Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Przystawki

szukam fajnych przepisów - najlepiej takich, które można zrobić kilka/naście godzin wcześniej, albo po prostu szybkich

smaczne ma być, ładne i niebanalne , znaczy się niekoniecznie sałatka jarzynowa święta-wesela-pogrzeby ;-)
«1

Komentarz

  • Ja bym poszukała na blogu IrenyB.
  • Humus a do tego surowa marchewka pokrojoną w słupki
  • a jak nie musi być zdrowo, to specjalność naszej Zosi, śliwki w boczku :)
  • nie musi, nawet jakby wręcz przeciwnie :\">
  • Mój mąż robi daktyle (ale nie mogą być suszone na kamień) nafaszerowane serem z niebieską pleśnią zawinięte w cieniutki plasterek boczku i zapieczone w piekarniku.
    Bardzo niezdrowe.
    Ja lubię faszerowane pieczarki i ptysie z farszem na ostro (np. z łososia albo grzybowo-serowy). Fajne są też roladki z tortilli z łososiem i serem i czymś zielonym. Można też te roladki z innymi nadzieniami zrobić i bez wysiłku ma się kilka rodzajów przystawek. Na zimno się je podaje, więc można przygotować dzień wcześniej.
  • oooo, pieczarki! o tym nie pomyślałam, będzie wersja dla rodzinnych wege i mięsnych :-)
  • Sushi. Szczegolnie jak masz dostep do swiezych ryb. Robilam wczoraj drugi raz i juz bardzo ladne mi wyszly.
  • Można kupić ciasto francuskie i farsz jak do krokietów (kiszona kapusta przesmażana z pieczarkami i cebulką, dobrze doprawiona) i formować małe krokieciki, paszteciki itp. i zapiec, lub z tego ciasta paluszki z kminkiem i serem.
  • edytowano marzec 2015
    Mój brat często robi kanapki 'a la bruschetta. Pieczywo-bagietka lub jaka bułka pokrojona i podpieczona i na to różne nakładki np.
    -surowe pieczarki z cebulką, pieprzem i oliwą pokrojone bardzo drobno (można posypać startym serem i podpiec żeby się trzymało)
    -pomidory z czosnkiem i przyprawami drobno pokrojone
    - ja lubię taką: ryba ( dowolna upieczona lub tuńczyk ), ogórek kiszony, cebulka (drobno pokrojone), majonez, troszkę soku z cytryny i pieprz.
  • roladki ososiowe z menu piątkowego linkowanego przez Isako.
    Ososia lubi większosć społeczeństwa, jak zauważyłam, ja nie

    ciasteczka krucho-drożdzowe IrenyB z jakimiś mazidłami
  • dzięki za inspiracje! zapiekanki z bagietki z pieczarkami i serem, mniam


    moze jeszcze jakies proste sałatki macie w pamięci?
  • edytowano marzec 2015
    Sałatka z ugotowanych pierozkow tortelini, np trzy rodzaje, w biedronce i lidlu są, z ogorkiem zielonym, porem, jogurt, majonez, pieprz, sól.

