Czy rodzice czesto korzystają z opcji zabrania dzieci? Czy one nie rozpraszają ich uwagi, jakby nie było to rekolekcje dla małżonków.
Często. Dla wielu to jedyna szansa by w ogóle pojechać na rekolekcje. Po drugie zostawianie niedużych dzieci na całe dwa dni jest cokolwiek wątpliwe (dla mnie przynajmniej). Myślę, że równowaga jest zachowana. I słyszałem już i takie akcje, gdy małżonkowie po pierwszym weekendzie wahali się czy jechać na drugi i wkraczały dzieci "Mamo, Tato jedziemy znowu do ... tak fajnie było tam."
To już zależy od Was. Jeśli Wam zostawienie chłopców u babci da wolną głowę, to niech zostaną. Ale nie miałem poczucia nigdy, że dzieci na MiPie przeszkadzają. Ew. jedynie wtedy, gdy to rodzic miał problem by je zostawić. Dzieci nigdy.
@matka6 nie. Jeśli ktoś chce i dopytuje to informacja czym jest Wspólnota i jak żyje jest pod koniec. Ale nie taki jest cel i 90% po prostu korzysta z rekolekcji, zresztą cześć z nich już w jakichś wspólnotach jest.
Bardzo mam ochotę, pierwsza połowa roku jest dla nas trudna, ale może się uda. Czekamy na terminy południa. A organizacyjnie, czy każda rodzina ma oddzielny pokój czy rodziny są łączone?
Iii, czepiacie się. Jak się Polskę podzieli na trzy, to Kalisz w zachodniej mieści się spokojnie. Z północą gorzej, ale to efekt osób ze Szczecina, które skolonizowały Wielkopolskę.
@Bea Bydgoszcz się na razie nie zanosi, a z Piły wiem, że były ostatnio jakieś małżeństwa czy małżeństwo i chętnie by u siebie zrobili, ale jaka to perspektywa, tego nie wiem.
@Monira zasadniczo tak, tym bardziej, że program trwa dość długo i całą noc jest wystawiony Najświętszy Sakrament (obecność czuwajacych zapewniają członkowie Wspólnoty, chociaż jeśli uczestnicy chcą obsadzić "dyżur" godzinny to też mogą) , niemniej jeśli ktoś chce dochodzić lub dojeżdżać, to też można.
Komentarz
I słyszałem już i takie akcje, gdy małżonkowie po pierwszym weekendzie wahali się czy jechać na drugi i wkraczały dzieci "Mamo, Tato jedziemy znowu do ... tak fajnie było tam."
Jakiś plakat , gdyby był to mogę powiesić
A to się wiąże z wejściem do wspólnoty potem?
https://mip.emmanuel.info.pl/terminy-rekolekcji/
W tym roku Kalisz, Loretto (daty po linkiem lub powyżej) i
Tarnowskie Góry
Pierwszy weekend: 24-25 lutego 2018
Drugi weekend: 24-25 marca 2018
Trzeci weekend: 21-22 kwietnia 2018
Miejscem rekolekcji jest Towarzystwo Salezjańskie – Dom Zakonny, ul. Jana Śniadeckiego 1, 42-604 Tarnowskie Góry (Repty Śląskie)
Z Krakowa, Tarnowa, Rzeszowa czy Brzozowa to północny zachód jak nic!
k.
Kalisz, Loreto, Tarnowskie Góry...
@jan_u czy dostaje się jakieś potwierdzenie, ze zostało się zapisanym? Zaliczkę wapłaciłam ale żadnego maila nie dostałam.