Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

PiS chce dać 500 zł miesięcznie na dziecko

124»

Komentarz

• ta, kryterium dochodowe 504 zł na osobę - toz to smiech na sali.
    Jak ktoś ma kredyt hipoteczny na niemałe mieszkanie - dom bo ma duzą rodzinę to przy takim dochodzie pozostaje wegetacja.

Ja juz widze jak rozdaja wszystkim......
  • @Maciek - zapamiętałam to jako największe absurdy...nic nie stoi na przeszkodzie, żeby następnym razem znaleźli się podobni reformatorzy, zresztą ci, którzy są teraz nie są lepsi. Piję do tego, że w sumie poza nazwiskami nic się nie zmieni. Czytałam wywiad z Kaczyńskim w "Do Rzeczy", jakieś 2 numery temu. Zauważa on oczywiście słusznie, jaką grandą są rządy PO zwłaszcza lokalnie (jak się kręci lody itp.), tylko nawet z tego wywiadu bije to, że jego najbardziej boli, że to ONI tam siedzą. PiS będzie dążyć do prawdziwego śledztwa w sprawie Smoleńska, to jasne. Ale plan dla gospodarki, uzdrowienie - ja tego nie widzę.

@Taw - ok, pracuje zawodowo, jak wolisz. Ostatecznie i tak najbardziej opłaca się leżeć brzuchem do góry, już teraz. Nie znasz takich?
  • Bez amnestii nie przeszłoby wprowadzenie obowiązkowej matury z matematyki, a to raczej tylko na dobre wyszło. A reformą było "zero tolerancji" tak dla ścisłości. Mundurki- co zrobić jak rodzice mylą podstawówkę z liceum artystycznym.
  • @Taw -
    ok, pracuje zawodowo, jak wolisz. Ostatecznie i tak najbardziej opłaca
    się leżeć brzuchem do góry, już teraz. Nie znasz takich?
    ----------------------------------------------------
    Już pisałem o wypłacaniu rodzinnego przez ZUS. Powrót do rozwiązania sprzed 2001 wystarczy i już zasiłek jest tylko dla pracujących. A socjal niech spieprza do swoich komunalnych mieszkań.
  • Dlaczego by nie przeszło? ATSD, wiesz, jaka to żenada ta podstawowa matematyka? Właśnie taka, żeby większość zdała, a potem uczelnie muszą zajęcia wyrównawcze robić. Zobacz sobie te pytania, śmiech an sali. Mundurki na szpan nie pomogą, jak nie strojem, to czym innym się da.
  • Ja tylko dopowiem, ze w Niemczech, gdzie takie rozdawnictwo istnieje (niecale 200 euro/ dziecko bez wzgledu na dochody) nie przynioslo to oczekiwanego rezultatu. A dlatego, ze nikt nie skusi sie na dziecko za 200 euro, jesli panstwo zabiera mu co miesiac kilkakrotnie wiecej (maz). Albo oddaje sie 70 % pensji (moj przypadek), albo dostaje sie karny podatek za prace w dwoch miejscach (Tez przez to przeszlam, bo to niesprawiedliwe, ze jedni maja po dwie prace, a inni nawet jednej nie moga znalezc - moze Kaczynski podchwyci pomysl?). 
  • @Bea - dobrze, żeś Ty to napisała, bo generalnie to tylko kociara takie głupie głupoty pisze i wszędzie patologię widzi :P
  • Bea
    Coś to tak dziwnie napisałaś i chyba (domyślam się) pomieszałaś dwa fakty bycie RZ i rodzinne na własne dzieci.
  • Jak to, daje ktoś kasę na dzieci, które wychowuje ktoś inny?
  • Bea no nie chcę umniejszać Twojej roli ale za darmo tego nie robisz, fakt , że nieco głupie jest branie pod uwagę do rodzinnego (na Twoje) kasy z zastępczej. Rodzice biologiczni powinni płacić alimenty (zdaje się tak jest). Wiesz że moi znajomi tak się zaprzyjaźnili z biologicznymi, że dzieci wróciły do rodziny?
  • Ciekawe jak to jest tłumaczone, takie pobieranie rodzinnego na dziecko, którego nie ma. Może jakieś warunki trzeba spełniać, mają prawa rodzicielskie, czyli może dążność do powrotu dzieci do domu?
  • Ja do siebie do roboty też tłumów nie widzę. 

Mam bliskich znajomych prowadzących rodziny zastępcze już od kilkunastu lat i jest to dla mnie wystarczające by za to się nie brać jednak nie przeczą faktowi że kasa choć marna daje pewną stabilizację... zwłaszcza obecnie gdy inne rodziny z ich otoczenia dotknął kryzys.

Tłumu nie będzie, a stawiam że będzie coraz mniej chętnych ( z tego co się dzieje, włażenia urzędasów w każdą sprawę) tak że w konsekwencji zostaną tylko ci którym zależy wyłącznie na kasie albo tylko tacy będą się zgłaszali.
  • Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli:

(...)

2) dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w pieczy zastępczej;

3) osoba ucząca się została umieszczona w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie;

Nam zabrano.
  • no właśnie. ale to ty kasę zgarniasz, upychasz dzieci w komórce, karmisz odpadkami  i masz luz. szkoda gadać.
    --------------------------
    A kto tak napisał ? jak rodzina ma dostać rodzinne to wielkie halo bo patologia przepije, a jak ktoś wspomni o tym że RZ dostają pieniądze na dzieci to wielkie aj waj co to za pieniądze. 
  • Za pracę się kara podatkami, a za lenistwo nagradza zasiłkami więc co się dziwić.
  • @Taw, nie wyjaśniłeś, jak genialny pomysł na mundurki miał pomóc we wprowadzeniu matury z matematyki, którą zda nawet półgłówek.
  • Mundurek zasłania zwykle cycki no i ogranicza widoczność stringów... mi to pomaga w skupieniu nad sprawami wyższego rzędu jak matura. Wiem co mówię do liceum chodziłem dobre 10lat.
  • Mi się nóż w kieszeni otwiera jak słyszę na co idą pieniądze w naszym mieście i nie miałabym nic przeciwko żeby rodzina dostała wsparcie a nie stadion! Ale obawiam się że pieniądze jeśli dadzą to z pakietem kontroli rodziny!

A propos Wrocławskiego stadionu, znajomy moich rodziców miał we Wro dużą firmę deweloperską,  wygrał przetarg na budowę jakiegoś fragmentu stadionu.  Wzięli kredyty na grube miliony , zrobili co mieli zrobić, a miasto nie uregulowało należności bo nie ma kasy. Gość dostał wylewu, ledwie przeżył i został z długam.
  • @Taw :D no tak, fakt. Oczywiście rozumiem, że bierzesz pod uwagę też męski stringi. Nowa matura z podst. matematyki jest do zdania z zamkniętymi oczami, w razie jak ktoś zapomni mundurka.
  • Poziom jest nędzny ze wszystkiego i to raczej nie z powodu że Giertych wprowadził raz amnestię i przywrócił matematykę. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.