"Dobre dziecko" Roma Ligocka - ciekawa, prowadzona w formie dziennika zapisków dorastającej Romy. Oczami czternastolatki spojrzymy na obraz powojennej Warszawy i na życie uczuciowe jej matki a co się z tym wiąże - na życie młodej Romy.
"Marlena" Angelika Kuźniak - interesująca, wspomnieniowa o Marlenie Dietrich, taki rys bardziej, bez przynudzania.
"Pokazucha na gruzińskich zasadach" Stasia Budzisz - rzucająca światło na gruzińskie obyczaje, mentalność, na kulturę relacji damsko męskich. Długo by opowiadać. Momentami bardzo przejmująca.
"A ja zem jej powiedziala" Kasia Nosowska - pół żartem pół serio ale w gruncie rzeczy hmm...celna, dosadna, można sie pośmiać przy lekturze.
"Soroczka" Angelika Kuźniak - bardzo mądra książka. Krótka, przeczytałam w jeden dzien, bo się nie mogłam "odpiąć", tak mnie wciągnęła.
"Błoto słodsze niż miód Głosy komunistycznej Albanii". - Małgorzata Rejmar "Gareth Jones człowiek, który wiedział za dużo"- Mirosław Wlekły Obie warte przeczytania.
Pożyczyłam dziś sobie w bibliotece "Dzieciństwo w pasiakach" B. Bartnikowskiego. Autor trafił do obozu w wieku 12lat i opisuje Auschwitz z perspektywy dziecka. Jeszcze nie zaczęłam czytać, bo kończę co innego, ale zastanawiam się, czy mogę tę książkę dać do przeczytania synowi (podobny wiek, co autora wówczas). Ktoś czytał?
Pożyczyłam dziś sobie w bibliotece "Dzieciństwo w pasiakach" B. Bartnikowskiego. Autor trafił do obozu w wieku 12lat i opisuje Auschwitz z perspektywy dziecka. Jeszcze nie zaczęłam czytać, bo kończę co innego, ale zastanawiam się, czy mogę tę książkę dać do przeczytania synowi (podobny wiek, co autora wówczas). Ktoś czytał?
Moje pytanie brzmi tak: czy ktoś jest w stanie mi pomóc...?
#nicsięniedzieje #serio #piszępracę
Poszukuję następujących książek w związku z pracą, którą mam zamiar wkrótce napisać. Zatem, gdyby ktoś miał i mógł użyczyć na czas jakiś, lub odsprzedać raczej niedrogo, lub - wskazać miejsce, skąd mogłabym ewentualnie wypożyczyć te oto pozycje: 1. Andrzej Gretkowski "Nowotwór to jeszcze nie wyrok. Wybrane zagadnienia z psychoonkologii" (w drugim obiegu za miliony monet... ) 2. Kinga Buczek "Pokonaj nowotwór niekonwencjonalnie" 3. Witold Zatoński "Nowotwory złośliwe w Polsce" 4. "Nowotwory złośliwe: postępowanie wielodyscyplinarne (...) t. I i II
Powtarzam - nic się nie dzieje, przeciwnie! Po raz kolejny proszę Was o pomoc i wiem, że się nie zawiodę.
Moje pytanie brzmi tak: czy ktoś jest w stanie mi pomóc...?
Poszukuję następujących książek w związku z pracą, którą mam zamiar wkrótce napisać. Zatem, gdyby ktoś miał i mógł użyczyć na czas jakiś, lub odsprzedać raczej niedrogo, lub - wskazać miejsce, skąd mogłabym ewentualnie wypożyczyć te oto pozycje: 1. Andrzej Gretkowski "Nowotwór to jeszcze nie wyrok. Wybrane zagadnienia z psychoonkologii" (w drugim obiegu za miliony monet... ) 2. Kinga Buczek "Pokonaj nowotwór niekonwencjonalnie" 3. Witold Zatoński "Nowotwory złośliwe w Polsce" 4. "Nowotwory złośliwe: postępowanie wielodyscyplinarne (...) t. I i II
Powtarzam - nic się nie dzieje, przeciwnie! Po raz kolejny proszę Was o pomoc i wiem, że się nie zawiodę.
