Właściwie działanie takie, które w niezorientowanej opinii publicznej ma dać do zrozumienia, że Sejm coś robił źle. To jest absolutne naruszenie prawa przez Trybunał i jestem bardzo ciekawa, w jaki sposób Trybunał Konstytucyjny to rozstrzygnie. Chcę powiedzieć, że jeśli będzie cokolwiek unieważniał, to nie dość, że to nie będzie miało żadnego skutku prawnego, to będzie prowadziło do tego, że jeśli w przyszłości znajdzie się większość konstytucyjna, to zostaną odebrane Trybunałowi kompetencje do orzekania w sposób wiążący.
Tola SC jest od wykonywania polityki rządu. Nie da się, żeby była apolityczna. I nie będzie całkowitej wymiany urzędników. Ale rząd musi mieć możliwość zatrudnienia i zwalniania. Obecna ustawa paraliżuje tę możliwość. Albo stwarza takie sytuacje, jak w przypadku delegatur NIK, konkursy są fikcją.
Ale zawsze można powoedziec ze Sekuła był gorszy... _____ Lepszy, wszak wtedy demokracja kwitła, podobnie jak dobre obyczaje parlamentarne, nie to co dzisiejsza mroczna dyktatura B-)
Jeśli zagląda tu młodzież, czego nie można wykluczyć, przypomnę, że poseł Sekuła zasłynął m.in. z tego, że ogłosił przerwę dziesięciominutową, wrócił po sześciu minutach i sam ze sobą, mówiąc do pustych krzeseł, przegłosował zakończenie prowadzonego przez komisję przesłuchania. Ech, złoty wiek komisji ws. afery hazardowej
Prezes Rzepliński zwołał na 12 stycznia pełny skład Trybunału. Bardzo dobrze. Pełny skład Trybunału to 15 sędziów, wybranych i zaprzysiężonych. Wszyscy oni mają prawo orzekać w pełnym składzie, a zatem nowi sędziowie, wybrani w grudniu przez obecny Sejm, zasiądą w składzie Trybunału.
Podobno prezes Rzepliński chce dopuścić do orzekania tylko 10 „starych” sędziów. Mam jednak nadzieję, że 5 nowych sędziów, zgodnie ze złożonym ślubowaniem, założy togi i wypełniając swoje konstytucyjne obowiązki, zasiądzie za stołem Trybunału.
Gdyby prezes Rzepliński chciał to przemocą uniemożliwić, gdyby na przykład wezwał straż do usunięcia przemocą 5 sędziów z sali, wtedy popełni przestępstwo z art. 224 & 2 kodeksu karnego – kto stosuje przemoc lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia funkcjonariusza publicznego… do przedsięwzięcia lub zaniechania czynności służbowej… podlega karze pozbawienia do lat 3.
Nie pozostanie wtedy nic innego jak wezwanie policji, a ta musiałaby niestety zatrzymać prezesa Rzeplińskiego na gorącym uczynku popełnienia przestępstwa (zgodnie z art. 196 Konstytucji na gorącym uczynku sędzia TK może być zatrzymany).
Zgodnie też z Konstytucją o zatrzymaniu sędziego Rzeplińskiego trzeba będzie niezwłocznie zawiadomić prezesa Rzeplińskiego, a prezes Rzepliński będzie mógł zarządzić niezwłoczne zwolnienie sędziego Rzeplińskiego.
Mam nadzieję, że prezes Rzepliński i sędzia Rzepliński opamiętają się, oszczędzą nam wszystkim tej żenady.
@Pigwa "Jeśli zagląda tu młodzież, czego nie można wykluczyć, przypomnę, że poseł Sekuła zasłynął m.in. z tego, że ogłosił przerwę dziesięciominutową, wrócił po sześciu minutach i sam ze sobą, mówiąc do pustych krzeseł, przegłosował zakończenie prowadzonego przez komisję przesłuchania. Ech, złoty wiek komisji ws. afery hazardowej "
Serio? :O Nie jestem młodzieżą, ale o takich atrakcjach nie słyszałam.
Odgrzewam temat. Niestety wcześniej nie dostatecznie interesowałam się tematem TK. Jak było przed ustawą z czerwca? Jak dużo wcześniej wybierani byli sędziowie do TK? Gdyby nie było tej ustawy to kto by wybierał sędziów, korzy kończyli kadencje 6 listopada?
Serio? Nie jestem młodzieżą, ale o takich atrakcjach nie słyszałam. ------------ Tak, gdzieś w internecie powinno nawet być nagranie, bo zdarzenie rejestrowały kamery, co posła wcale nie peszyło. Komisja ds. afery hazardowej (to był bodajże przełom 2009 i 2010 roku) w ogóle obfitowała w niefajne zagrania, no ale potem był Smoleńsk i inne nieszczęścia, więc takie błahostki jak afera hazardowa nieco się zatarły w ludzkiej pamięci.
