Czy kogoś zainteresuje wątek, poprzez który można by znaleźć dobrego spowiednika? Dobrego = wymagającego, nie patrzącego na zegarek, troszczącego się o dusze? Takiego, do którego można by pokierować osobę do spowiedzi "po latach"? W całej Polsce
Ten, o którym myślę, to okolice Szczecina. @Zuzapola w Policach, to młody ksiądz, zawsze ma długą kolejkę pod konfesjonalem, nie zważa na to i naprawdę nie spieszy się. Zuzapola jeśli się zdecydujesz to podam szczegóły a nawet umówie indywidualnie:) Na spotkanie jestem bardzo chetna:)
Spowiednik, u ktorego odbylam spowiedz generalna 7 lat temu, ktora odmienila moje zycie byl ks.Jozef z Jaworzna. Byl genialny! Nie wiem jak jest teraz... ale gdyby ktos potrzebowal - latwo go namierzyc. Posluguje malzenstwom.
Ja zraziłam sie do krakowskich Jezuitów. Jeden niby stały mnie olał, potem kilku przypadkowych w bazylice tak olewczo podeszło do spowiedzi że zrezygnowałam ze współpracy. Miałam stałego spowiednika karmelitę, młody , bardzo surowy i bardzo wymagający myślenia, tylko że go wysłali w świat i.... Znowu szukam.
U nas spowiedź często odbywa się na stojąco,bo czasu brak,a ksiądzjak zwykle spóźniony. Ale my żyjemy w innej rzeczywistości i dziękujemy Panu Bogu, że mamy możliwość korzystania z Sakramentu po polsku. Może znacie dobrego spowiednika,którego można by było zaprosić do UK,albo takiego,ktory tu już posługuje?
ja mogę polecić w ciemno księży z Opus Dei do namierzenia na stronie opusdeiwpolsce.pl w miastach innych niż Warszawa, Kraków, Szczecin i Poznań należy wyszukać kiedy jest dzień skupienia - bo wtedy wiadomo, że przyjedzie ksiądz i będzie spowiadał jeśli nie ma aktualnych danych (bo strona nie jest niestety aktualizowana zbyt często) to można wysłać zapytanie na podanego maila do kontaktu w danym mieście
@Kana ostatnio na rekolekcjach dowiedziałam się, że jest taka spowiedź, że kapłan zadaje pytanie, a penitent odpowiada tylko tak lub nie. Spowiedź trwa 1-2 godzin. Ludzie, którzy korzystali byli zachwyceni. Ale tylko niektórzy księża tak posługują. Na to potrzeba czasu. Osobiście nie znam księdza, ale jego rodziców. Z łódzkiej są. Jakbyś chciała, to mogę poprosić o namiary.
ja o tym słyszałam ale w kontekście dzieci, które jeszcze nie potrafią czytać nie rozumiem jakie przeszkody może mieć dorosły człowiek, że nie może sobie sam zrobić rachunku sumienia?
@_Joanna_ tu chyba nie chodzi o przeszkody, tylko o świadomość. Jak ksiądz Ci robi taką sieczkę w stylu "czy kiedykowiel, cokolwiek", to spowiadasz się z całego życia. To raczej nie jest forma spowiedzi comiesięcznej, tylko życiowej (albo może na jakieś spejclane okazje, co 10 lat, czy coś).
Tu raczej chodzi o chrześcijaśką dojrzałość - weźmy głupi przykład, dla osoby X prezerwatywa w małżeństwie nie jest grzechem, więc się z tego nei spowiada, a tu suprise: ksiądz zadaje właśnie takie pytanie. Coś, co nie wydaje Ci sie grzechem, może akurat nim być, więc przez taką spowiedź dowiedujesz się też nowych rzeczy.
Dzięki @DOEtata. Coś mi świtało, ale nie mogłam znaleźć.
W spowiedzi furtkowej o ile wiem chodzi o wyspowiadanie się ze wszystkich sytuacji, w których człowiek mógł świadomie i nieświadomie zetknąć się z okultyzmem
Ponawiam pytanie o dobrego spowiednika w UK lub ewentualny jego przyjazd do nas na koszt parafii. Popytajcie, prosze, znajomych, poleconych ksiezy. Bede OGROMNIE wdzieczna!
w UK jest teraz mój brat, ale nie jest jeszcze księdzem, wiem nie wiem jak będzie spowiadał ;-)
Ale jest u salezjanów - nie wiem, czy już u nich próbowałaś? Tylko tak na serio, to w sumie nikogo z nich nie znam, więc też nie mam pewności czy dobrze spowiadają...
Komentarz
Ktoś zna dobrego spowiednika w Łodzi?
Moze @Daga podpowie
Zuzapola jeśli się zdecydujesz to podam szczegóły a nawet umówie indywidualnie:)
Na spotkanie jestem bardzo chetna:)
Miałam stałego spowiednika karmelitę, młody , bardzo surowy i bardzo wymagający myślenia, tylko że go wysłali w świat i.... Znowu szukam.
do namierzenia na stronie opusdeiwpolsce.pl
w miastach innych niż Warszawa, Kraków, Szczecin i Poznań należy wyszukać kiedy jest dzień skupienia - bo wtedy wiadomo, że przyjedzie ksiądz i będzie spowiadał
jeśli nie ma aktualnych danych (bo strona nie jest niestety aktualizowana zbyt często) to można wysłać zapytanie na podanego maila do kontaktu w danym mieście
nie rozumiem jakie przeszkody może mieć dorosły człowiek, że nie może sobie sam zrobić rachunku sumienia?
Kiedyś o tym pisane już było:
http://www.wielodzietni.org/discussion/19039/jak-znalezc-ksiedza-/p1
W spowiedzi furtkowej o ile wiem chodzi o wyspowiadanie się ze wszystkich sytuacji, w których człowiek mógł świadomie i nieświadomie zetknąć się z okultyzmem