Dziękuję Moniu ale co mi po moralnym uzasadnieniu ? Pomijam, że w moim przypadku to mija się z celem a i tak skuteczność taka ...jak npru. Co komu po pozwoleństwie nawet od samego arcybiskupa jak ten flak kogoś w końcu zabije w męczarniach ? Nie chodzi przecież o niebycie już nigdy w ciąży....
Oburza mnie po prostu hipokryzja środowisk medycznych. A jednak za hipokryzję nie uważam postępowania prof. Chazana bo umiał się przyznać do popełnionych karygodnych błędów a ponadto stara sie je naprawić nawet kosztem swojej kariery, bo jest spalony jako położnik na stanowisku kierowniczym. To jest właśnie odwaga , w dzisiejszych czasach być niepoprawnym politycznie stanąć po stronie ratowania życia a nie niszczenia go.
Otóż moim zdaniem Kościół Katolicki to taka organizacja, w której nikt nikogo pod pistoletem nie trzyma. Nie ma obowiązku do niego należeć. Jeżeli chcę być członkiem Kościoła to akceptuję Magisterium w całości i bez zastrzeżeń.
Nie jest to tożsame z byciem bez grzechu. Wszyscy błądzimy i upadamy, codziennie w rzeczach drobnych lub poważnych odstępujemy od głoszonych przez Kościół zasad.
Ale jest różnica pomiędzy upadkiem grzechu a świadomym negowaniem fragmentów lub większości nauczania.
Zgodnie z Twoją logiką ateista też mógłby być katolikiem. Akceptuje i uznaje na przykład "Nie zabijaj" i "Nie kradnij". Mija się tylko w kwestii tego,że istnieje Trójjedyny Bóg.
Monia nie moge tego czytać co Ty wypisujesz...tak teologicznie moralnie to krew mnie zalewa...nie masz pojęcia jakie "dobre" rady tu dajesz.SzcZerze i z dobrego serca wez do ręki Katechizm Kościoła Katolickiego i wez książeczkę do nabożeństwa potem i rachunek sumienia-zrob go porzadnie i potem do spowiedzi.Szczerze.
Pani Justyna pofatygowała się również pod Warszawę do szpitala i kostnicy, w której pomogła nam "nachwytać" pamiątek naszej córki - zrobiła piękne zdjęcia nasze z nią, zaproponowała odciśnięcie stópki, wskazała nam też możliwości tego, co można robić dalej, żeby poradzić sobie z sytuacją i jak załatwić wszelkie formalności. Dziękuję!
Przestańcie jechać po Moni. Z tego co ja wiem są księża pozwalający kobietom na stosowanie antyków nieporonnych ale ....to zależy od sumienia samej spowiadającej sie. Można stosować npr nawet w uzasadnionej sytuacji ( że ciąża grozi śmiercią) i mieć wyrzuty sumienia a można żreć tabsy i chodzić do komuni jakby nigdy nic a stosowanie anty tłumaczyć, że sie miało trudny poród który trwał 3 dni i więcej się nie da bo chce sie uniknąć niemoralnej dla niektórych cc. Większość moich znajomych niedzielnych discopolowych katolików prędzej uznało by za niemoralność bezroskie postępowanie czyli wg. nich narażanie życia ( niezależnie czy to któraś cc czy praca jako kaskader) niż faszerowanie się tabletkami. Taka jest mentalność w narodzie, że najlepiej mieć najwyżej 2 dzieci ale za to dobrej jakości, w które się inwestuje i na różne kursy posyła, niż 5 z cc albo z uszkodzeniami, ciąże rok po roku, lub po osłabionej matce słabe dzieci niedonoszone, gdzie matka będzie wrakiem jeśli przeżyje a dzieci jakieś tam tzw. ,,gorszej jakości" co bardzo chętnie potwierdzą psycholodzy i pediatrzy o naturalistycznych zapędach, oraz mądrale z WHO.
