Potwierdzam to co pisała @malagala, że dodawanie do postu kalorycznych produktów zaburza odżywianie wewnętrzne i można sobie zaszkodzić. Ja ten post robiłam że wzgl zdrowotnych, bóle stawów i torbiel na jajniku. Torbiel znikła nie wiem czy od postu czy samoistnie jakoś.
Tak mam. Józek skonczyl 1,5. Po dzisiejszej nocy chcę zakończyć karmienie. 17 lat ciurkiem. Potrzebuję snu, bo już nie jestem sobą że zmęczenia. To będzie trudny czas.
Tak mam. Józek skonczyl 1,5. Po dzisiejszej nocy chcę zakończyć karmienie. 17 lat ciurkiem. Potrzebuję snu, bo już nie jestem sobą że zmęczenia. To będzie trudny czas.
Oj rozumiem, a to już całkiem duży maluszek. Ja mam rozterki od 3 miesięcy odnośnie zaprzestania karmienia w nocy, ale chłopak ma dopiero 9 miesięcy.
W każdym razie życzę dużo sił i motywacji. do diety Dąbrowskiej dla wszystkich zaczynających
Jestem z Wami duchem. Swego czasu doczytałam, że można stosować dietę Dąbrowskiej przy kp, ale pod warunkiem, że dziecię żywi się też już innymi rzeczami i mleko mamy nie jest podstawą jego jedzenia. Stosowałam karmiąc córkę, która miała 3 kwartały wówczas.
Jestem z Wami duchem. Swego czasu doczytałam, że można stosować dietę Dąbrowskiej przy kp, ale pod warunkiem, że dziecię żywi się też już innymi rzeczami i mleko mamy nie jest podstawą jego jedzenia. Stosowałam karmiąc córkę, która miała 3 kwartały wówczas.
Generalnie, jak mój maluszek je non stop w ciągu dnia inne rzeczy, max dwa razy pije mleko w ciągu dnia, częściej wcale... Ale w nocy wisi.... efektywnie pije kilka razy, ale tak naprawdę kilkanaście, to ciekawe czy byłoby ok jakbym zrobiła Dąbrowska?
Nie mogę się odczepic od słodyczy....:(, a te kilkanaście pobudek mnie pogrąża i nie wyrabiam bez cukru...
Monika ja bym w takiej sytuacji jeszcze poczekała. Gdzieś było, że matka z córką z niemowlakiem pojechała na turnus Dąbrowskiej i to dziecko się zatruło, bo było karmione piersią a matka na tym poście. Tak mgliście pamiętam tą historię, pewnie gdzieś jest w internecie. Wszystkie " produkty odpadowe", których będziesz się pozbywać wypije Twoje dziecko.
Na pewno nie poleca się zaczynać z niedokrwistościa. Miałam hemoglobine koło 10 i bardzo niska ferrytyne (samo żelazo nawet nie tak niskie). Konsultowalam się z lekarka medycyny żywienia, która też leczy przy użyciu diety Dąbrowskiej. Zdecydowanie mi odradzila tę dietę w takim momencie. Pół roku suplementacji i zbilansowanej diety i można się zastanowić. Także @Monira, może warto najpierw badania? Mnie właśnie maraton ciążowo-karmieniowy tak wydrenowal.
@wiesia, sa też trzy książki z przepisami synowej dr. Dąbrowskiej (jesli nie pomieszałam), na post, na wychodzenie i ogólnie zdrowe żywienie. Tam też przykładowe jadłospisy na post w-o i lista warzyw do kupienia.
Ja planuję spróbować na czas Wielkiego Postu. Zamówiłam książkę dr Dąbrowskiej. Musze się trochę zapoznać z tematem. Mam nadzieję, że z Hashimoto i lekką anemią krzywdy sobie ta dieta nie zrobię.
A czy pieczona hokaido jest dopuszczalna? Bo wydaje sie podejrzanie sycąca i podobna do ziemniaków? Jak robilam wytrwalam 2 tygodnie i podejrzewam że dynia zaburza odżywianie wewnetrzne Na razie mam dobrą wymówka żeby nie robić postu. Karmię 11miesiecy, dosc sporo jeszcze pije młody.
Komentarz
Ja mam rozterki od 3 miesięcy odnośnie zaprzestania karmienia w nocy, ale chłopak ma dopiero 9 miesięcy.
W każdym razie życzę dużo sił i motywacji. do diety Dąbrowskiej dla wszystkich zaczynających
Ale w nocy wisi.... efektywnie pije kilka razy, ale tak naprawdę kilkanaście, to ciekawe czy byłoby ok jakbym zrobiła Dąbrowska?
Nie mogę się odczepic od słodyczy....:(, a te kilkanaście pobudek mnie pogrąża i nie wyrabiam bez cukru...
Wszystkie " produkty odpadowe", których będziesz się pozbywać wypije Twoje dziecko.
Czy lepiej po zakończeniu... za miesiąc, dwa...
Także @Monira, może warto najpierw badania? Mnie właśnie maraton ciążowo-karmieniowy tak wydrenowal.
Potężny głowobol położył mnie wczoraj wcześniej do łóżka.
Zakwas po prostu zrobiłam. Od dłuższego czasu robię na bieżąco.