to ja też dodam: - ocet to na uszkodzenie osłonek gnid - z uszkodzonego jaja nowa bestia się nie wykluje; zalecane stosowanie po każdym myciu głowy a nawet częściej - wszy lubią czyste włosy - lekko chropowate łuski, łatwa przyczepność - u nas na prowincji obowiązywała mikstura: rycyna+cytryna+spirytus po równej miarce. - na tej samej prowincji: nauczyciel nie ma prawa sprawdzać głów uczniom
Mam pytanie o grzebyk Assy, czyli teraz Nitty Gritty. Czy chiński odpowiednik na AliExpress jest równie dobry? @Katarzyna? Pamiętam, że kiedyś o tym pisałaś.
Ja slyszalam o occie z majonezem. Ostatni raz stycznosc z tym problemem mialam w dziecinstwie - ze wsi przywiozla. Wtedy byl taki soecyfik co mi skore wypalil na wypalilw aptece pani polecila taki specyfik pipi dla dzieci - nic nie podraznil dwa podejscia i po problemie ale nie wiem czy to dalej produkuja
Produkują, ale ja jestem zdecydowana na grzebyk. Moja córka ściąga wszystko na siebie. Komary też i wszy, niestety. Do szkoły nie chodzi, ale wystarczy, że pociągiem gdzieś pojedzie czy do kina pójdzie Gdyby się tym grzebykiem czesała regularnie, to mam nadzieję wykryje się szybko problem, a potem łatwiej wyczesze gnidy. Chemia tego nie zastąpi. Trudno, żebym po każdym wyjściu smarowała jej włosy specyfikami z apteki, bo raz, że niezdrowo, a dwa - drogo. Z grzebykiem chodzi mi o taką szybką prewencję.
@Sylaba płucz dziewczynkom włosy wodą z octem. Przedwojenna metoda ale ponoć skutecznie zapobiega złapaniu wszy
Nawet nie ponoć a na pewno. U nas znowu epidemia Szkolna pielęgniarka co roku rodzicom do głów wtlacza ze wystarczy taki sposób na profilaktyke. Nauczycielki stosują i żadna tfutfu od kilku lat nie złapała
to ja też dodam: - ocet to na uszkodzenie osłonek gnid - z uszkodzonego jaja nowa bestia się nie wykluje; zalecane stosowanie po każdym myciu głowy a nawet częściej - wszy lubią czyste włosy - lekko chropowate łuski, łatwa przyczepność - u nas na prowincji obowiązywała mikstura: rycyna+cytryna+spirytus po równej miarce. - na tej samej prowincji: nauczyciel nie ma prawa sprawdzać głów uczniom
A przy steryliadzie odwszawiajacej jak myjecie podloge? Stres mam, ze mi pozostawaly gdzies dranie i mi wyleza jak wroce po porodzie do domu. Myslalam o wymyciu octem podlogi. Chcialam kupic bioinsektal, ale cos sklepom sie zapasy pokonczyly. Stad pomysl z octem. Jakies propozycje?
Assy nie ma przeciwwskazan przy mokrych wlosach. Ja robilam dimeticonem i potem wyczesywalam, a tamtym zapf juz bym nie mogla. Druga rzecz, tamten chyba nie ma naciec na zebach, a te naciecia sa kluczowe.
Nie moge znalezc watku, wiem ze byl jeszcze jeden i tam bylo duzo o tym grzebyku. Wydaje mi sie, ze tytul byl "wszy". Moze ktos pamieta tamten watek i by go tu zalinkowal?
Ten z ali , działa tylko w moim trzeba ostrożnie bo jest takie miejsce gdzie włosy się wcinają pod te część co się ręką trzyma z samego brzegu ,tak wrednie bo po 1- 2 włoski i się wyrywa ale poza tym dziala bardzo dobrze w ubiegłym roku przetestowany
@mader - powiem Ci z własnego doświadczenia, że jak zamówisz ze 30 sztuk, to forum wchłonie wszystkie najdalej w ciągu tygodnia. Jak kupiłam ostrożnie 20 i poszły wszystkie w 2 dni chyba.
Komentarz
- ocet to na uszkodzenie osłonek gnid - z uszkodzonego jaja nowa bestia się nie wykluje; zalecane stosowanie po każdym myciu głowy a nawet częściej
- wszy lubią czyste włosy - lekko chropowate łuski, łatwa przyczepność
- u nas na prowincji obowiązywała mikstura: rycyna+cytryna+spirytus po równej miarce.
- na tej samej prowincji: nauczyciel nie ma prawa sprawdzać głów uczniom
https://www.amazon.com/LiceLogic-Terminator-Nit-Lice-Comb/dp/B004HLU7EW/ref=sr_1_8_a_it?ie=UTF8&qid=1519851893&sr=8-8&keywords=nix+comb
U mojej córki nie sprawdził się. W ogóle nie sczesywał jaj. Ale to może kwestia tego, że ma bardzo cienkie i śliskie włosy. Sama nie wiem....
Ja miałam w domu ostatnio i myłam gorąca wodą z mydłem po prostu. Nie wróciły
https://archiwum.allegro.pl/oferta/grzebien-assy-2000-do-usuwania-wszy-i-gnid-i6214218848.html
Ten od pipi u mojej "gestej" corki sie powyginal.
Nit free terminator
Nitty gritty
Nit free
Nit comb
https://m.aliexpress.com/wholesale/lice-comb.html?spider=y