos ma racje- przede wszystkim ten Pan musialby chciec isc do Domu Opieki, co nie jest takie pewne, a Jego wola najwazniejsza. Moze chce byc na swoim i w takime razie trzeba mu pomoc to wszystko ogarnac.

• pan Leszek w szpitalu 
  • jeśli chodzi o pomoc,,,
    są rzeczy pilne do zrobienia na już, takie jak porządek, toaleta itp.
    jak uda nam się to ogarnąć będziemy myśleć dalej...nie wszystko naraz...
    ...to jest konkretny człowiek, trzeba wziąść pod uwagę Jego potrzeby, przyzwyczajenia, uszanować je i się do nich dostosować,,,

• Za Pana Leszka +++
  • jak ktoś z forum odezwał się przez stronę o panu Leszku prosiłabym jeszcze o podrzucenie nicka forumowego, żebym dwa razy nie odpisywała (to do tych, których mogłabym nie kojarzyć:))

• Monica, dziękuję za informacje. Kiedy będziecie już wiedzieć co i jak konkretnie, daj znać koniecznie...
    Oby Pan Leszek szybko wydobrzał!
  • dziękuję, na pewno do każdego się odezwę jak już dogadamy szczegóły
  • Monica, pisałam przez formularz nie od siebie - odezwę się na pw.
  • mozna gdzies cos wplacic na konto ? 
  • edytowano stycznia 2014
    wczoraj mieliśmy awarię internetu, dziś będę nadrabiać:)...

czy ktoś z warszawiaków mógłby w czwartek/piątek wieczorem odebrać z żoliborza lodówkę i przechować ją dopóki transportu nie zorganizujemy???

• up....lodówka mała:)
  • czy juz macie osoby do remontu?
  • @Monica, my też z chęcią wpłacilibyśmy coś na konto, byłaby taka możliwość?
  • @Monica jakiś grosz my też chętnie dołożymy
    :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.