Właśnie usłyszałam w radio kilka zachęt do sięgnięcia po takie książki "Nie jesteś skazany" Renaty Czerwickiej i " Czy warto umierać za smartfona" Zanussiego.
Ktoś czytał? Szczególnie interesuje mnie pierwsza pozycja .
Przeczytałam właśnie trzy tomy autorstwa Ch. Link "Czas burz", "Niespokojne niebo", "Dziki łubin". Ogólnie dobrze się czytało, ale po lekturze mam taki obraz: rzadko który Niemiec był zwolennikiem Hitlera, jakiś tam wujek w gestapo czy zięć w SS, reszta to najwyżej mięso armatnie ginące z rąk okrutnych Rosjan, czy Francuzów, a biedne żony przeżywające horror w bombardowanym Berlinie, stojące w kolejkach po żywność i węgiel.
"Kołysanka z Auschwitz" Mario Escobar. Na podstawie losów Helene Hannemann, Niemki, żony Roma i matki pięciorga dzieci, która dobrowolnie poszła za swoją rodziną do Auschwitz.
Właśnie usłyszałam w radio kilka zachęt do sięgnięcia po takie książki "Nie jesteś skazany" Renaty Czerwickiej i " Czy warto umierać za smartfona" Zanussiego.
Czytałam ta pierwsza i bardzo polecam. Prawdziwa historia.
Czytałam ta pierwsza i bardzo polecam. Prawdziwa historia.
A czy ktos czytal "cialo kobiety, madrosc kobiety"? Mysle o kupnie, ale poniewaz to droga ksiazka, to chcialabym zapytac czy naprawde warto wydac te 70zl.
Poszukuję czegoś dla 7 latka, którego nudzą już bajki i opowiadania dla dzieci. Ostatnio podobał mu się Detektyw Pozytwka, i Akademia Pana Kleksa. Ostatnio słyszę nudy, nudy, nudy, to jest dla bobasów. Chciałabym mu jeszcze trochę poczytać - taki wieczorny rytuał. Sam czyta Scooby-Doo i Kapitana Majtasa. Jakieś pomysły??
Komentarz
"Marlena" Angelika Kuźniak - interesująca, wspomnieniowa o Marlenie Dietrich, taki rys bardziej, bez przynudzania.
"Pokazucha na gruzińskich zasadach" Stasia Budzisz - rzucająca światło na gruzińskie obyczaje, mentalność, na kulturę relacji damsko męskich. Długo by opowiadać. Momentami bardzo przejmująca.
"A ja zem jej powiedziala" Kasia Nosowska - pół żartem pół serio ale w gruncie rzeczy hmm...celna, dosadna, można sie pośmiać przy lekturze.
"Soroczka" Angelika Kuźniak - bardzo mądra książka. Krótka, przeczytałam w jeden dzien, bo się nie mogłam "odpiąć", tak mnie wciągnęła.
Głosy komunistycznej Albanii". - Małgorzata Rejmar
"Gareth Jones człowiek, który wiedział za dużo"- Mirosław Wlekły
Obie warte przeczytania.
Bardzo mnie wciągnęła.
Polecam
Bardzo ciekawa i wciągająca książka.
Poszukuję następujących książek w związku z pracą, którą mam zamiar wkrótce napisać.
Zatem, gdyby ktoś miał i mógł użyczyć na czas jakiś, lub odsprzedać raczej
1. Andrzej Gretkowski "Nowotwór to jeszcze nie wyrok. Wybrane zagadnienia z psychoonkologii" (w drugim obiegu za miliony monet...
2. Kinga Buczek "Pokonaj nowotwór niekonwencjonalnie"
3. Witold Zatoński "Nowotwory złośliwe w Polsce"
4. "Nowotwory złośliwe: postępowanie wielodyscyplinarne (...) t. I i II
Powtarzam - nic się nie dzieje, przeciwnie!
Po raz kolejny proszę Was o pomoc i wiem, że się nie zawiodę.
"Nie jesteś skazany" Renaty Czerwickiej i " Czy warto umierać za smartfona" Zanussiego.
Franz Kafka - Opowieści i przypowieści
Georges Perec - Człowiek, który śpi
Andrea Levy - Wysepka