Kolejna świetna seria ojca Szustaka. Zamierza z nami przerobić w Wielkim Poście temat siedmiu grzechów głównych. Na razie dwa odcinki, następne będą co niedzielę. Oto pierwszy z nich - "Grubasy":
Tytuly zawsze ma takie, zeeee ja dziekuje, no swietne! Grubasy heheheB-) spooko, poslucham w wolnej chwili. Dzieki@Ida, zawsze swieze buleczki spod lady:-)
Czasem się zastanawiam, czy ten Szustak to jest jeden tylko? W sensie, że tak dużo nagrywa rekolekcji, sprowadzi spotkań i krótkich audycji, że tak na chłopski rozum powinno ich być co najmniej czterech
A tak na poważnie, to trzeba się za niego dużo modlić, bo przy takim trybie pracy bardzo łatwo się wypalić albo odlecieć.
@Tola , obejrzałaś coś więcej z dorobku ojca Szustaka? Czy tylko "połowę pierwszej części" i na podstawie tego oceniłaś już wartość przekazu tego księdza?
Poza tym to nie są rekolekcje. Tegoroczne rekolekcje Szustaka masz w innym wątku.
Escrivy nie słuchałam nigdy, jakoś straszne mam opory przed tym Opus Dei. Poza tym do tych nagrań trzeba się chyba przysiąść i śledzić napisy... chyba, że ktoś biega w hiszpańskim. A Szustaka czy Pawlukiewicza można słuchać przy gotowaniu ...
@Tola , jest popularny bo nie tylko jest fajny, ale przepięknie mówi o miłości. O miłości Boga do nas (że Bóg kocha nas do szaleństwa), o miłości którą my powinniśmy wzbudzać w sobie względem Boga i ludzi... To jest bardzo budujące i roztapia zlodowaciałe serca.
Poza tym w dzisiejszych czasach mnóstwo jest ludzi poranionych, pokiereszowanych przez życie, przez własne rodziny, przez swoją grzeszność... On tym ludziom bardzo pomaga ... daje nadzieję, porządkuje myślenie, prowadzi. Jest super człowiekiem i robi dobrą robotę.
Słyszałaś o serii "SzustaRano"?. Dla tej serii ludziom chce się wstawać z łóżka a po obejrzeniu kolejnego odcinka chce się żyć.
Nie słuchałam Szustaka nigdy, bo nim przebrnęłam przez w wstępy, jakieś głupawe wideo, to już mi się odechciało. Brakuje mi przejścia od razu do rzeczy. Tutaj sa krótkie nauki wielkopostne: https://naukicor.wixsite.com/naukiwielkopostne
Czesc, jestem Adam i jestem grubasem. Czeeesc Aaaadaaam!...przepadam za nim. Podoba mi sie jego podejscie, jego poczucie humoru. Ciekawia mnie tematy, ktore porusza. Jest nowatorski- z nikogo nie zgapia, jest szustakowski do szpiku kosci. Po prostu robi to bez zadecia, bez napuszenia, ma duzy dystans do samego siebie. Trafia do mlodych a jest taka potrzeba, bo niestety dzieje sie tak, ze mlodziez po bierzmowaniu odplywa z Kosciola...
O.Pelanowskiego uwielbiam i bardzo szanuje, duzo slucham-przy prasowaniu hehe...
Ks.Piotra Pawlukiewicza tez uwielbiam, smieje sie nieraz rowno, jest kapitalny!!! caly internet jego kazan przesluchalam i zaczelam szukac swiezych konferencji, bo tresci zaczely sie powtarzac.
Jeszcze ks.Nikos Skuras jest miarzdzacy, sluchalam jego rekolekcji wielkopostnych dla mlodziezy.
Dla kazdego cos milego.
Czesc @Cart&Pud
@Ida "Droga" Escrivy została niedawno wydana w formie audiobooka:
Podobnie wcześniej wszystkie homilie z książki "Przyjaciele Boga" oraz jedna homilia z "To Chrystus Przechodzi". A także "Droga Krzyżowa".
Oczywiście zupełnie inaczej się to odbiera niż współczesnych księży. Może wymaga więcej skupienia, ale też łatwiej (mi przynajmniej) się przy tym modlić - faktycznie rozważać te słowa i odnosić je do swojego życia.
Bardziej jako rozrywka niż rekolekcje , choć trafny tez bywa .
