@Daga, ale jaka zapalczywość? Ja tylko podaję kryteria mówienia o uzdrowieniach w Kościele, kryteria ustalone przez sam Kościół. Skoro komuś te kryteria nie odpowiadają, to wiadomo, że nie jest katolikiem
@Daga bo jak niepotwierdzone, to gadanie o uzdrowieniu jest najzwyklejszym kłamstwem
@Gregorius Jakim znowu kłamstwem?! Nie wyobrażam sobie, żeby Kosciół miał sie zajmować badaniem wszystkich uzdrowień. Chyba nic by nie robili, tylko badali i badali!
Żadnych swieckich apostolow pod moimi drzewami.!!!!!! Starczy jehowych. Księdza zawsze , świeckiego nigdy w życiu.
Kapłan jest głównie do składania Ofiary i spowiadania.
Nie widzę problemu w udziale świeckich w Kościele. Są nawet bardzo potrzebni, bo takie mamy czasy, że diabli chcą odciągnąć ludzi od Boga na wszelkie sposoby. Dlatego trzeba używać różnorakich sposobów, aby ludzi do Boga przyciągnąć.
Ja mam dystans do cudownych uzdrowien np. z uzależnień Niestety znane mi osoby cudownie uzdrowione nie pozbyły się mechanizmów uzaleznienia tylko zastąpiły ja nadgorliwa modlitwa ..są poprostu odjechane na tym punkcie.przerysowane. Poprostu uzdrowienie z dnia na dzień jest dla mnie niemożliwe To musi być proces zmiany swojego zachowania, myślenia, działań, reakcji..
ale Bóg jest wszystko mogącym a nie trochę mogącym
mnie uwolnił od paru nałogów w tym seriali a nie myslałm ze to nałóg bo w sumie to oglądałem 5 seriali na raz ale to fakt to proces który trwa u mnie od 7 lat pierwsze co dostałem odwagę bronienia wiary bo byłem w tedy strasznie wstydliwy i bałem sie ludzi i ktos zaczynał atakowac wiare to zamieniałem sie w lwa i broniłem dzisiaj w radiu maryja słyszałem ze jak diabeł nie moze dorwac człowieka poprzez pokusy czy świecidełkami tego świata to atakuje człowieka przez innych ludzi to było o dzisiaj o 16
Dziś byłem rano w wiejskim kościółku, cała ściana była obwieszona wotami za cudowne uzdrowienia. Ciekawe, czy to były uzdrowienia prawdziwe i spełniające wymogi unijne?
Dziś byłem rano w wiejskim kościółku, cała ściana była obwieszona wotami za cudowne uzdrowienia. Ciekawe, czy to były uzdrowienia prawdziwe i spełniające wymogi unijne?
Nie wiem, ale jak są procesy kanonizacyjne to nieraz latami szuka się jednego na 100% uzdrowionego. W Lourdes jedno uzdrowienie na rok czy rzadziej jest uznawane ZTCW
Skąd zatem te wota? Czemu proboszcz się nimi chwali i eksponuje w kościele? Wygląda na to, że taka praktyka istnieje od setek lat, a Zieliński jedynie sięga do tradycji.
Ja mogę znieść wotum wdzięczności Bogu za udaną operację, za urodzenie zdrowego dziecka, za zdany egzamin i wiele wiele innych to nie muszą być cud uznawane przez kościół.
to ja tylko to tutaj zostawię. mlody człowiek przedstawia się jako charyzmatyk,wiec pewnie dla części jest skreślony. Ale może zawsze warto posłuchać jeszcze czegoś w temacie?
Uzdrowiciel Zieliński wpisuje się w spektrum dostarczycieli wrażeń u emocji religijnych. Jezus na stadionie, różaniec do granic, narodowa pokuta, objazdowe sesje uzdrowieniowe. Ciekawym fenomenem są krótkotrwałe „uzdrowienia” będące wynikiem autosugestii lub zbiorowej histerii. Zieliński ukuł fajną teorię „utrzymania uzdrowienia” na podstawie przypowieści o siewcy wg Ewangelii św. Marka. Ekstrapolował on ziarno=słowo Boże na uzdrowienie. Uzdrowienie przychodzi na głos charyzmatyka i z automatu pada na uzdrawianego. Jeśli ten jest kiepską, skalistą glebą, to uzdrowienie znika. Uzdrawiany może mieć pretensje tylko do samego siebie. Sprytne, co nie? Najgorsze jest to, że Zielińskiego wzięli w ślepą obronę zwiedzeni księża bez odniesienia się do zarzutów twórców filmu.