Skoro TK wydał postanowienie: Art. 137 ustawy powołanej w punkcie 1: a) jest zgodny z art. 112 Konstytucji oraz nie jest niezgodny z art. 62 ust. 1 i art. 197 Konstytucji, b) w zakresie, w jakim dotyczy sędziów Trybunału, których kadencja upływa 6 listopada 2015 r., jest zgodny z art. 194 ust. 1 Konstytucji, c) w zakresie, w jakim dotyczy sędziów Trybunału, których kadencja upływa odpowiednio 2 i 8 grudnia 2015 r., jest niezgodny z art. 194 ust. 1 Konstytucji. Czyli jest niezgodny aż z dwoma art. Konstytucji, częściowo niezgodny z innym. Czyli sędziowie wybrani na podstawie tej ustawy, która jest jednak niezgodna z Konstytucją. nie powinni być zaprzysiężeni. W takim razie Sejm musi jak najszybciej zmienia ustawę, i wybiera sędziów. Czy coś tu nie jest demokratyczne? Może jakiś prawnik zabierze głos.
@chwilka, tylko dwoch sędziów zostało wybranych na podstawie przepisu uznanego za niezgodnego z konstytucją. Prezydent nie decyduje od kogo i koedy odbierze przyrzeczenie, on realizuje swoje konstytucyjne obowiązki. Ścieżka wyboru sędziów TK jest określona w Konst i ustawie, to wiąże prezydenta, do tego istnieje domniemanie konstytucyjności. Ale jak juz miał nie przyjmować to tylko od dwoch.
TK wiąże tylko konstytucja, żadne inne ustawy.
Pawłowicz jest mocno postrzelona, mam do niej słabość, ale ona jest bardzo kiepskimt prawnikiem, nawet ma problemy z poprawnym formułowaniem zdań. I nie chodzi o wziąć . Ale ona mowi/pisze to co naprawde mysli i jakoe sa prawdziwe cele. Np jej wpis nt mediow. Ze to bzdura nie mają byc nadrodowe, ale rządowe.
PIS cały czas próbuje prawnie usankcjonować poprzednia patologie. Nie działała usta o służbach cywilnych i konkursy, znieśmy konkursy, i tak podsłuchiwali, niech podsłuchują, nie było wolnych mediow, to zrobimy tak, zeby były jeszcze mniej wolne, ale nasze.
W najgorszych snach nie przewidywałam, ze to tak wyglądało. Bardzo dobry i wyważony jest zalonkowany przez Grega głos Marka Jurka.
Ja nadal wierze, ze za 4 lata beda wybory, zobaczymy co powiemy jak do władzy dojdzie prawdziwa, światopoglądowa lewica.
I ta narracja, ze po tamtej stronie, sa cali odstawieni od koryta....
Komentarz
Właściwie działanie takie, które w niezorientowanej opinii publicznej ma dać do zrozumienia, że Sejm coś robił źle. To jest absolutne naruszenie prawa przez Trybunał i jestem bardzo ciekawa, w jaki sposób Trybunał Konstytucyjny to rozstrzygnie. Chcę powiedzieć, że jeśli będzie cokolwiek unieważniał, to nie dość, że to nie będzie miało żadnego skutku prawnego, to będzie prowadziło do tego, że jeśli w przyszłości znajdzie się większość konstytucyjna, to zostaną odebrane Trybunałowi kompetencje do orzekania w sposób wiążący.
http://www.radiomaryja.pl/informacje/12-stycznia-tk-bedzie-orzekal-ws-grudniowych-uchwal-sejmu/
nawet się z tym szczegolnie nie kryją...
I nie będzie całkowitej wymiany urzędników. Ale rząd musi mieć możliwość zatrudnienia i zwalniania. Obecna ustawa paraliżuje tę możliwość. Albo stwarza takie sytuacje, jak w przypadku delegatur NIK, konkursy są fikcją.
nawet się z tym szczegolnie nie kryją...
------------------
Piotrowicz ciągle cytował wypowiedź Rulewskiego o zaprzyjaźnionym TK.
_____
Lepszy, wszak wtedy demokracja kwitła, podobnie jak dobre obyczaje parlamentarne, nie to co dzisiejsza mroczna dyktatura B-)
Jeśli zagląda tu młodzież, czego nie można wykluczyć, przypomnę, że poseł Sekuła zasłynął m.in. z tego, że ogłosił przerwę dziesięciominutową, wrócił po sześciu minutach i sam ze sobą, mówiąc do pustych krzeseł, przegłosował zakończenie prowadzonego przez komisję przesłuchania. Ech, złoty wiek komisji ws. afery hazardowej
edit: sprawdziłam, weszła 28.12.
Prezes Rzepliński zwołał na 12 stycznia pełny skład Trybunału. Bardzo dobrze. Pełny skład Trybunału to 15 sędziów, wybranych i zaprzysiężonych. Wszyscy oni mają prawo orzekać w pełnym składzie, a zatem nowi sędziowie, wybrani w grudniu przez obecny Sejm, zasiądą w składzie Trybunału.
