Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

ryz,arszenik ...

edytowano listopada 2014 w Pomagajmy sobie
slyszeliscie na temat badan pokazujących zawartość syfow w ryzy,kaszkach ryzowych i mleku ??

Komentarz

• Nie słyszeliśmy. Ale jakoś specjalnie się nie łudzę. W celu uzyskania czystej kaszy jaglanej musiałabym sie wyprowadzić co najmniej w Beskid Niski (mrr), zasiać ziarno, wymłócić, zasiać jeszcze raz, wymłócić i dopiero jeść.

Staram się modlić przed jedzeniem i kupować w miarę proste jedzenie, więcej nie dam rady, ani nie chcę popadać w paranoję. Bo mi naprawdę zaszkodzi ;)
    Wiesz, o co cho, nie?
  • W każdym pokarmie są jakieś substancje antyżywieniowe. W naturalnych ilościach zdrowy organizm doskonale sobie z tym radzi. W końcu Bóg przystosował nas do jedzenia takiego pokarmu. Tylko trzeba żywić się nieprzetworzonymi produktami. No i jak pisała Marcelina praktykować modlitwę przed jedzeniem.

• edytowano listopada 2014
    @Marcelina
    @jukaa
    @AleksandraB
    dziewczyny,ja wiem.

tez nie świruje z bio,eco,natura ;)

chodzi mi raczej o sytuacje w których dziecko po odstawieniu od kp pije takie mleko ryzowe 3-4 razy dziennie,przez dluzszy czas.
    No to juz chyba nie jest "naturalna ilość" dla organizmu.
  • Zależy, jak kupisz ryżowe, to rzeczywiściemoże nie "naturalna", ale jak sama zrobisz, to chyba nie ma problemu? 
  • no właśnie problem jest,bo ten syf jest w ziarenkach ryzu.

badali nawet mleka,ryze i kaszki Bio i eco.

chodzi o skażenie gleby w której rośnie.
  • to rób jaglane i pozamiatane :D
  • W rossmanie mleko ryżowe jest z serii bio
  • @Haku

właśnie bio i eco tez skażone. Of Course mniej niż takie domowe z niewiadomojakiego ryzu.

ale nawet kaszko holle zasyfione.
  • @Skatarzyna

albo migdalowe, mniam :)
  • To w rossmanie jest z niemiec i czytalam ze ono jest bardzo ok.

Tylko ja to tępa w temacie jestem.

Jak zrobic jaglane? Ma ktos przepis?
  • i kokosowe :)
    wcale nie trzeba jeść ryżu, jak sie obawiasz! 
  • Mi tam ryż smakuje. Lubię ryż. 

• Chyba się nie da zupełnie unikać.
    F. pije ryżowe od ok 1,5 roku i na razie jej trzecia ręka na plecach nie wyrosła
    :-?
  • Jak sobie wspomne akcje z masowaniem mąki z cukrem w plecy...

myslalam ze zawału dostane 

tak mi sie przy okazji tez 3 reki przypomniało ;)
  • oj,tam..dziewczyny.
    trafiłam na artykuł o ryzu to podaje informację.

nie dlatego,ze przestane go jesc(eh ta pomidorowa z ryżem),tylko dlatego,ze spozywany w dużych ilościach moze być szkodliwy.
    przecież to nie takie stężenie,ze ubije na miejscu,ale moze być nieobojętne.

Skoro myślimy o glutenie,krowiznie,soi czy antybokach w miesie,to moze o tym tez warto wiedzieć.

tyle;)
  • Mleko ryżowe dla dzieci nie jest specjalnie odżywcze, można je sobie spokojnie darować. To chyba raczej tak dla umysłu matki, że podaje mleko. Jesli już, to o niebo lepsze jest migdałowe.
  • Dziś na Regionaliach kupiłam pudełko z pestkami moreli. Wyglądają jak migdały, mają działanie antynowotworowe podobno, już sobie wyobrażałam, jak je sobie schrupię w drodze do domu, a pani do mnie uprzedzająco: to się je leczniczo, do 3 pestek dziennie. ZONK
  • Ja się o tym uczyłam na studiach, na toksykologii na medycynie sądowej, arszenik bywał używany "na podsypkę" przy wałkowaniu ciasta w jakimś zbiorowym żywieniu, bo się po nim nie lepiło. Ale raz kiedyś ktoś za hojnie podsypał, no i wyszło... w śledztwie po sekcji zwłok...
    Bardzo lubiłam kiedyś jeść, rozgryzać i memłać pestki od jabłek. Tam też są te same związki, co w innych pestkach... Musze gdzieś ukryć te pestki moreli, bo jak mi się dzieci dobiorą, to jeszcze padną...
  • Jaglanka też zawiera goitrogeny które utrudniają wchłanianie jodu.
  • @Winda_do_Nieba

Trzy sztuki to za mało jakoś
    Wiem, ze to się jakoś obliczało na wagę ciała, nie pamiętam już dokładnie
    Człowiek dorosły waga ok 90 kg to wychodziło coś ok 17 pestek na dzień, z tym że nie wolno tego na raz zjeść ino trza po kilka co kilka godzin

Sporo tego w necie jest
    Wpisz sobie witamina B17

Same pestki są pyszne, mogłabym garściami jeść :))
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.