,,Nasza Pani z Ravensbruck'' - świetnie napisana, same fakty. Od razu przypomniało mi się, że właśnie 27 stycznia obchodzona jest ,,Dzień Pamięci Ofiar Nazizmu''.
O wywiadzie z ks.Pawlukiewiczem powiedziałabym raczej, że bardzo, bardzo prawdziwy. I szczery. Chociaż jednocześnie wiele rzeczy Ksiądz pozostawia tajemnica. Czyta się faktycznie świetnie.
In sinu Jesu - kiedy serce mówi do serca Polecam każdemu, kto chce odnowić i budować relację z Jezusem. Jest świadectwem pewnego kapłana, który doświadczył uzdrawiającej i umacniającej mocy adoracji eucharystycznej. No po prostu miód na serce.
Ciekawa jestem tej ksiązki "Ogród Leoty- juz zamowiłam używaną i czekam z niecierpliwoscią bo umiejscowienie bohaterow w nowożytnych czasach sprawia, że pewnie i inne tematy i ogolnie cos nowego tej autorki. Jak ktos jeszcze mi cos poleca Francine Rivers, to czekam na propozycje.
"Dobre dziecko" Roma Ligocka - ciekawa, prowadzona w formie dziennika zapisków dorastającej Romy. Oczami czternastolatki spojrzymy na obraz powojennej Warszawy i na życie uczuciowe jej matki a co się z tym wiąże - na życie młodej Romy.
"Marlena" Angelika Kuźniak - interesująca, wspomnieniowa o Marlenie Dietrich, taki rys bardziej, bez przynudzania.
"Pokazucha na gruzińskich zasadach" Stasia Budzisz - rzucająca światło na gruzińskie obyczaje, mentalność, na kulturę relacji damsko męskich. Długo by opowiadać. Momentami bardzo przejmująca.
"A ja zem jej powiedziala" Kasia Nosowska - pół żartem pół serio ale w gruncie rzeczy hmm...celna, dosadna, można sie pośmiać przy lekturze.
"Soroczka" Angelika Kuźniak - bardzo mądra książka. Krótka, przeczytałam w jeden dzien, bo się nie mogłam "odpiąć", tak mnie wciągnęła.
"Błoto słodsze niż miód Głosy komunistycznej Albanii". - Małgorzata Rejmar "Gareth Jones człowiek, który wiedział za dużo"- Mirosław Wlekły Obie warte przeczytania.
Pożyczyłam dziś sobie w bibliotece "Dzieciństwo w pasiakach" B. Bartnikowskiego. Autor trafił do obozu w wieku 12lat i opisuje Auschwitz z perspektywy dziecka. Jeszcze nie zaczęłam czytać, bo kończę co innego, ale zastanawiam się, czy mogę tę książkę dać do przeczytania synowi (podobny wiek, co autora wówczas). Ktoś czytał?
Pożyczyłam dziś sobie w bibliotece "Dzieciństwo w pasiakach" B. Bartnikowskiego. Autor trafił do obozu w wieku 12lat i opisuje Auschwitz z perspektywy dziecka. Jeszcze nie zaczęłam czytać, bo kończę co innego, ale zastanawiam się, czy mogę tę książkę dać do przeczytania synowi (podobny wiek, co autora wówczas). Ktoś czytał?
Moje pytanie brzmi tak: czy ktoś jest w stanie mi pomóc...?
#nicsięniedzieje #serio #piszępracę
Poszukuję następujących książek w związku z pracą, którą mam zamiar wkrótce napisać. Zatem, gdyby ktoś miał i mógł użyczyć na czas jakiś, lub odsprzedać raczej niedrogo, lub - wskazać miejsce, skąd mogłabym ewentualnie wypożyczyć te oto pozycje: 1. Andrzej Gretkowski "Nowotwór to jeszcze nie wyrok. Wybrane zagadnienia z psychoonkologii" (w drugim obiegu za miliony monet... ) 2. Kinga Buczek "Pokonaj nowotwór niekonwencjonalnie" 3. Witold Zatoński "Nowotwory złośliwe w Polsce" 4. "Nowotwory złośliwe: postępowanie wielodyscyplinarne (...) t. I i II
Powtarzam - nic się nie dzieje, przeciwnie! Po raz kolejny proszę Was o pomoc i wiem, że się nie zawiodę.
Komentarz
Chciałabym przeczytać
https://pl.aleteia.org/2020/02/21/ofiary-uratowaly-kata-niezwykla-historia-johanny-langefeld-strazniczki-z-ravensbruck/
Od razu przypomniało mi się, że właśnie 27 stycznia obchodzona jest ,,Dzień Pamięci Ofiar Nazizmu''.
Czyta się faktycznie świetnie.
Polecam każdemu, kto chce odnowić i budować relację z Jezusem.
Jest świadectwem pewnego kapłana, który doświadczył uzdrawiającej i umacniającej mocy adoracji eucharystycznej.
No po prostu miód na serce.
Podziwiam życie, pasję Michała Anioła
I zaczynam "Topr"
kocham !!!!
Powieść o pierwszych chrześcijanach . Świetnie się czyta
Szukam nowych tytułów tej autorki
Polawiaczki pereł
O kobietach na krańcach świata, pierwszych globtrotterkach.
Jak ktos jeszcze mi cos poleca Francine Rivers, to czekam na propozycje.
"Marlena" Angelika Kuźniak - interesująca, wspomnieniowa o Marlenie Dietrich, taki rys bardziej, bez przynudzania.
"Pokazucha na gruzińskich zasadach" Stasia Budzisz - rzucająca światło na gruzińskie obyczaje, mentalność, na kulturę relacji damsko męskich. Długo by opowiadać. Momentami bardzo przejmująca.
"A ja zem jej powiedziala" Kasia Nosowska - pół żartem pół serio ale w gruncie rzeczy hmm...celna, dosadna, można sie pośmiać przy lekturze.
"Soroczka" Angelika Kuźniak - bardzo mądra książka. Krótka, przeczytałam w jeden dzien, bo się nie mogłam "odpiąć", tak mnie wciągnęła.
Głosy komunistycznej Albanii". - Małgorzata Rejmar
"Gareth Jones człowiek, który wiedział za dużo"- Mirosław Wlekły
Obie warte przeczytania.
Bardzo mnie wciągnęła.
Polecam
Bardzo ciekawa i wciągająca książka.
#nicsięniedzieje #serio #piszępracę
Poszukuję następujących książek w związku z pracą, którą mam zamiar wkrótce napisać.
Zatem, gdyby ktoś miał i mógł użyczyć na czas jakiś, lub odsprzedać raczej niedrogo, lub - wskazać miejsce, skąd mogłabym ewentualnie wypożyczyć te oto pozycje:
1. Andrzej Gretkowski "Nowotwór to jeszcze nie wyrok. Wybrane zagadnienia z psychoonkologii" (w drugim obiegu za miliony monet... )
2. Kinga Buczek "Pokonaj nowotwór niekonwencjonalnie"
3. Witold Zatoński "Nowotwory złośliwe w Polsce"
4. "Nowotwory złośliwe: postępowanie wielodyscyplinarne (...) t. I i II
Powtarzam - nic się nie dzieje, przeciwnie!
Po raz kolejny proszę Was o pomoc i wiem, że się nie zawiodę.