Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Banderowskie bandy szaleją na Ukrainie

2

Komentarz

• przyznam szczerze, że panicznie boję się Ukraińców. nie wiem, we krwi mam jakąś traumę czy co? :( a przecież opisy ich "wyczynów" znam nie z rodzinnych opowieści a jedynie z książek.

te banderowskie barwy i nastroje mnie przerażają. z tego bajzlu dla nas nie wyniknie nic dobrego.
  • Mogłoby wyniknąć, ale nadal politycznie rulezuje u nas łobuz posierpniowy.
  • PawełK, ruski i okooruski motłoch ma to do siebie, że rozlewa się po okolicy, niszcząc wszystko co napotka. historykiem nie jestem, ale z tamtych okolic do Polski raczej nie przychodziło samo dobre.
  • tatapafcia, właśnie. może jakby władza nasza była inna. ale nie ma co gdybać, mamy zdrajców i motłoch w białych kołnierzykach u władzy, więc ja niespecjalnie optymistycznie patrzę na wschód.
  • Władza jest taka jak naród. Polacy mogliby wiele ale im się nie chciało :(
  • naród został w dużej mierze osłabiony poprzez eksterminację naszej elity 70 lat temu. na jej miejsce wlazło robactwo wyłowione z najniższych (pod każdym względem) warstw społecznych i t w dodatku nie tylko naszych. czego dobrego spodziewac się po potomstwie? NARODU do tego bym nie mieszała. Naród w formie szczątkowej jakoś przetrwał. I dzięki temu jeszcze mamy Polskę. Na razie.

• Obecnie kandydatem na premiera jest milioner, który wspierał finansowo euromajdan.
    Myślisz, że będzie nadal wspierał go przeciw sobie, jak cele zostaną spełnione?
  • Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że polscy politycy powinni teraz trzymać się od Majdanu z daleka.
    A pomyślał ktoś - co by się stało, gdyby nacjonalistyczne bandy zaatakowały miejscowości polskie, do których Ukraińcy zgłaszają pretensje?
    Mielibyśmy wojnę w Europie, czy nie?
  • Pawle, ja jestem lajkonikiem w sprawach wielkiej polityki. ja tylko czytam to i owo i jedne rzeczy po przemyśleniu wydają mi się słuszne, a inne mniej. stosunek do sprawy mam zbyt emocjonalny ;)

jak cele zostaną spełnione (czyjekolwiek i jakiekolwiek one są) to sprawy rozwiąże się pewnie tak, jak się "tam" sprawy rozwiązuje: krwawo i skutecznie. tzw. świat palcem nie kiwnie. ale się z pewnością oburzy i wyda jakieś oświadczenie.
  • edytowano stycznia 2014
    Klarcia, nie strasz.

E: nie mielibyśmy wojny w Europie. Europa nic by w tej sprawie nie zrobiła. "Lokalny konflikt" czy jak tam to się w mediach określa. :(
  • Myślę, że nie można wrzucać wszystkich Ukraińców do jednego wora. W sumie nacjonaliści dalecy są od posiadania większości. Ja byłem na Ukrainie 2x w 91r,, mieszkaliśmy u różnych ludzi po wsiach, gościli nas fantastycznie.

• Trafne i dające do myślenia.

"Pamiętajmy, żeby patrząc na fakty obserwować nie tylko wydarzenia, ale też jak owe wydarzenia używane są przez różne osoby, grupy i państwa do manipulacji społecznej. Wydarzenia jakie rozgrywają w chwili pisania tej notatki na Ukrainie są oprócz ważnego wydarzenia dziejowego kapitalnym "studium" ujawniającym jak szerokie i powszechne są działania służb wywiadowczych różnych państw, jak często spotykamy się z nimi my sami. Dzięki ich poznaniu zrozumiemy lepiej co się dzieje na Ukrainie i kogo powinniśmy wspierać..."

