Chiara Amirante, "Tylko miłość trwa" - świadectwo kobiety, posługującej wśród ludzi z tzw. marginesu. Myślę, że można nawet dojrzalszej nastolatce polecić, bo sporo o rozeznawaniu powołania. Bardzo dobrze się czyta
Graham Green "Moc i chwała" . O upadlym księdzu. Rzecz dzieje sie podczas rewolucji w Meksyku. Do nabycia za darmo w pdf gdzies w przestworzach Internetu.
Czytałam polecaną kiedyś przez @Marcelina "Staroświecką historię" i mogę polecić-świetna książka. Poszłam za ciosem i przeczytałam "Świniobicie" tej samej autorki, też polecam. Właśnie skończyłam "Zulejka otwiera oczy". Nie wiem czy był polecany ten tytuł "Mój chłopiec, motor i ja" o wyprawie młodych małżonków (Polaków) w podróż poślubną do Azji na motorze właśnie. Taka "Afryka Kazika" dla dorosłych.
Ja czytam i polecam książkę "Jezus i bestie" ojca Tomasza Gałuszki.
A przy okazji - czy możecie polecić jakieś wspomnienia dla 15-latka, który dużo czyta? Podobało mu się bardzo “Tak było…Niedemokratyczne wspomnienia" Eustachego sapiehy, ale "Wspomnień wojennych" Lanckorońskiej nie zmęczył. Może też być jakaś ciekawa biografia,nie mam pomysłu co mu podsunąć.
@Fruza, najciekawsze wspomnienia jakie czytałam to "W domu niewoli" Beaty Obertyńskiej - b.piękna książka, choć o strasznych rzeczach. Dla mnie znacznie ciekawsza niż Herling i Sołżenicyn, bo połowa dzieje się "na tzw.wolności".
Wróżąc z fusów. Reportaże z Turcji Marceliny Szumer - Brysz. Dotyczy aktualnej sytuacji w tym kraju okiem Polki dzielącej zycie między Polskę a Turcję.
@Fruza, najciekawsze wspomnienia jakie czytałam to "W domu niewoli" Beaty Obertyńskiej - b.piękna książka, choć o strasznych rzeczach. Dla mnie znacznie ciekawsza niż Herling i Sołżenicyn, bo połowa dzieje się "na tzw.wolności".
A obecnie czytam "Kota wśród gołębi" A.Christie
Obertyńskiej polecam też powieść "Skarb Eulenburga".
Przeczytałam też kilka dni temu "Rzeczy ,których nie wyrzuciłem" Marcina Wichy. Dobre,ale okrutnie dołujące i takie trochę nihilistyczne. O tym , co pozostało po zmarłej matce autora ... Nie tylko chyba w znaczeniu materialnym.
czytam książkę o śp.Chemie - mężu Rosy Pich - pisana przez jego brata
generalnie oczywiście polecam bardzo, bardziej mi się nawet podoba niż książka samej Rosy, ale cały czas czytając ją się wzruszam, więc nie czyta mi się łatwo
jest napisana z ogromną miłością
edit: „Chema Postigo – trudna historia wielkiego szczęścia”.
Komentarz
Bardzo dobrze się czyta
Do nabycia za darmo w pdf gdzies w przestworzach Internetu.
Podczytuje też Dzienniczek
Czeka na mnie Kobieta- boska tajemnica. Syrek
generalnie oczywiście polecam bardzo, bardziej mi się nawet podoba niż książka samej Rosy, ale cały czas czytając ją się wzruszam, więc nie czyta mi się łatwo
jest napisana z ogromną miłością
edit: „Chema Postigo – trudna historia wielkiego szczęścia”.
ja pożyczyłam od koleżanki, więc niestety nie mogę Ci pożyczyć
Edit: dzięki za dobre chęci Joannna.
ta książka to nowość, świeżo wydana trzy tygodnie temu