neosine - co to i czy warto?
zapisała to nasza pediatra dla Matyldy - katar/kaszel/migdały
ale ponieważ byłam u lekarza z trójką na raz, a Mela włączyła "syrenę alarmową" - nie zdazyłam dopytać
bujamy się od 1,5 roku z powiększonym trzecim migdałem u Tyldy
do tego od roku - odkąd poszła do przedszkola - mamy prawie non stop katary, infekcje, bóle uszu itp
dodatkowo - Tylda ma opóźnioną mowę - neurologopeda, która z nią pracuje twierdzi, że Tylda ma przez ten powiększony trzeci migdał kłopot, i z prawidłową wymową, i ze prawidłowym słyszeniem głosek
wczoraj na wyczekanej wizycie u laryngologa dostaliśmy skierowanie do szpitala na wycięcie
Komentarz
Ale chętnie poczytam Wasze opinie.
maz wykupil, potulnie.
dzieci dostaly na przeziebienie.
Migdałki podniebienne są potrzebne przez całe życie a często proponują wycięcie wszystkich trzech na raz.
Katarzyna kiedyś pisała, że przy podobnych problemach ćwiczyła z dzieckiem balonikiem otovent dmuchanie przez nos.
Takie doraźne leki mnie nie przekonują bo jest to problem anatomiczny. Powiększony trzeci migdał utrudnia oddychanie nosem, zatyka trabki słuchowe uniemożliwiając wyrównywanie ciśnienia w uchu środkowym a tym samym prawidłową pracę błony bębenkowej (niedosłuch) oraz swobodny odpływ śluzu z trąbek do gardła (wysiękowe zapalenia uszu, płyn w uchu środkowym). Dziecko odycha przez usta zimnym powietrzem a to predysponuje to stanów zapalnych gardła i migdałków.
A co o Pulneo sądzicie? Mieliście?