@Agnieszka88 raczej warto traktować udział jako pewna całość. Ewentualnie na drugim weekendzie bywało "streszczenie" treści z pierwszego dla nieobecnych.
@Anulcia tak, pod linkiem w pierwszym poscie sa terminy dla kazdej lokalizacji. @Gosia5 to spore przedsiewziecie i rzadko jest powtarzane. Nastepna mozliwosc za rok.
@mamlu bardzo się cieszę. Może ktoś zachęcony dołączy do Niepokalanowa lub Szczecina, na drugi weekend jeszcze można (chociaż słyszałem, że w N było ponad 30 małżeństw). A Tarnów startuje za 1,5 tygodnia. Bardziej kameralnie i zajęta tylko połowa miejsc, komu, komu?
Piekny czas. Tarnow bardzo obdarowany, a juz za 2 tygodnie Warszawa i Szczecin dzialaja znowu. Jesli ktos chcialby jeszcze dolaczyc, to ostatni moment. Na trzeci weekend bez dwoch pierwszych juz nie ma co jechac.
Rekolekcje sa ostatnio z reguly od lutego, terminy juz gdzies widzialem. Chyba ze ktos zdeterminowany, to we wrzesniu na Ukrainie (po polsku z tlumaczeniem na ukrainski). Napisze terminy jak tylko sprawdze.
Prowincja południowa w zbliżonych terminach będzie w Reptach Śląskich, a północno-zachodnia jeszcze nie wiem gdzie, ale pod linkiem można sprawdzać co jakiś czas.
Ostatnio kilka osób ze Śląska, Zagłębia i Wrocławia się rejestrowało, polecam, warto podjechać ;-)
Seria rekolekcji w danym regionie jest tylko raz w roku? W drugiej połowie roku już w Polsce centralnej nie będzie?
Olu, te rekolekcje to spory wysiłek organizacyjny i finansowy dla Wspólnoty. Poza programem głównym m. in. trzeba zapewnić opiekę i sensowny program dla wszystkich dzieci uczestników, których bywa dużo. Dlatego na ogół prowincja robi jedną serię. Jeśli będę coś wiedział postaram się napisać.
@jan_u możesz mi napisać coś więcej o opiece dla dzieci. Jak to wyglada w praktyce. Tzn. Ile czas spedzamy oddzielnie. Co dzieci w tym czasie robią itd. Czy z rocznym maluchem można być na spotkaniach?
@kika0 zasada jest taka, że rano w sobotę po przywitaniu i wspólnej modlitwie dzieci przekazuje się tzw. służbie dziecięcej na ogół do obiadu +-13.30 (chyba, że starsze-szkolne mają przewidzianą wycieczkę na cały dzień). Po wspólnym obiedzie i krótkim odpoczynku ok. 15.00 znowu dzieci idą do swoich zajęć do kolacji ok. 18.00-18.30. Po kolacji jest przerwa na mycie i ułożenie dzieci spać i ok. 20.30-21.00 jest jeszcze jakaś propozycja wieczorna dla małżonków. Całą noc jest też wystawiony Najświętszy Sakrament, można przyjść i wyjść o dowolnej porze albo wpisać się na "dyżur" o konkretnej godzinie tak, by zawsze ktoś był. W niedzielę po śniadaniu i wspólnej modlitwie znowu dzieci idą na zajęcia od ok. 9.30 i wracają na ok. 12.00-12.30 na wspólną Mszę Świętą. Po obiedzie koniec. Nie ma ograniczenia wiekowego dla dzieci. Jeśli dziecko daje się powierzyć obcej osobie, to staramy się by była taka możliwość. Wiadomo, że dzieci do roku wymagają opieki 1-na-1. Program dla dzieci zwykle obejmuje mieszankę zajęć z poznawaniem najbliższej okolicy, plastycznych, sportowych czy okolicznościowy teatrzyk pokazywany potem rodzicom. Czasem jest tez jakiś element "zapoznania" np. ze świętym czczonym w danym miejscu lub patronem dnia. Wszystko zależy od wieku i liczby dzieci oraz inwencji służby dziecięcej. Na tzw. sesjach rodzinnych w Paray-le-Monial bywa to tłum. Kiedyś poprosiła mnie koleżanka-Francuzka czy mogę jej pomóc do obiadu zająć się dziewczynkami w wieku 9-10 lat. Ile masz tych dziewczynek? 50.
Komentarz
@Gosia5 to spore przedsiewziecie i rzadko jest powtarzane. Nastepna mozliwosc za rok.
A Tarnów startuje za 1,5 tygodnia. Bardziej kameralnie i zajęta tylko połowa miejsc, komu, komu?
Tarnow bardzo obdarowany, a juz za 2 tygodnie Warszawa i Szczecin dzialaja znowu.
Jesli ktos chcialby jeszcze dolaczyc, to ostatni moment. Na trzeci weekend bez dwoch pierwszych juz nie ma co jechac.
+
Napisze terminy jak tylko sprawdze.
Terminy rekolekcji MIP na rok 2018 w Prowincji Centralnej (Warszawa i województwo mazowieckie)
Pierwszy weekend: 10-11 lutego 2018
Drugi weekend: 10-11 marca 2018
Trzeci weekend: 14-15 kwietnia 2018
Szczegóły w linku http://mip.emmanuel.info.pl/terminy-rekolekcji/
Prowincja południowa w zbliżonych terminach będzie w Reptach Śląskich, a północno-zachodnia jeszcze nie wiem gdzie, ale pod linkiem można sprawdzać co jakiś czas.
Ostatnio kilka osób ze Śląska, Zagłębia i Wrocławia się rejestrowało, polecam, warto podjechać ;-)
Po kolacji jest przerwa na mycie i ułożenie dzieci spać i ok. 20.30-21.00 jest jeszcze jakaś propozycja wieczorna dla małżonków. Całą noc jest też wystawiony Najświętszy Sakrament, można przyjść i wyjść o dowolnej porze albo wpisać się na "dyżur" o konkretnej godzinie tak, by zawsze ktoś był.
W niedzielę po śniadaniu i wspólnej modlitwie znowu dzieci idą na zajęcia od ok. 9.30 i wracają na ok. 12.00-12.30 na wspólną Mszę Świętą. Po obiedzie koniec.
Nie ma ograniczenia wiekowego dla dzieci. Jeśli dziecko daje się powierzyć obcej osobie, to staramy się by była taka możliwość. Wiadomo, że dzieci do roku wymagają opieki 1-na-1.
Program dla dzieci zwykle obejmuje mieszankę zajęć z poznawaniem najbliższej okolicy, plastycznych, sportowych czy okolicznościowy teatrzyk pokazywany potem rodzicom. Czasem jest tez jakiś element "zapoznania" np. ze świętym czczonym w danym miejscu lub patronem dnia. Wszystko zależy od wieku i liczby dzieci oraz inwencji służby dziecięcej.
Na tzw. sesjach rodzinnych w Paray-le-Monial bywa to tłum. Kiedyś poprosiła mnie koleżanka-Francuzka czy mogę jej pomóc do obiadu zająć się dziewczynkami w wieku 9-10 lat. Ile masz tych dziewczynek? 50.
Czy rodzice czesto korzystają z opcji zabrania dzieci? Czy one nie rozpraszają ich uwagi, jakby nie było to rekolekcje dla małżonków.
Jesteśmy zainteresowani, tylko musimy dopracować szczegóły.
Wyjątkowo tylko dwa weekendy:
@matka6 może znacie kogoś, kto mógłby skorzystać?