Wyświetl ten post na Instagramie. To jest Jaś, Jaś ma 9 lat, za dwa miesiące Komunię świętą. Jaś uwielbia sport i ruch, około trzy tygodnie temu Jaś zachorował na dziwną chorobę. Nie mógł chodzić, bardzo cierpiał z bólu i miał zupełnie niesprawna prawą nogę. Lekarze nie znaleźli przyczyny. Mówili: nietypowy przypadek, nic nie wiadomo. Wczoraj poszliśmy na Mszę o uzdrowienie, którą prowadził @marcin.zielinski. Jaś pojechał na wózku i bardzo cierpiał, a potem Pan sprawił Cud, Duch Święty przemknął i Jaś może chodzić!!!! Noga nie boli!!! Stawy nie bolą! Bóg jest miłością ❤❤❤ #Bógjestdobry #cud #namoichoczach #wmoimsercu #uwielbienie #marcinzieliński #wielodzietni #świadectwo @marcin.zielinski dziękuję Post udostępniony przez Monika JW (@mamasjw) Mar 25, 2019 o 6:47 PDT
Oczywiście macie rację, że Zieliński nie odprawiał Mszy, tylko prowadził modlitwę o uzdrowienie. Ale świadectwo jest autentyczne, także fakt, że żaden z lekarzy nie potrafił wcześniej postawić diagnozy.
Komentarz
"Uwielbiam" te dyskusje tutaj
Swoją drogą ciekawa jest ta zapalczywość w udowodnianiu swojej racji..
Jakim znowu kłamstwem?! Nie wyobrażam sobie, żeby Kosciół miał sie zajmować badaniem wszystkich uzdrowień. Chyba nic by nie robili, tylko badali i badali!
Kapłan jest głównie do składania Ofiary i spowiadania.
Nie widzę problemu w udziale świeckich w Kościele. Są nawet bardzo potrzebni, bo takie mamy czasy, że diabli chcą odciągnąć ludzi od Boga na wszelkie sposoby. Dlatego trzeba używać różnorakich sposobów, aby ludzi do Boga przyciągnąć.
Niestety znane mi osoby cudownie uzdrowione nie pozbyły się mechanizmów uzaleznienia tylko zastąpiły ja nadgorliwa modlitwa ..są poprostu odjechane na tym punkcie.przerysowane.
Poprostu uzdrowienie z dnia na dzień jest dla mnie niemożliwe
To musi być proces zmiany swojego zachowania, myślenia, działań, reakcji..
mlody człowiek przedstawia się jako charyzmatyk,wiec pewnie dla części jest skreślony.
Ale może zawsze warto posłuchać jeszcze czegoś w temacie?
https://www.youtube.com/watch?v=_6F0TikpyXU&feature=share
Wklejam,ale nie chce wchodzić w polemikę.
Zostawiam tutaj,żeby uzupełnić ,jakby ktoś za jakiś czas wątek przeglądał.
to już kilka lat minęło?
Księża zwiedzeni wg Ciebie, wzięli w obronę Zielińskiego, ale nie jest to ślepa obrona.
Możesz sobie poczytać jak ks. T. Szałanda broni MZ:
https://www.facebook.com/search/top/?q=tomasz szałanda, tam jest już siódma część tej obrony.
Inni księża, których słyszałam to o. Recław i o. Szustak. Też przytaczają konkretne argumenty w obronie MZ.
Dlatego nie mów, że bronią go ślepo.
Ks. T Szałanda broni Marcina Zielińskiego na argumenty. Nie ślepo!
https://www.academia.edu/37650364/Odpowiedź_na_film_dotyczący_osoby_i_posługi_Pana_Marcina_Zielińskiego?fbclid=IwAR0CJuf2pCifWhtFtzqfNtc1my2Pw4EVDOQPsRk8HGn9KrmDJod6A7nFQpk