Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Napoje w szklanych butelkach

2»

Komentarz

  • @In Spe no pewnie, że pamiętam charakterystyczne 1 litrowe, zielone butelki grodziskiej. Dziś woda Polaris jest produkowana w tych samych zakładach, tylko, że nie mają tego szkła.
  • No to jak robia te sklepowe? Pewnie kupa E itp ;)
  • U nas byla Mazowszanka, ciekawe, czy jeszcze gdzies jest - tez oczywiscie w szklanych butelkach.
  • Pewnie można przerwać fermentację i drożdże usunąć (klarowanie), ale wtedy trzeba jakoś konserwować produkt, bo się zepsuje, dlatego piwo jest pasteryzowane (bo niepasteryzowane i bez żywych drożdży podobno wytrzymuje ok. 2 tygodni). Nie wiem, czy kwas się pasteryzuje. Wydaje mi się, że kiedyś w sklepowym widziałem konserwanty, ale różni są producenci i różne konserwanty. Wtedy pozostaje też kwestia nasycenia dwutlenkiem węgla. W fabryce to nie problem. W domu pewnie też można to jakoś zrobić, ale nie wiem, czy się nie wejdzie w duże koszty.
  • My mieliśmy w bloku na parterze syfoniarnię.
    Więc pod nosem mieliśmy i wodę gazowaną i "oranżady"- wodę z sokiem ;)

    Pamiętam, ze zawsze każdy musiał napić się już! od raz pochylając głowę, większośc nosem wylatywała a myza każdym razem chichraliśmy jakby zdarzyło nam sie to poraz pierwszy :))
  • Buskowianka...
  • @Ula, kiedyś(wieki temu) robiłam kilkakrotnie w takich właśnie butelkach i było ok.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.