Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dobry spowiednik - szukam/polecam

edytowano września 2014 w Pomagajmy sobie
Czy kogoś zainteresuje wątek, poprzez który można by znaleźć dobrego spowiednika? Dobrego = wymagającego, nie patrzącego na zegarek, troszczącego się o dusze? Takiego, do którego można by pokierować osobę do spowiedzi "po latach"? W całej Polsce

«1

Komentarz

• Bardzo dobry pomysł!!!
  • Jak najbardziej jestem za.

• Znam takiego:)
  • @Milamama to proszę o szczegóły, może w końcu uda nam się gdzieś spotkać, powoli wychodzimy z chorób.
  • @Milamama to może chociaż rejon/miejscowość podawajmy, będzie się łatwiej odnaleźć.

Ktoś zna dobrego spowiednika w Łodzi?
  • W Lodzi jezuici
    Moze @Daga podpowie
  • Ten, o którym myślę, to okolice Szczecina. @Zuzapola w Policach, to młody ksiądz, zawsze ma długą kolejkę pod konfesjonalem, nie zważa na to i naprawdę nie spieszy się.
    Zuzapola jeśli się zdecydujesz to podam szczegóły a nawet umówie indywidualnie:)
    Na spotkanie jestem bardzo chetna:)
  • edytowano września 2014
    Spowiednik, u ktorego odbylam spowiedz generalna 7 lat temu, ktora odmienila moje zycie byl ks.Jozef z Jaworzna. Byl genialny! Nie wiem jak jest teraz... ale gdyby ktos potrzebowal - latwo go namierzyc. Posluguje malzenstwom.
  • Na obecnych nie naganiam, bo nie sa czasowi.
  • Ja zraziłam sie do krakowskich Jezuitów. Jeden niby stały mnie olał, potem kilku przypadkowych w bazylice tak olewczo podeszło do spowiedzi że zrezygnowałam ze współpracy.
    Miałam stałego spowiednika karmelitę, młody , bardzo surowy i bardzo wymagający myślenia, tylko że go wysłali w świat i.... Znowu szukam.
  • U nas spowiedź często odbywa się na stojąco,bo czasu brak,a ksiądzjak zwykle spóźniony. Ale my żyjemy w innej rzeczywistości i dziękujemy Panu Bogu, że mamy możliwość korzystania z Sakramentu po polsku. Może znacie dobrego spowiednika,którego można by było zaprosić do UK,albo takiego,ktory tu już posługuje?
  • Felicyta jakie okolice? Popytam przyjaciol.
  • York. Dzięki :)
  • ja mogę polecić w ciemno księży z Opus Dei
    do namierzenia na stronie opusdeiwpolsce.pl
    w miastach innych niż Warszawa, Kraków, Szczecin i Poznań należy wyszukać kiedy jest dzień skupienia - bo wtedy wiadomo, że przyjedzie ksiądz i będzie spowiadał
    jeśli nie ma aktualnych danych (bo strona nie jest niestety aktualizowana zbyt często) to można wysłać zapytanie na podanego maila do kontaktu w danym mieście
  • Polecam Kapucynow przy Miodowej w Warszawie.
  • No dawaj Ciapek szczegóły 8-|
  • @Kana ostatnio na rekolekcjach dowiedziałam się, że jest taka spowiedź, że kapłan zadaje pytanie, a penitent odpowiada tylko tak lub nie. Spowiedź trwa 1-2 godzin. Ludzie, którzy korzystali byli zachwyceni. Ale tylko niektórzy księża tak posługują. Na to potrzeba czasu. Osobiście nie znam księdza, ale jego rodziców. Z łódzkiej są. Jakbyś chciała, to mogę poprosić o namiary.
  • to jest spowiedź tzw furtkowa
  • pierwsze słyszę o czyms takim:)Ciekawe. Kiedy to wprowadzono w kościele?
  • edytowano września 2014
    ja o tym słyszałam ale w kontekście dzieci, które jeszcze nie potrafią czytać
    nie rozumiem jakie przeszkody może mieć dorosły człowiek, że nie może sobie sam zrobić rachunku sumienia?
  • @_Joanna_ tu chyba nie chodzi o przeszkody, tylko o świadomość. Jak ksiądz Ci robi taką sieczkę w stylu "czy kiedykowiel, cokolwiek", to spowiadasz się z całego życia. To raczej nie jest forma spowiedzi comiesięcznej, tylko życiowej (albo może na jakieś spejclane okazje, co 10 lat, czy coś).

Tu raczej chodzi o chrześcijaśką dojrzałość - weźmy głupi przykład, dla osoby X prezerwatywa w małżeństwie nie jest grzechem, więc się z tego nei spowiada, a tu suprise: ksiądz zadaje właśnie takie pytanie. Coś, co nie wydaje Ci sie grzechem, może akurat nim być, więc przez taką spowiedź dowiedujesz się też nowych rzeczy.

Nie wiem, czy wyrażam się jasno.
  • Dzięki @DOEtata. Coś mi świtało, ale nie mogłam znaleźć.

W spowiedzi furtkowej o ile wiem chodzi o wyspowiadanie się ze wszystkich sytuacji, w których człowiek mógł świadomie i nieświadomie zetknąć się z okultyzmem

• ja według pytań bardzo szczegółowych przygotowywałam się do spowiedzi generalnej u księdza poleconego przez siostry z Rybna
  • @matka6 a skąd jesteś jeśli mogę spytać?
  • @palusia wysyłam priv.
  • @Kana wysłałam maila z prośbą o namiary. Jesteś w kopii wiadomości :)
  • Ponawiam pytanie o dobrego spowiednika w UK lub ewentualny jego przyjazd do nas na koszt parafii. Popytajcie, prosze, znajomych, poleconych ksiezy. Bede OGROMNIE wdzieczna!
  • w UK jest teraz mój brat, ale nie jest jeszcze księdzem, wiem nie wiem jak będzie spowiadał ;-)
    Ale jest u salezjanów - nie wiem, czy już u nich próbowałaś? Tylko tak na serio, to w sumie nikogo z nich nie znam, więc też nie mam pewności czy dobrze spowiadają...

...jedynie jakimi ludźmi [zasadniczo] są
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.