    E. Wykwintna, niezdrowa, smaxzna i nieskomplikowana:)
  • Z sałatek to ta meksykańska jest od dawna hitem ( ale dosyć niezdrowa)
    Kapusta pekińska
    Ogórek zielony
    pomidory
    puszka fasolki kidney
    cebuszki
    ser żółty
    majonez
    tabasco
    Chipsy paprykowe (najlepiej laysy)
    Pokroić kapustę, ogórek, pomidory i cebuszki. Fasolkę przepłukać dobrze i dodać. Zetrzeć ser na grube wiórka, dodać majonez i trochę tabasco do smaku jak kto lubi pikantne. Tuz przed podaniem wymieszać z pokruszonymi chipsami (chodzi o to by nie rozmiękły, tylko nadały dodatkowa chrupkośc sałatce). Oczywiście można pominąć np. ser żółty czy cebuszki.
  • Ginter-szał dla naszych przyjaciół
    Ziemniaki grubo uciachane w sensie, nei kostka, a np półplasterki
    Dobra, nie wędzona szynka w paseczki
    Ogórki kiszone i konserwowe w półplasterki
    Por
    sos: majonez plus jogurt (stosunek: 1do4) i solidnie chrzanu i pieprz
    Powinno sie przegryźć
    bez pora też pyszne
  • Kiedyś robiłam i raczej smakowało: zapiekane, nadziewane ziemniaki, papryki czy pomidory. Roladki z szynki parmeńskiej, rukolii i gruszki. Można też pewnie zrobić na zimno indyka z owocami lub polędwiczki wieprzowe.
  • A za mną chodzi sałatka ze świeżego ananasa, pieczonej piersi kurczaka, orzechów włoskich,ryżu i można kukurydzę, koniecznie curry i kurkuma. Mniam
  • ja czasem przystawkowo lubię jajka w majonezie , a pod majonezem drobno krojony ogórek kiszony , albo żółtko z tuńczykiem , zieleniną w białku z majonezem w białku
  • a w ogóle to @jukaa zorganizuj, proszę weekendowe warsztaty kucharskie :)- z rybą w roli głównej , bo jak czytam Twoje wpisy z wątku obiadowego , to o niczym innym nie mogę myśleć
  • coś ty, ryb to ja się dopiero uczę od Kaszubów . 10 lat studiuję, druga połowa przede mną :\">
    chociaz dzieci mówią, że kupią mi knajpę i wtedy wreszcie będę szczęśliwa ;-)

    zaprośmy Brydzie (tradycja) i Mańków (fantazja) - to dopiero będzie szkoła! ja tam będę ziemniaki obierać
  • zróbmy warsztaty jedzeniowe !
  • Milamama u Gessler widziałam sałatkę z ananasem podaną w połówce ananasa. Super to wyglądało.
  • Przystawka z suszonych pomidorow - suszone pomidory z zalewy posmarowac serkiem kanapkowym typu Almette, powbijac wykalaczki i podac na jakims polmisku. Efektowne i smaczne.
  • Mozna tez koreczki zrobic z pumperniklem. Posmarowac kromki maslem, na to plaster szynki czy zoltego sera, ulozyc jedna kromke na drugiej, pokroic w kostke i powbijac wykalaczki dodajac jeszcze ulubione dodatki - oliwli, czosnek marynowany, pomidorki koktajlowe,patisony, grzyby marynowane itp.
  • edytowano marzec 2015
    Ciasto francuskie pokrojone w kwadraty, posmarowac jajkiem rotrzepanym, posypac przyprawami (zalezne od farszu), na srodek jakis farsz (ser zolty, wedlina, papryka, oliwki, lub cokolwiek innego co sie lubi), cztery rogi skleic ze soba, wlozyc taka sakiewke do foremek na mufinki I piec ok 20 min w 220stopniach. Z wierzchu tez jajkiem posmarowac roztrzepanym. Mozna zrobic I wstawic do lodowki, a jak juz beda mialy byc jedzone, to posmarowac na wierzchu jajkiem I upiec, albo upiec I podawac na zimno, zalezy jaki farsz jest.

    Lubie tez salatke z surowego kalafiora, z serem zoltym, piersia z kurczaka (wedzona lub gotowana, ale mozna jakas wedlina zastapic) I do tego majonez z duza iloscia czosnku, sol, pieprz.
  • Boszzzzzzzzzzzzzzz.
    Po co ja tu weszłam?


    Jestem głoooooooooooooooodnaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
  • Małgosiu, idź zjedz marchewkę i już !
  • E tam, jaglanke zjedz!!! :D
  • Roladki z tortilli

    smarujesz placek serkiem np. śmietankowy almette, na to cienki plaster szynki, na to w poprzek pasek papryki i świeżego ogórka, zwijasz jak naleśnik i na kilka godzin do lodówki. Później kroisz w plastry. Gdzie byśmy z tym nie poszli - szybko znika :-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.