Podobno prezes Rzepliński chce dopuścić do orzekania tylko 10 „starych” sędziów. Mam jednak nadzieję, że 5 nowych sędziów, zgodnie ze złożonym ślubowaniem, założy togi i wypełniając swoje konstytucyjne obowiązki, zasiądzie za stołem Trybunału.
Gdyby prezes Rzepliński chciał to przemocą uniemożliwić, gdyby na przykład wezwał straż do usunięcia przemocą 5 sędziów z sali, wtedy popełni przestępstwo z art. 224 & 2 kodeksu karnego – kto stosuje przemoc lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia funkcjonariusza publicznego… do przedsięwzięcia lub zaniechania czynności służbowej… podlega karze pozbawienia do lat 3.
Nie pozostanie wtedy nic innego jak wezwanie policji, a ta musiałaby niestety zatrzymać prezesa Rzeplińskiego na gorącym uczynku popełnienia przestępstwa (zgodnie z art. 196 Konstytucji na gorącym uczynku sędzia TK może być zatrzymany).
Zgodnie też z Konstytucją o zatrzymaniu sędziego Rzeplińskiego trzeba będzie niezwłocznie zawiadomić prezesa Rzeplińskiego, a prezes Rzepliński będzie mógł zarządzić niezwłoczne zwolnienie sędziego Rzeplińskiego.
Mam nadzieję, że prezes Rzepliński i sędzia Rzepliński opamiętają się, oszczędzą nam wszystkim tej żenady.
Artykuł opublikowany na stronie: http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/149911,bedzie-to-goracy-uczynek.html
Czy to nie jest manipulacja i podgrzewanie atmosfery.?
A można z tym bylo poczekac
Serio? :O Nie jestem młodzieżą, ale o takich atrakcjach nie słyszałam.
Serio? Nie jestem młodzieżą, ale o takich atrakcjach nie słyszałam.
------------
Tak, gdzieś w internecie powinno nawet być nagranie, bo zdarzenie rejestrowały kamery, co posła wcale nie peszyło. Komisja ds. afery hazardowej (to był bodajże przełom 2009 i 2010 roku) w ogóle obfitowała w niefajne zagrania, no ale potem był Smoleńsk i inne nieszczęścia, więc takie błahostki jak afera hazardowa nieco się zatarły w ludzkiej pamięci.
Art. 137 ustawy powołanej w punkcie 1:
a) jest zgodny z art. 112 Konstytucji oraz nie jest niezgodny z art. 62 ust. 1 i art. 197 Konstytucji,
b) w zakresie, w jakim dotyczy sędziów Trybunału, których kadencja upływa 6 listopada 2015 r., jest zgodny z art. 194 ust. 1 Konstytucji,
c) w zakresie, w jakim dotyczy sędziów Trybunału, których kadencja upływa odpowiednio 2 i 8 grudnia 2015 r., jest niezgodny z art. 194 ust. 1 Konstytucji.
Czyli jest niezgodny aż z dwoma art. Konstytucji, częściowo niezgodny z innym.
Czyli sędziowie wybrani na podstawie tej ustawy, która jest jednak niezgodna z Konstytucją. nie powinni być zaprzysiężeni.
W takim razie Sejm musi jak najszybciej zmienia ustawę, i wybiera sędziów.
Czy coś tu nie jest demokratyczne?
Może jakiś prawnik zabierze głos.
Starałam się przeczytać ten wątek uważnie, może powtarzam sie po kimś, ale musiałam to sobie poukładac po swojemu.
Prezydent nie decyduje od kogo i koedy odbierze przyrzeczenie, on realizuje swoje konstytucyjne obowiązki. Ścieżka wyboru sędziów TK jest określona w Konst i ustawie, to wiąże prezydenta, do tego istnieje domniemanie konstytucyjności.
Ale jak juz miał nie przyjmować to tylko od dwoch.
TK wiąże tylko konstytucja, żadne inne ustawy.
Pawłowicz jest mocno postrzelona, mam do niej słabość, ale ona jest bardzo kiepskimt prawnikiem, nawet ma problemy z poprawnym formułowaniem zdań. I nie chodzi o wziąć .
Ale ona mowi/pisze to co naprawde mysli i jakoe sa prawdziwe cele. Np jej wpis nt mediow. Ze to bzdura nie mają byc nadrodowe, ale rządowe.
PIS cały czas próbuje prawnie usankcjonować poprzednia patologie. Nie działała usta o służbach cywilnych i konkursy, znieśmy konkursy, i tak podsłuchiwali, niech podsłuchują, nie było wolnych mediow, to zrobimy tak, zeby były jeszcze mniej wolne, ale nasze.
W najgorszych snach nie przewidywałam, ze to tak wyglądało.
Bardzo dobry i wyważony jest zalonkowany przez Grega głos Marka Jurka.
Ja nadal wierze, ze za 4 lata beda wybory, zobaczymy co powiemy jak do władzy dojdzie prawdziwa, światopoglądowa lewica.
I ta narracja, ze po tamtej stronie, sa cali odstawieni od koryta....