• "naród został w dużej mierze osłabiony poprzez eksterminację naszej elity
    70 lat temu. na jej miejsce wlazło robactwo wyłowione z najniższych
    (pod każdym względem) warstw społecznych i t w dodatku nie tylko
    naszych. czego dobrego spodziewac się po potomstwie? NARODU do tego bym
    nie mieszała. Naród w formie szczątkowej jakoś przetrwał. I dzięki temu
    jeszcze mamy Polskę. Na razie."

Naród został osłabiony nie pierwszy raz w swoim życiu. Przez długie dziesięciolecia mógł korzystać bezpośrednio z wiedzy, doświadczenia, kultury i całego dziedzictwa tych, którzy przeżyli. Później z rozsądku i sumienia. Robactwo dostało placet narodu, wydany zupełnie dobrowolnie. Ktokolwiek próbował rozmawiać po ludzku z rodakami w l.89/90 i później, wie doskonale o czym mówię. Kluczowe decyzje podejmowały miliony tzw. "zwykłych ludzi" atakując przy tym każdego rozsądnego jako oszołoma.

I nic się tu nie zmienia, zatem będzie coraz gorzej. Dopóki ludność miejscowa się nie opamięta.
  • "zwykli ludzie" muszą mieć jakieś wzorce. prze długie lata tym wzorcem było robactwo. to i robaczywe skutki mamy, do dziś.

nie wrzucam Ukraińców do jednego wora. ale na Wołyniu to nie jacyś ludzie z zewnątrz zrobili to co zrobili. to ludzie, żyjący po sąsiedzku, z różnych przyczyn, zmienili się w potwory.

Babcia mojego Męża, jak uciekała z Bieszczad to, jak mówiła (a mówiła niewiele i z trudem)  przed sąsiadami musiała się kryć.

• ""zwykli ludzie" muszą mieć jakieś wzorce. prze długie lata tym wzorcem było robactwo. to i robaczywe skutki mamy, do dziś."

Zwykli ludzie to jak najbardziej osoby. Wybór ewidentnie złego wzorca jest decyzją. Sorry, pamiętam doskonale 25 lecie, co się działo, jak ludzie decydowali. I dalej robią tak samo. To jest nie do obrony.
  • i ciągle jestem zdania, że to co się dzieje na Ukrainie nie przyniesie Polsce nic dobrego, jakakolwiek opcja tam wygra, przegra, ugra itd. Polska jest politycznym zerem i w światowej polityce przestała się kompletnie liczyć. A jak jeszcze Rosja dogaduje sie z Wielką Brytanią to to już jest dramat. My nie mamy zadnego sojusznika. Chyba, że Węgry...

• ale Węgry też z Rosją...
  • W tym kontekście warto przypomnieć słowa Orbana, że ma nadzieję, że Polska zacznie w końcu odgrywać istotna rolę w regionie.

No ale nie zacznie, siła państwa wynika z woli narodu, a ludność ma swój własny los w d.

Teraz najlepszy na UA byłby powrót do status quo i otrzeźwienie Polaków
  • skonczyla sie polityka na ulicach zaczęła prawdziwa

książeczka w temacie Ukrainy
    Wolna Ukraina czy koniecznie musi być ?
    Gdy Ukraina będzie wolna rozwój wydarzeń może być różny. Choćby taki, że Ukraina będzię coraz bardziej znaczącym krajem i będzie współpracowała z Rosją przeciw Polsce. Będzie im zależało na odzyskaniu ziem.
    I co wtedy powiecie ? A no pewnie nic.

Wolna tak, jeśli będzie chciała z nami współpracować a nie z UE czy Rosją przeciwko nam. Po prostu pójdzie drogą Czech.
  • już są pomysły federalizacji, czyli rozpady na kilka państewek... widać Putin nie jest w stanie łyknąć kraju w całości, chce ją najpierw pokawałkować
  • I to jest dramat. Wolałbym, żeby Lwów podlegał Moskwie.
  • -Sprawiedliwość nakazywałaby, aby Przemyśl i kilkanaście powiatów wróciły do Ukrainy – mówi Andrij Tarasenko, rzecznik radykalnej organizacji Prawy Sektor, najmocniej zaangażowanej w walki z milicją wokół Majdanu...

