Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

neurolog nop

MleMle
edytowano października 2014 w Pomagajmy sobie
Zaliczyliśmy nopa po drugiej dawce dtp+polio+hib, zgłoszenie poszło do sanepidu, mamy skierowanie do neurologa. Najchętniej wyszłabym od niego z oficjalnym potwierdzeniem, że nie muszę dziecka nigdy więcej na nic szczepić. Znacie kogoś w okolicach W-wy, kto wystawiłby coś takiego? W ogóle sceptycznego wobec szczepień neurologa sensownego?

Komentarz

• "Zaliczyliśmy nopa po drugiej dawce dtp+polio+hib"
    a co to jest ten nop?
  • niepożądany odczyn poszczepienny
  • A jak to można zdiagnozować? 
  • najbardziej rzucające się w oczy nopy są opisane w ulotce szczepionki.
  • I nop może być chyba do 12 miesięcy po szczepieniu
  • A jakiego rodzaju NOP mieliście? I jak został sklasyfikowany?
  • Drgawki/dreszcze, trzygodzinny nieutulony płacz, zaczerwienienie i obrzęk.
  • @Aneczka08

to zalezy od szczepionki.Po gruzliczej przyjmuje sie 12 miesięcy obserwowania.
  • a to w ogole z prawnej strony jest mozliwe, zeby 'odwołać' szczepienia? spotkalam się do tej pory tylko z odkładaniem obowiązku szczepień.
    No i z tego, co czytałam- jeśli obowiązek jest do 19r.ż. to dopiero po tym roku przestaje obowiązywać, tzn. nie ma już przymysu bez względu na to, ile się igieł wcześniej dostało.
    poprawcie mnie, jeśli coś kręcę?
  • Nie wiem, czy od strony prawnej to jest możliwe, ale ja po prostu nie chcę ryzykować, niezależnie od ewentualntych konsekwencji formalnych. Może taki papier to tylko moje życzeninowe myślenie, ale z jakimiś wskazaniami przecież mnie ten neurolog musi wypuścić? Domyślam się, że wśród neuro muszą być też jacyś bardziej sceptyczni, wobec szczepień, bo przecież zdarzają się nopy poważniejsze niż nasz.
  • a to był Infanrix, czy ta szczepionka państwowa? moja ma wysypkę po Tetanie i mam skier. do alergologa, rodzinny się obawia szczepić dalej, ale nopa nie zgłosiłam, jak się to formalnie robi?

• NOP zgłasza lekarz z przychodni. Ma obowiązek.
    Możliwe jest trwałe przeciwwskazanie do szczepień.
  • Dyskutowaliśmy, jak duża reakcja alergiczna jest przeciwskazaniem do szczepień, jak ją zmierzyć. Zanim się doczekam alergologa, to wysypka może zniknąć (oby, bo starszemu synowi od 3 lat się rozszerza). Jakie są następstwa zgłoszenia przez lekarza nopa ( nie wiem, czy go namówię)?

• Ma psi obowiązek ale prawdopodobnie będzie się wykręcał bo to potencjalne uciążliwości, typu np kontrola czy szczepionki były właściwie przechowywane i takie tam. Ale warto się upierać.
  • Ja słysza£am tylko o szczepieniu dzieci z padaczką na wzw przed poważnym zabiegiem chirurgicznym.
  • Szczepionkę sama kupiłam, więc to ja mogłam ją źle zabezpieczyć - chyba sobie daruję negocjowanie zgłoszenia. @Mle, nas neurolog w przypadku  drżeń kończyn po szczepieniu kierował na eeg mózgu i usg głowy, ale wyszło dobrze, więc nie zalecił odstępstw od kalendarza.

• Ten artykuł to żenujący stek bzdur :(
  • No właśnie wolałabym nie trafić na kogoś o poglądach jak z w.w. artykułu, choć i on daje nadzieję, że taki nieutulony płacz może być przeciwwskazaniem... Napisałam do stop nop, może najprędzej tam będą w stanie mi coś/kogoś poradzić.
  • Ja od swojej neurolog wydębiłam wpis o konieczności szczepionki acelularnej, a nie pełnokomórkowej (zrozumiałam z artykułu, że taki przypadek dopuszczają, a nie rezygnację ze szczepienia ). My spotykamy się z odsyłaniem do innych specjalistów, żeby odpowiedzialność się rozłożyła, czy też zlecaniem dodatkowych badań. Dzieci z chorobami autoimmunologicznymi też mogą być szczepione, nawet powinny dodatkowo zaliczyć megingo, pegingo i ospę - beton totalny.

• MleMle
    edytowano października 2014
    @Eleonora to brzmi dość tragicznie :(
    Ja akurat szczepiłam specjalnie acelularną wersją, niby bezpieczniejszą, ale co z tego :( Przecież wcale nie wiadomo, na który składnik szczepionki zareagowało dziecko...
  • Po złych doświadczeniach z poprzednimi szczepieniami typu Infanrix u starszych dzieci, z najmłodszą postąpiliśmy ostrożnie tylko próbując szczepionki przeciwtężcowej i to w wieku 2 lat i też źle reaguje (miała zalecenie od kilku specjalistów z CZD , Szp. na Kopernika i rejonu na wypasiony kalendarz z dodatk. szczepieniami jako wcześniak).

• @Mle, może dobrym krokiem byłaby wizyta w konsultacyjnym punkcie szczepień w Szpitalu na Kopernika, mają w zakresie konsultacje po nopach. Dla nas wizyta u dr. N była korzystna z tego względu, że mamy oficjalnie wpisane, że nie jest to taki prosty przypadek i wymaga konsultacji wielu specjalistów, bo dr na siebie nie chciała brać odpowiedzialności za ewentualne następstwa szczepień, a odradzać też nie chciała (trzeba wysłuchać sporo o dobroczynnych skutkach dla powstrzymania chorób, ale jest przynajmniej możliwość rozmowy). Poza tym jak rodzinny ma na papierze, że ci z tytułami nauk. się obawiają, to sam też jest łatwiejszy w obróbce.

• MleMle
    edytowano października 2014
    A do tego punktu szczepień trzeba mieć jakieś specjalne skierowanie czy przyjmują z marszu? I czy tam też dziecko bada neurolog, czy to całkiem odrębna bajka?
  • Skierowanie od rodzinnego potrzebne.
  • Bada specjalista od szczepień - dostaliśmy kartę z wytycznymi, że konieczna jest pozytywna zgoda na piśmie specjalistów: alergologa, gastologa, neurologa i immunologa - różnie w przypadku różnych dzieci. U nas rok ciągnęło się zbieranie zaświadczeń. Każdy oddzielnie się zgodził, ale rodzinny ma teraz duży dystans i nie ingeruje w nasze decyzje.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.