Ja się z Monią nie zgadzam, ale nie powiem, że nie jest katoliczką albo, że ja jestem większąkatoliczką niż ona. Ona jest jedną z ofiar propagandy antykoncepcyjnej a nie złym człowiekiem.
@Prowincjuszka - fakt istnienia księży, którzy dozwalają penitentkom na antyki (nie zetknęłam się nigdy z czymś takim, ale wierzę Ci na słowo) nie świadczy o moralności tegoż, tylko o niemoralności księży.
Moniu, jeśli masz do czynienia z takimi ogłupiającymi ludzi księżmi, pamiętaj, że zawsze jest KKK. Konkretna, kompletna księga
Człowiek, który ogląda tv, czyta gazety, chodzi po niewłąściwych stronach w Internecie może zgubić własny rozum., podawać szeroko propagowane poglądy jako własne i w dodatku myśleć, że to są jego poglądy.
Kiedy przestałam oglądać telewizję, dopiero po pewnym czasie zorientowałam się, że inaczej widzę rzeczywistość, mam włąsne poglądy polityczne i ( o dziwo!) inne niż w wiadomościach podają.
Myślę, że to spotkało wielu ludzi, któzy bezkrytycznie powtarzają poglądy medialne.
niewyobrażalne rozmiary osiągnęła fala nienawiści i agresji wobec prof. Bogdana Chazana, który został zwolniony z pracy w Szpitalu im. Świętej Rodziny za walkę w obronie życia nienarodzonego dziecka.
Na człowieka, który przez lata pracy zyskał sympatię i uznanie tysięcy osób, przypuszczono medialny atak, mający nie tylko zdyskredytować go jako lekarza, ale również uderzyć w jego człowieczeństwo! Przytoczę tylko kilka publicznych wypowiedzi:
Magdalena Środa, pisząc o prof. Chazanie na łamach jednego z tygodników, stwierdziła: to, że jest okrutnikiem to nie mam żadnych wątpliwości, ale czy jest on chrześcijaninem?
Leszek Miller na antenie radia oznajmił: Profesor Chazan to religijny psychopata
Piotr Szumlewicz na portalu społecznościowym wyzywał: Okrutny bandyta powołujący się na klauzulę sumienia – doktor Bogdan Chazan
Rewolucyjny zapał oszczerców podgrzała jeszcze haniebna decyzja prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz, odwołująca prof. Chazana z funkcji dyrektora Szpitala Specjalistycznego im. Świętej Rodziny w Warszawie. Posłanka Joanna Senyszyn z SLD publicznie sugerowała profesorowi, aby się powiesił.
To przykłady publicznych znieważeń, za które do tej pory ich autorzy nie ponieśli żadnych konsekwencji.
Chcemy to zmienić, stawiając tych ludzi przed sądem.
Bezkarność polityków i działaczy proaborcyjnych w głoszeniu szyderstw i obelg będzie sygnałem dla kolejnych propagatorów antycywilizacyjnego prawa, żądnych poniżania ludzi mających odmienne poglądy, czy też kierujących się w swojej pracy chrześcijańskimi wartościami. Dzisiaj uderzono w znanego i cenionego lekarza – jutro celem ataku możesz stać się Ty lub ja.
Dlatego też zwracam się do Ciebie z prośbą o pomoc.
Celem jest wynajęcie zespołu prawników, którzy przygotują szereg aktów oskarżenia i poprowadzą procesy sądowe przeciwko autorom najbardziej wulgarnych i uwłaczających godności profesora wypowiedzi.
Nie jesteśmy w tej walce osamotnieni. Swoją pomoc zadeklarował Instytut Ordo Iuris – grupa prawników, działających w obronie osób prześladowanych za obronę życia dzieci nienarodzonych, praw rodziny i wolności sumienia.
Jednakże sprawy sądowe to przede wszystkim koszty. Wytoczenie procesu przeciwko jednej osobie to kwota nawet kilku tysięcy zł. Chcemy takich procesów wytoczyć więcej, gdyż – jak wskazałem powyżej – grono medialnych oprawców prof. Chazana jest liczne.