Lider banderowców: ludobójstwo na Wołyniu to brednia

• otóż to rano ks. Zalewski był w Radiu Wnet, może ich otrzeźwi trochę, ostro mówił i dobrze.
  • to już lepiej aby wrócili pod ruski knut
    też tak myślę

Wtedy, gdy odejdzie Janukowycz. Aby to osiągnąć, jesteśmy gotowi sięgnąć po wszystkie metody, także te radykalne. Tak jak robił Bandera. Janukowycz rozumie tylko siłę, gdybyśmy już teraz jej nie użyli, nigdy nie podjąłby negocjacji.

i jeszcze - żona Juszczenki to córka banderowca z Kanady
  • Prezydent Ukrainy Wiktor Janukowycz trafił do szpitala - poinformowała TVN24 powołując się na służbę prasową prezydenta Ukrainy. Powodem jest ostra infekcja górnych dróg oddechowych i wysoka gorączka. 

Rządowa "Rossijskaja Gazieta" nie wykluczyła, że nowym premierem Ukrainy zostanie lider nacjonalistycznej partii Swoboda Ołeh Tiahnybok 

ale jazda

• Гей, не дивуйте, добрії люди,

Що на Вкраїні повстало.

Там за Дашевим, під Сорокою,

Множество ляхів пропало.

Там за Дашевим, під Сорокою,

Множество ляхів пропало.

А Перебийніс водить чимало —

Сімсот козаків з собою.

Рубає мечем голову з плечей,

А решту топить водою:

Рубає мечем голову з плечей,

А решту топить водою:

«Ой пийте, ляхи, води калюжі,

Та й води болотянії,

А що пивали на тій Вкраїні

Вина та меди ситнії!.

А що пивали на тій Вкраїні

Вина та меди ситнії!».

Дивують панки, вражії синки,

А що козаки вживають?

Вживають вони щуку-рибаху,

Ще й соломаху з водою.

Вживають вони щуку-рибаху,

Ще й соломаху з водою.

Ой чи бач, ляше, що наш Хмельницький

На Жовтім Піску підбився,

Од нас, козаків, од нас, юнаків,

Ні один панок не вкрився.

Од нас, козаків, од нас, юнаків,

Ні один панок не вкрився.

Ой чи бач, ляше, як козак пляше,

На сивім конику грає,

З мушкетом стане, аж серце в’яне,

А пан од жаху вмирає.

З мушкетом стане, аж серце в’яне,

А пан од жаху вмирає.

Ой чи бачиш, ляше, як козак пляше,

По Костяную Могилу.

Як не схотіли, забунтували,

Та й утеряли Вкраїну.

Та й утеряли Вкраїну.

Ой чи бач, ляше, що по Случ — наше,

По Костяную Могилу.

Та й утеряли Вкраїну.

Та й утеряли Вкраїну.

Ой та зависли пани, зависли,

Як чорна хмара, на Віслі.

Не допустимо ляхви із Польщі,

Поки нашої жизності!

Не допустимо ляхви із Польщі,

Поки нашої жизності!

Гей, ну козаки! Гей, ну у скоки,

Та заберімося в боки!

Загнали панів геть аж за Віслу,

Не вернуться і в три роки,

Загнали панів геть аж за Віслу,

Не вернуться і в три роки,

Гей, наливайте повнії чари,

Щоб через вінця лилося,

Щоб наша доля нас не цуралась,

Щоб краще в світі жилося.

Щоб наша доля нас не цуралась,

Щоб краще в світі жилося.

"геть аж за Віслу"

• łeb urizaty w kadłub nasraty
  • oczy bolą od tych bukiew 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.