Tak na serio, mysle, ze temu panu przydalaby sie regularna pomoc jakiejs zorganizowanej ekipy, co to pomoze mu wysprzatac w domu, troszke moze wyremontuje i ponaprawia sprzety, Tudziez przydaloby sie, aby ktos mu tych drew narabal, codziennie wpadl i obiad przyniosl - cieply, lub do odgrzania, zrobil zakupy i potowarzyszyl, aby czlowiek w tej samotnosci i biedzie nie zdziczal. Takze pomogl wykapac sie, poprac ubrania. Dary rzeczowe, ok, ale zalatwiaja czesc problemow doraznie, natomiast tu rzeba dlugoplanowego dzialania. Jak rozumiem, pani z MOPSu nie daje rady...:(
Wiesz, to zalezy od 'szczescia'. U mnie w rodzinie byly osoby, ktore czekaly przerazliwie dlugo A ze ow Pan majatku ani dochodow nie ma wysokich, to i nikt nie bedzie sie spieszyl do takiego pensjonariusza:(
Ale fakt, który opisałam jest autentyczny: człowiek podpisał zgodę i dwa tygodnie później dostał pismo o pozytywnej decyzji, a tydzień później gdzie ma się stawić i kiedy.
potwierdzam z tym domem opieki, mój ojciec x lat temu chciał załatwić taki dla dziadka: był w stanie wymagającym stałej opieki, a rodziców nie było stać na pielęgniarkę na cały etat, właśnie się przeprowadziliśmy do Poznania i rezygnacja z jednego etatu też nie wchodziła w grę. Miejsce znalazło się bardzo szybko, bo chyba w tydzień czy dwa, ale dziadkowi się w międzyczasie zmarło.
I stephanos ma racje- przede wszystkim ten Pan musialby chciec isc do Domu Opieki, co nie jest takie pewne, a Jego wola najwazniejsza. Moze chce byc na swoim i w takime razie trzeba mu pomoc to wszystko ogarnac.
jak ktoś z forum odezwał się przez stronę o panu Leszku prosiłabym jeszcze o podrzucenie nicka forumowego, żebym dwa razy nie odpisywała (to do tych, których mogłabym nie kojarzyć:))
Komentarz
@Berenika I wlasnie dlatego miasto, czy gmina beda odwlekac sprawe, jak dlugo sie da. Aby nie placic:(
to w takim razie moze moi mieli pecha...
I stephanos ma racje- przede wszystkim ten Pan musialby chciec isc do Domu Opieki, co nie jest takie pewne, a Jego wola najwazniejsza. Moze chce byc na swoim i w takime razie trzeba mu pomoc to wszystko ogarnac.