Popłakałam się ze śmiechu. Nigdy tak nie patrzyłam na Szustaka, hehe. Nie no, widzę, że nie tylko Szustak rozśmiesza w Wielkim Poście, ale i forum też. Chyba się trzeba wylogować i tak poważnie i ze skupieniem Post przeżywać, nie wiem... Za Escrivę się wziąć, pierwszy raz w życiu..
Szustak ma styl mówienia, który ma trafiać przede wszystkim do młodych moim zdaniem. I wydaje mi się, że głównie do ludzi poniżej 30 trafia. A i jeszcze jest dobry dla ludzi błądzących, szukających, takich trochę na uboczu Kościoła, a nawet poza nim.
A Escriva to czysta esencja, prostota, spokój - mnie bardzo stawia do pionu. Pojedyncze zdania można godzinami rozważać. I zgodzę się z @Malgorzata - niby proste sprawy, oczywiste, a jak trudne do wypełnienia w życiu!
Krótkich filmików o. Szustaka nie daje rady słuchać - wlasnie ze względu na lapidarny styl, pozaczynane a nie dokończone wątki i szołmenski styl.
Jednak uwielbiam jego długie sluchanki, w formie audiobooków - Rozplątani, Estera, Adam, I wiele innych. Śmiesznie jest tam tez, owszem, ale zazwyczaj słuchanie kończę z płaczem i bardzo poruszona wewnętrznie. Moim zdaniem to co na FB wrzuca - to ma taki a nie inny styl ze względu na jego subskrybentów, gdzie zapewne średnia wieku jest 18 lat. Jak ktoś chce sie poczuć traktowany jak dorosły to polecam bardzo te długie audiobooki o postaciach biblijnych.
Szustak nie dla mnie.Za dużo megalomani za mało treści.nawet jesli to ma być kierowane do młodzieży. Ale zaciekawiłyście mnie tym co piszecie o Escrivo. Lubię kwintesencję i moc.
@Malgorzata ta parafia? Bo przy Paprach gdziesz jeszcze jakis kosciol jest. Ale parafia paprocanska to chyba ta. No weeeeez nie mow ze ten proboszcz.. moze 20 lat temu byl inny
Przypomina mi się inna szustakowa seria o grzechach - "Siedem grzechów głównych". I jego genialne stwierdzenie, że "lenistwo jest brakiem miłości", zaś "lekarstwem na lenistwo jest miłość, a nie pracowitość". Kiedyś dla mnie to było odkrywcze, wtedy nie patrzyłam na lenistwo w taki sposób.
Ta seria jest, powiedziałabym, w poważniejszym stylu
Komentarz
Ten drugi odcinek jest świetny. "Wściekli":
A tak na poważnie, to trzeba się za niego dużo modlić, bo przy takim trybie pracy bardzo łatwo się wypalić albo odlecieć.
Strasznie rozśmiesza! Ma taki luz w sposobie mówienia ...
Tak jak ostatnio w odcinku "144 tysiące":
"wychodzi jakiś anioł - w ogóle co za gość!",
albo : "Ci, którzy nie wybiorą Boga - tak, Ci maja przerypane"
@Tola , obejrzałaś coś więcej z dorobku ojca Szustaka? Czy tylko "połowę pierwszej części" i na podstawie tego oceniłaś już wartość przekazu tego księdza?
Poza tym to nie są rekolekcje. Tegoroczne rekolekcje Szustaka masz w innym wątku.
Ks. Pawlukiewicz rzeczywiście ma głos fajny. Oraz intonację. No ale też jest zabawny często
Przecież nie każdy misi słuchać Szustaka, jest tyle rekolekcji i kazań w necie o na żywo, że naprawdę możesz wybrać coś na swoim poziomie.
Z poważniejszych kaznodziei polecono mi ojca Pelanowskiego. Też ciekawy, poważniejszy, stonowany ...
tutaj strona facebooka z kazaniami i cytatami o. Pelanowskiego:
https://pl-pl.facebook.com/SlowaAugustynaPelanowskiego/
Escrivy nie słuchałam nigdy, jakoś straszne mam opory przed tym Opus Dei.
Poza tym do tych nagrań trzeba się chyba przysiąść i śledzić napisy... chyba, że ktoś biega w hiszpańskim.
A Szustaka czy Pawlukiewicza można słuchać przy gotowaniu ...