W związku z tym, proszę Cię o przeznaczenie 20 zł, 50 zł, 100 zł lub dowolnej innej kwoty na naszą akcję. Każda pomoc przybliży nas do ukrócenia beztroski, z jaką zwolennicy aborcji wypowiadają swoje obraźliwe słowa.
W tej akcji niezwykle ważny jest czas. Procesy trzeba wytoczyć jeszcze przed zbliżającymi się wyborami samorządowymi, aby opinia publiczna poznała nazwiska polityków oskarżonych o znieważenie i zniesławienie.
Tak więc zostało nam tylko 10 tygodni na sporządzenie pozwów. Proszę zatem Ciebie o niezwłoczne wsparcie naszej inicjatywy datkiem w dowolnej kwocie. W prosty sposób możesz tego dokonać za pomocą poniższego linku:
Chyba proste i oczywiste od samego początku, że profesor nie naraził pacjentki na śmierć ani utratę zdrowia odmawiając jej aborcji. Aborcja bo płód jest niezgodny z zamówieniem to nie np. cesarka konieczna do ratowania życia dziecka matki albo obojga. A, że pani była niezadowolona bo dziecko nie takie jak sobie zażyczyła to jej problem, i kliniki która takie dzieci wszczepia....
Gdybym była na miejscu tej pani ( choć to dla mnie niewyobrażalne bo jakbym była bezpłodna to bym poświęciła życie bezdomnym pieskom itp a nie majstrowała przy genetyce) i nie była wierząca a zażyczłabym sobie dziecko w klinice i zapłąciła to w jej przypadku jeśli już z rozgoryczenia miałabym kogoś pozwać to pozwałabym nie Chazana za to że nie zabił a tą klinikę , która biorąc pieniądze wyhodowała wadliwą zygotę.
Komentarz
Twoje poglądy są wprost sprzeczne z tym co głosi Kościół.
To, że jest wiele osób myślących jak ty, niczego nie zmienia.
Nie jest to tożsame z byciem bez grzechu. Wszyscy błądzimy i upadamy, codziennie w rzeczach drobnych lub poważnych odstępujemy od głoszonych przez Kościół zasad.
Ale jest różnica pomiędzy upadkiem grzechu a świadomym negowaniem fragmentów lub większości nauczania.
Pieprzy farmazony,głosi herezje ,wkurza ogół
@M_Monia
jasne, że to nie @Kotek zdecydowała czy Ty jesteś czy nie jesteś katoliczką (jakkolwiek napisała najczystszą prawdę)
Ty sama to zrobiłaś - Twój wybór, Twoja decyzja - tylko nie udzielaj nikomu "moralnego uzasadnienia" do grzechu
Ja o niczym nie decyduję. Zwracam tylko uwagę na kompletny bezsens twojego toku myślenia.
A że takich alekatolików jak ty jest więcej, to tylko ubolewać.
---------------------------------
ja pierdziu...ale głęboki wywód...no a co na to pandy???
Pani Justyna pofatygowała się również pod Warszawę do szpitala i kostnicy, w której pomogła nam "nachwytać" pamiątek naszej córki - zrobiła piękne zdjęcia nasze z nią, zaproponowała odciśnięcie stópki, wskazała nam też możliwości tego, co można robić dalej, żeby poradzić sobie z sytuacją i jak załatwić wszelkie formalności. Dziękuję!
===========================================================
A mózgu nie ma?
Cholera, nie mogę zrobić kopiuj&wklej ~X(
@Prowincjuszka - fakt istnienia księży, którzy dozwalają penitentkom na antyki (nie zetknęłam się nigdy z czymś takim, ale wierzę Ci na słowo) nie świadczy o moralności tegoż, tylko o niemoralności księży.
Moniu, jeśli masz do czynienia z takimi ogłupiającymi ludzi księżmi, pamiętaj, że zawsze jest KKK. Konkretna, kompletna księga
Medialni oprawcy prof. Chazana pod sąd!
