A słyszeliście kiedyś żeby Curie załatwiała sobie coś łóżkiem etc? Nie chodzi mi o to czy to prawda, tylko czy kiedykolwiek spotkaliście się z taką opinią? Bo mi ostatnio ktoś tak powiedział i ciekawa jestem czy sobie tak palnął czy jeszcze faktycznie ktoś gdzieś tak uważa
Ukryte terapię Zieby - ciekawe Na pewno ma racje w jednym ... Często leczy się objawy natomiast mało kto interesuje sie przyczyna skąd wzięła sie choroba
Pytam, bo tak jak ksiazki np. Cejrowskiego mi sie super czytalo, to przez bardzo ciekawa ksiazke Martyny Wojciechowskiej nie moglam przebrnac, wlasnie ze wzgledu na jej styl pisania, ktory mi zupelnie nie podszedl.
A jak wrażenia? Polecasz? Czytałam ostatnio biografię Wandy Rutkiewicz i Mój pionowy świat Kukuczki i mnie temat himalaistów wciagnal, chętnie bym coś jeszcze przeczytała...
Teraz czytam "Taka zabawna historia" Krzysztof Kowalewski w rozmowie z Juliuszem Ćwieluchem.W zeszlym tygodniu przeczytalam dwie. Pierwsza to "Byl sobie chlopczyk" Ewy Winnickiej, Wydawnictwo Czarne, o sprawie malego Szymona, ktorego cialo znaleziono w cieszynskim stawie i po ktorego przez 2 lata nikt sie nie zglosil, choc policja bardzo intensywnie poszukiwala rodzicow i jakiegokolwiek sladu zaczepienia. Bardzo ciekawy reportaz, trudny temat, serce plakalo, jak to czytalam. Druga to "Mokradełko" Katarzyny Surmiak Domanskiej. Interesujaca. Reportazowa relacja, takie powidoki po tym jak Halszka Opfer opublikowala swoja ksiazke "Kato - tata. Niepamiętnik". W miedzyczasie wspomnienia blizniaczek na ktorych przeprowadzal eksperymenty w Auschwitz doktor Joseph Mengele, ksiazke Mateusza Szpytmy o rodzinie Ulmow - 'Zasluzeni wsrod narodow swiata' i 'Piekna bestia. Zbrodnie SS Aufseherin Irmy Grese, Daniela Patricka Browna. I z dzieciakami, tak przy herbacie Nowe przygody Mikolajka.
Wszystkim zainteresowanym himalaizmem polecam goraco reportaz Jacka Hugo Badera "Dlugi film o milosci. Powrot na Broad Peak". W 2013 Hugo Bader wybral sie z polska ekipa poszukiwawcza, ktora wyruszyla, by odnalezc ciala Tomasza Zalewskiego i Macieja Berbeki. Arcyinteresujaca lektura, ciezko sie oderwac, baderowski styl, slowem: ko- nie-cznie.
@Rejczel, jaki tytuł mają te wspomnienia bliźniaczek?
@Aniuszka dokladny tytul ksiazki jest taki: " Przetrwalam. Zycie ofiary Josefa Mengele" Eva Mozes Kor, Lisa Rojany Buccieri. Eva, jedna z blizniaczek opowiada o obozowych losach swoich i swojej siostry, o tym, co sie stalo z ich rodzina. Przejmujaca historia o tym, jak z serca Rumunii, malej, sielskiej wioski zostaja nagle wydarci i zawiezieni w bydlecych wagonach w otchlan piekla, do Auschwitz.
W ogrodzie pamięci -skonczone. Teraz czytam Polarne wwodowstapienie-o akcji sciagania (a wczesniej naprawy) jachtu Polonus, z bazy Arctowskiego , z Antarktydy. Nasz przyjaciel byl tam, a potem opisal wyprawe. Teraz bywa w roznych zakatkach Polski na w spotkaniach autorskich-fajnie opowiada, jak ktos by trafił-zapraszam. Tomasz Sosin alias Sajmon
Taka zbeletryzowana powieść historyczna od strony kobiet- w średniowiecznym Krakowie - zaczyna się w roku 1526 . Można sobie wyobrazić sytuację służby , kwestie porodu , połogu , "wywodu" w kościele po porodzie. Na razie jestem na 4 rozdziale
Komentarz
W miedzyczasie wspomnienia blizniaczek na ktorych przeprowadzal eksperymenty w Auschwitz doktor Joseph Mengele, ksiazke Mateusza Szpytmy o rodzinie Ulmow - 'Zasluzeni wsrod narodow swiata' i 'Piekna bestia. Zbrodnie SS Aufseherin Irmy Grese, Daniela Patricka Browna.
I z dzieciakami, tak przy herbacie Nowe przygody Mikolajka.
Arcyinteresujaca lektura, ciezko sie oderwac, baderowski styl, slowem: ko- nie-cznie.
Eva, jedna z blizniaczek opowiada o obozowych losach swoich i swojej siostry, o tym, co sie stalo z ich rodzina. Przejmujaca historia o tym, jak z serca Rumunii, malej, sielskiej wioski zostaja nagle wydarci i zawiezieni w bydlecych wagonach w otchlan piekla, do Auschwitz.
I boje się snów tez mam za sobą. Nie czyta się łatwo.
Teraz czytam Polarne wwodowstapienie-o akcji sciagania (a wczesniej naprawy) jachtu Polonus, z bazy Arctowskiego , z Antarktydy.
Nasz przyjaciel byl tam, a potem opisal wyprawe. Teraz bywa w roznych zakatkach Polski na w spotkaniach autorskich-fajnie opowiada, jak ktos by trafił-zapraszam.
Tomasz Sosin alias Sajmon
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4037225/wybor-sary
Philip Roth - Amerykańska sielanka.
Mnóstwo tomików wierszy.
Uwielbiam biografie, zwłaszcza te nielukrowane