Zakładam osobny wątek, co by nie śmiecić w wątku BADAPAKA, Odwiedziłam dzisiaj słynne BRONISZE, by zrobić mały rekonesans co i jak. Po przeżyciu szoku, bo nie wiadomo gdzie iść, co robić, gdzie biją a gdzie nie
zrobiliśmy drobne zakupy.
Kasze jaglaną 5kg kupiłam za 19 zł. Widziałam stoisko Badapaka. Wszystko w wersji po 5 jest - kasze, ryże, fasole i inne. Widziałam makarony, suszone owoce, pestki itd. Wszystko to w hali OW1. W innych halach są warzywa i owoce w skrzynkach sprzedawane. Pomidory, ogórki, pomarańcze co kto chce. Ale są też handlarze pomiędzy halami ( to baaaaaardzo duży teren) ale stoją w jednym rządku tylko z jabłkami, gdzie indziej widziałam rządek z czosnkiem i czymś jeszcze, gdzie indziej kartofle. Za halami są stragany z innymi warzywami w workach po 10 kilo.
Kupiłam 10 kg marchewki za 5zł
10 kg buraków za 12 zł (okrągłych) te podłużne były po 15 zł
Były brukselki, kapusta pekińska, główki kapusty białej, czerwonej, cebula.
Jest też sklep spożywczy jakby - oznaczenie AS - i ceny tam są niższe, ale też nie wszystkich produktów. Z tym, że w tym sklepie mogą robić zakupy tylko Ci co mają działalność gospodarczą.
W tej samej hali co sklep, tylko jakby na tyłach są jajka po 30 i 35 groszy. Najmniej można 30 kupić.
Wjazd kosztuje 7 zł, ale tak jak pisała w innym wątku
@annamaria - która wcześniej już tam kupowała, to się opłaca. Najlepiej w 2 czy 3 rodziny zrobić sobie zamówienie i brać worki warzyw po 10 kg. No chyba, że ktoś ma dobrą piwnicę do przetrzymania, to można samemu.
Jak sobie coś jeszcze przypomnę to napiszę. Ja na pewno będę tam robić zakupy za jakiś czas, bo nie mam zbyt daleko i benzyny wiele nie spalę. Tylko tym razem zbiorę po rodzinie, czy znajomych zamówienie.
Komentarz
No to teraz dodam:
z naszych już wielokrotnych wypraw na Bronisze wygląda to tak:
Jeżeli zależy nam na tym, żeby kupić od rolników, to oni raczej zjawiają się w poniedziałek z rana i siedzą i nocują w samochodach do max piątku.. czasami do soboty z rana. Generalnie w sobotę jest drożej i mniej towaru.
Jeżeli idzie o hale z kaszami to jest ona czynna od 8 do 22.
Są też dwie hale, w których (jeżeli prowadzi się własną działalność gospodarczą) można kupić w bardzo niskich cenach produkty spożywczne, herbaty, cukier, kawę, słodycze, środki czystości i tak dalej
Dzięki @Anulcia, że założyłaś wątek...
ciekawe, że tyle razy o tym pisałam w różnych wątkach i nie było zbytniego zainteresowania
Dojazd mam tam niezły
8->
Co do surówek o których pisze MagdaCh- to jest taki jakby kącik - surówki, kwaszonki, czy coś takiego. Widziałam w takich dużych wiadrach jak czasami widać na bazarkach kapustę kiszoną i ogórki. Były też w małych pojemnikach surówki. Było też stoisko - RYBY ale tam już nie poszłam.