Jak w temacie. Potrzebuje info na temat dodatkowych nowinek typu minitorków cyklu płodności, owulacji. Czy zadziała w przypadku zaburzen hormonow? Może jest gdzieś w necie jakiś wykład (Youtube) na temat, albo ktoś ma doświadczenie w nietypowych takich sytuacjach.
Komentarz
A objawów do zaobserwowania jest dużo.
"takse" obserwując siebie po poprzedniej cesarce przy odstawieniu dziecka od piersi, czekając na pierwsza owulacje, to właśnie za parę tygidni będzie cesarka czwarta...
Nie umiem (jeszcze), ale jak widać motywacja jest.
Problem jest, bo mam pco, i jak wiadomo różne z tym fanaberie organizmu...
A dużo nas i jakie rejony?
Może jakiś inny watek ku temu założyć?
Czy ktoś kto planuje rodzinę z ww zaburzeniami coś doradzi?
ja jestem z Dublina i wiem, że są jeszcze 3 osoby stad. z pozostałych regionów nie znam. A Ty skąd jesteś? jak masz czas i ochotę to czekam na wątek;)
Proponuję stare karty obserwacji LMM (Liga Małżeństwo Małżeństwu) moim zdaniem najlepsze. Mogę wysłać wzór do wydrukowania. A książka to: "Sztuka naturalnego planowania rodziny" Kippley
przez miesiące czy lata...
Trzecie dziecko poczęte przy zmianie diety (eliminacja glutenu) i ostrym zjechaniu z wagi (tak jak i poprzednie ciąże).
Po trzecim cc czekałam na owulacje robiąc testy owulacyjne co 3 dni, po to by rozpocząć monitorowanie i odczekać dłużej. Nie zdążyłam
teraz przy czwartej cesarce, a w zasadzie po czwartej już koniecznie muszę odczekać. Stąd prośba o rady.
Mam całe życie klopoty z hormonami...
Praktykowaliśmy wstrzemięźliwość do powrotu cykli po każdym porodzie (mam trójkę dzieci) około pół roku. Potem zaczynałam mierzenie temperatury i współżyliśmy tylko w zaawansowanej trzeciej fazie. Wraz z otwieraniem się na kolejne dziecko działaliśmy bardziej prokoncepcyjnie
W książce Kippleyów są szczegółowo opisane różne sytuacje małżonków.
Współczuję choroby. Ja pragnę kolejnego dziecka ale boję się atonii macicy i krwotoku który zdarzył się po trzecim porodzie.
Trzeba tam jeszcze dosięgnąć
Mam jeszcze pytanie: a jak było z Twoimi cyklami na diecie bezglutenowej? Gdzieś coś czytałam po angielsku o podejrzeniu związku PCO z nietolerancją glutenu, ale nie miałam jeszcze siły spróbować,... Może to na dłuższą metę pomogło by z cyklami? Bo że utrzymywanie prawidłowej masy ciała i ruch też bywają zbawienne w tej przypadłości to pewnie wiesz?
moja pierwsza dwójka poczeta po poradzie endokrynologa aby drastycznie i szybko stracić wage. Udało się. W międzyczasie okres np wrcal na dwa miesiące, a potem nic i nic przez np rok... Kicha generalnie.
myślałam o jakimś "aparaciku" do badania śliny czy poziomu hormonów w moczu aby sie dodatkowo wspierać.
Ktoś coś wie?
E:literowki