Dziś rano Jagoda przykleiła sobie Świmkę Peppę do okna, gdy ją odrywała z impetem uderzyła piąstką w oczko. Od tej pory oko łzawi a ona pokazuje, ze ją boli. Co robic? Isc do sxpitala?
Miałam nie jechac, ale Jagoda napadowo wyłącznie z bólu, wlasnie wróciłyśmy( bardzo utrudnione to było, bo mąż w pracy, ja sama z szóstką/ najmłodszy 3 mce). Młoda ma uszkodzoną rogówkę. Przepisany antybiotyk i nurofen. Powinno przejść do 5 dni
O nawilżaczy dr nic nie mówił. Dziś oko czerrrrwoooone, ale nie skarży się na ból, za to unika światła i mruży oczy. W wojskowym w ogole ani śliwa sprzeciwu. Trochę trzeba było czekac na wizytę, ale sama wizyta to były 4 minuty. No, z wypisaniem RP 5.
MamaMika, przy urazach rogówki bardzo istotne jest intensywne nawilżanie. Sama mam takie urazy dość często. Polecam krople bepanthen eye. Dobrze nawilżają i szybko łagodzą, zmniejszają ból. Są dość drogie w aptekach, w internecie tańsze. Ale chyba najlepsze z dostępnych na rynku.
Tez ostatnio dostalam floksal i lepiej mi pomogl niz tobrex (oba w masci). A do nawilzania mam thealoz duo w dzien i na noc masc vitapos i jak regularnie stosuje to jest z oczami dobrze. Tez dopiero ostatnio okulistka mi zalecila nawilzanie oka po urazie, wczesniej okulisci to zlewali.
@MamaMika Kup takie z których jeszcze ktoś w domu będzie mógł skorzystać Najlepiej takie bez konserwantów co można używać z soczewkami kontaktowymi np. Hyabak Zapytaj też ile czasu od momentu otwarcia można używać (te co je z nazwy wymieniłam 3 miesiące) Współczuję bo ja rok temu walczyłam z uszkodzeniem rogówki. Ale teraz już jest ok. A wiadomo młody organizm regeneruje się nad wyraz szybko. :-*
@ola_g Procedura jest taka, że do spawania okulary lub osłonę się używa A jak nie spawanie to zwykły Starazolin (około 10 zł)-ten czerwony, a nie Starazolin Hydrobalance (niebieski). A jak nie pomaga to jakiś "wrać" bo reszta na Rp. ;;)
Posłuchajcie, czy ja ten Floksal też mogłabym zastosować? 3 dni temu zakułam się w oko gałązką choinki. Bardzo lekko, ale boleśnie, nie powiem. Zakraplam dicortinefem. Czuję to oko. Może maść lepsza? Hm. Do lekarza to się nie wybiorę. W sprawie naświetlenia oczu - tutaj jest resume: https://portal.abczdrowie.pl/uszkodzenie-oka-energia-promienista Temat szczególnie bliski fotografom - każda fotomodelka po pewnym czasie ma potężne problemy ze wzrokiem, od ilości fleszy i lamp. Zresztą "strzelenie" komuś błyskiem lampy studyjnej w oczy może spowodować ślepotę.
Nie wiem czy antybiotyk konieczny. Spróbuj porządnie nawilżać i często. Vita-pos, thealoz, bepanthen-eye, keratostill do wyboru. Jeszcze żel solcoseryl do oczu bardzo szybko leczy uszkodzenia rogówki, jeśli to rogówka Ale on jest na receptę.
Nie wiem, co tam uraziłam, ale bałam się infekcji stąd ten antybiotyk - taki zresztą miałam w apteczce. Może rzeczywiście coś z Twojej listy popróbuję, dzięki @Moni_k.
Komentarz
Młoda ma uszkodzoną rogówkę. Przepisany antybiotyk i nurofen.
Powinno przejść do 5 dni
Biedne malenstwo, przytul Jagodke .
--------
Trza było słuchac tych co mówili, ze pepa to ZUO! :P
Niewychowawcza jest.
No i ...okopsujna.
W wojskowym w ogole ani śliwa sprzeciwu. Trochę trzeba było czekac na wizytę, ale sama wizyta to były 4 minuty.
No, z wypisaniem RP 5.
Tez dopiero ostatnio okulistka mi zalecila nawilzanie oka po urazie, wczesniej okulisci to zlewali.
Kup takie z których jeszcze ktoś w domu będzie mógł skorzystać Najlepiej takie bez konserwantów co można używać z soczewkami kontaktowymi np. Hyabak Zapytaj też ile czasu od momentu otwarcia można używać (te co je z nazwy wymieniłam 3 miesiące)
Współczuję bo ja rok temu walczyłam z uszkodzeniem rogówki. Ale teraz już jest ok. A wiadomo młody organizm regeneruje się nad wyraz szybko. :-*
Procedura jest taka, że do spawania okulary lub osłonę się używa
A jak nie spawanie to zwykły Starazolin (około 10 zł)-ten czerwony, a nie Starazolin Hydrobalance (niebieski). A jak nie pomaga to jakiś "wrać" bo reszta na Rp. ;;)
W sprawie naświetlenia oczu - tutaj jest resume:
https://portal.abczdrowie.pl/uszkodzenie-oka-energia-promienista
Temat szczególnie bliski fotografom - każda fotomodelka po pewnym czasie ma potężne problemy ze wzrokiem, od ilości fleszy i lamp. Zresztą "strzelenie" komuś błyskiem lampy studyjnej w oczy może spowodować ślepotę.
https://www.doz.pl/apteka/p63668-Bepanthen_eye_krople_do_oczu_05_ml_20_szt
Najlepiej zamawiać przez internet, bo w aptekach sporo droższe.
- Thealoz duo, bez konserwantow, po otwarciu 3 miesiace wazny;
- Vitapos, bez konserwantow, po otwarciu 6 miesiecy wazny;