Drogi Przyjacielu,
niewyobrażalne rozmiary osiągnęła fala nienawiści i agresji wobec prof.
Bogdana Chazana, który został zwolniony z pracy w Szpitalu im. Świętej
Rodziny
za walkę w obronie życia nienarodzonego dziecka.
Na człowieka, który przez lata pracy zyskał sympatię i uznanie tysięcy
osób, przypuszczono medialny atak, mający nie tylko zdyskredytować go
jako lekarza,
ale również uderzyć w jego człowieczeństwo! Przytoczę tylko kilka
publicznych wypowiedzi:
to, że jest okrutnikiem to nie mam żadnych wątpliwości, ale czy jest on chrześcijaninem?
doktor Bogdan Chazan
Rewolucyjny zapał oszczerców podgrzała jeszcze haniebna decyzja
prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz, odwołująca prof. Chazana z
funkcji
dyrektora Szpitala Specjalistycznego im. Świętej Rodziny w Warszawie. Posłanka Joanna Senyszyn z SLD publicznie
sugerowała profesorowi, aby się powiesił.
To przykłady publicznych znieważeń, za które do tej pory ich autorzy nie ponieśli żadnych konsekwencji.
Chcemy to zmienić, stawiając tych ludzi przed sądem.
Bezkarność polityków i działaczy proaborcyjnych w głoszeniu szyderstw i
obelg będzie sygnałem dla kolejnych propagatorów antycywilizacyjnego
prawa,
żądnych poniżania ludzi mających odmienne poglądy, czy też kierujących
się w swojej pracy chrześcijańskimi wartościami. Dzisiaj uderzono w
znanego i
cenionego lekarza – jutro celem ataku możesz stać się Ty lub ja.
Dlatego też zwracam się do Ciebie z prośbą o pomoc.
Celem jest wynajęcie zespołu prawników, którzy przygotują szereg aktów
oskarżenia i poprowadzą procesy sądowe przeciwko autorom najbardziej
wulgarnych i uwłaczających godności profesora wypowiedzi.
Nie jesteśmy w tej walce osamotnieni. Swoją pomoc zadeklarował Instytut
Ordo Iuris – grupa prawników, działających w obronie osób
prześladowanych za
obronę życia dzieci nienarodzonych, praw rodziny i wolności sumienia.
Jednakże sprawy sądowe to przede wszystkim koszty. Wytoczenie procesu
przeciwko jednej osobie to kwota nawet kilku tysięcy zł. Chcemy takich
procesów wytoczyć
więcej, gdyż – jak wskazałem powyżej – grono medialnych oprawców prof.
Chazana jest liczne.
W związku z tym, proszę Cię o przeznaczenie 20 zł, 50 zł, 100 zł lub
dowolnej innej kwoty na naszą akcję. Każda pomoc przybliży nas do
ukrócenia beztroski,
z jaką zwolennicy aborcji wypowiadają swoje obraźliwe słowa.
DOŁĄCZAM DO AKCJI I PRZEKAZUJĘ SWÓJ DATEK
W tej akcji niezwykle ważny jest czas. Procesy trzeba wytoczyć jeszcze
przed zbliżającymi się wyborami samorządowymi, aby opinia publiczna
poznała
nazwiska polityków oskarżonych o znieważenie i zniesławienie.
Tak więc zostało nam tylko 10 tygodni na sporządzenie pozwów. Proszę
zatem Ciebie o niezwłoczne wsparcie naszej inicjatywy datkiem w dowolnej
kwocie.
W prosty sposób możesz tego dokonać za pomocą poniższego linku:
Postawmy przed sądem medialnych oprawców prof. Chazana
Efekty naszych działań możesz śledzić na stronie Protestuj.pl.
Dziękuję Ci z góry za wsparcie i zdecydowane działanie.
Sławomir Olejniczak
Prezes Instytutu Ks. Piotra Skargi
PS. Nie zwlekaj i pomóż bronić dobrego imienia prof. Bogdana Chazana przed medialnymi szykanami!