@Tola , jest popularny bo nie tylko jest fajny, ale przepięknie mówi o miłości. O miłości Boga do nas (że Bóg kocha nas do szaleństwa), o miłości którą my powinniśmy wzbudzać w sobie względem Boga i ludzi... To jest bardzo budujące i roztapia zlodowaciałe serca.
Poza tym w dzisiejszych czasach mnóstwo jest ludzi poranionych, pokiereszowanych przez życie, przez własne rodziny, przez swoją grzeszność...
On tym ludziom bardzo pomaga ... daje nadzieję, porządkuje myślenie, prowadzi. Jest super człowiekiem i robi dobrą robotę.
Słyszałaś o serii "SzustaRano"?. Dla tej serii ludziom chce się wstawać z łóżka a po obejrzeniu kolejnego odcinka chce się żyć.
Brakuje mi przejścia od razu do rzeczy.
Tutaj sa krótkie nauki wielkopostne: https://naukicor.wixsite.com/naukiwielkopostne
Aha. O kurczę.
Kiedy Ty masz na to wszystko czas?
Rozumiem.
"Droga" Escrivy została niedawno wydana w formie audiobooka:
Podobnie wcześniej wszystkie homilie z książki "Przyjaciele Boga" oraz jedna homilia z "To Chrystus Przechodzi".
A także "Droga Krzyżowa".
Oczywiście zupełnie inaczej się to odbiera niż współczesnych księży. Może wymaga więcej skupienia, ale też łatwiej (mi przynajmniej) się przy tym modlić - faktycznie rozważać te słowa i odnosić je do swojego życia.
polecam ks. Stefana Moszoro-Dąbrowskiego z Opus Dei, audiobooki:
- "Fitness Duchowy" http://www.tolle.pl/pozycja/fitness-duchowy
- "Ale o co chodzi" http://www.tolle.pl/pozycja/ale-o-co-chodzi-cd
- "Wielkie sprzątanie" http://www.tolle.pl/pozycja/wielkie-sprzatanie
- "DKD Duchowy Kodeks Drogowy" http://www.tolle.pl/pozycja/dkd-duchowy-kodeks-drogowy
Zwłaszcza ten ostatni, naprawdę świetny
Można je było słuchać w Radio Józef
Popłakałam się ze śmiechu. Nigdy tak nie patrzyłam na Szustaka, hehe.
Nie no, widzę, że nie tylko Szustak rozśmiesza w Wielkim Poście, ale i forum też.
Chyba się trzeba wylogować i tak poważnie i ze skupieniem Post przeżywać, nie wiem...
Za Escrivę się wziąć, pierwszy raz w życiu..
W każdym razie dzięki wszystkim za podpowiedzi.
A Escriva to czysta esencja, prostota, spokój - mnie bardzo stawia do pionu. Pojedyncze zdania można godzinami rozważać. I zgodzę się z @Malgorzata - niby proste sprawy, oczywiste, a jak trudne do wypełnienia w życiu!
Jednak uwielbiam jego długie sluchanki, w formie audiobooków - Rozplątani, Estera, Adam, I wiele innych. Śmiesznie jest tam tez, owszem, ale zazwyczaj słuchanie kończę z płaczem i bardzo poruszona wewnętrznie. Moim zdaniem to co na FB wrzuca - to ma taki a nie inny styl ze względu na jego subskrybentów, gdzie zapewne średnia wieku jest 18 lat.
Jak ktoś chce sie poczuć traktowany jak dorosły to polecam bardzo te długie audiobooki o postaciach biblijnych.
Ale zaciekawiłyście mnie tym co piszecie o Escrivo.
Lubię kwintesencję i moc.
Bo przy Paprach gdziesz jeszcze jakis kosciol jest. Ale parafia paprocanska to chyba ta.
No weeeeez nie mow ze ten proboszcz.. moze 20 lat temu byl inny
Wczorajszy odcinek o grzechach. Acedia, a więc o leniuchach:
Przypomina mi się inna szustakowa seria o grzechach - "Siedem grzechów głównych".
I jego genialne stwierdzenie, że "lenistwo jest brakiem miłości", zaś "lekarstwem na lenistwo jest miłość, a nie pracowitość".
Kiedyś dla mnie to było odkrywcze, wtedy nie patrzyłam na lenistwo w taki sposób.
Ta seria jest, powiedziałabym, w poważniejszym stylu
Niedzielny odcinek o grzechach.
"Dewianci". Czyli o pysznych:
A tutaj odcinek o pysze z poprzedniej serii sprzed lat: