Mam taki problem - pies sąsiadki, który ma prawie rok - mieszka na podwórku, na noc spuszczany, większość dnia też biega . Od 2-3 aż do 5 prawie non stop szczeka. Nie wyje, szczeka.I naprawdę bardzo głośno. Od wakacji jest mi trudno spać. Często dzieci się budzą. Mąż się budzi. Gdy ktoś u nas nocuje, narzeka. Pies to jakis kundel, podobny do wilczura Jest piękny.... Ale co z tego..... Macie pomysły co możemy zrobić? Z 5 razy mówiliśmy sąsiadce, ale tylko mówi, że ją też czasem budzi... Z tym,
Że ona na emeryturze i przygłucha.... Nie chce jej robić problemów... Może jej coś zasugerować... Już myślałam żeby kupić smycz i chodzić z nim na spacery, może on atrakcji potrzebuje.... Ale mam już dość. Rano jestem sfrustrowana i zmęczona....
Komentarz
My jesteśmy jedynymi sąsiadami z bliska.. Inni mają dużo dalej domy, więc im tak bardzo nie przeszkadza.
Zastanawiam się nad kupnem armaty, co tam kapiszony...
przybłąkał się 2 lata temu, kupiliśmy budę i boks
nikomu się nie chce chodzić z nim na spacery
( na mnie i na maluchy warczy wciąż jeszcze więc w ogóle odpada)
no więc tylko podwórko
bardzo mnie krępuje gdy obszczekuje sąsiada
, który chodzi z tyłu swojego domu itd
sama nie lubię tego hałasu i nie dziwi mnie, że kogoś może irytować
w nocy obowiazkowo boks bo inaczej pod każdym oknem hałas
a od czasu jak sąsiad się wprowadził to już szczególnie zwracam uwagę
@natalinko-współczuję sytuacji, jednak argumenty tej sąsiadki są głupie
przedstawiłabym sprawę szczerze, że pies budzi Was po nocach
jak nie zadziała to trudno
cięższe działo bym wytoczyła
żal starszej ( niekumatej ) osoby
ale Wy tez jesteście ważni
Mnie osobiście dziwi, że właścicielom nie przeszkadza to ciągle szczekanie ..to jakiś koszmar jest
Ja nie wiem..może trzeba jakieś petardy odpalać to się wystraszy
Czuję, że jestem postacią tragiczną, zwłaszcza z tymi swoimi skrupułami ..
Niektóre psy maja taki charakter i tyle będzie dziamgotal prawie 24 godz na dobe , bez znaczenia czy nakarmiony czy wybiegany będzie podnieść alarm na każdy szmer szelest najmniejszy halas ,
Zdrowego psa żaden weterynarz nie uspi , tak więc legalnie zgodnie z prawem nie zabije się go
A powod szczekania psa moze być różny
1 walesajace sie psy
2 koty
3 ktoś przechodzi
4.....itd mozna wyliczac,
Nie tylko stres czy głód powoduje szczekanie czy drażnienie się z psem
Moja koleżanka ma psa szczekającego i kupiła budkę antyszczekową i pomaga... Jak pies zaczyna szczekać to wysyla jakieś dźwięki niesłyszalne dla ludzi i pies kuli po sobie uszy cichnie. Może niech ta pani kupi coś takiego, albo tak jak tu radzono niech na noc go gdzieś zamyka...weźmie do domu, a jak nie chce współpracować z Wami to bym zgłosila to do straży miejskiej...
Pies sąsiadów, owczarek nazistowski, już wie, że kiedy mnie widzi po drugiej stronie ulicy, to nie warto szczekać, ale siedzieć cicho.
Trzeba zwrócić jednak uwagę na to, że nie działa to na głuche (sic!) psy, czyli np. stare, albo takie, które drą pysk wraz z kolegami.
Może skoro i tak się budzicie w nocy, można wyjść na balkon czy na dwór/pole i zapiszczeć dazerem w psa, żeby behawioralnie się nauczył, że nie warto szczekać w danej sytuacji.
Można psu podciąć struny głosowe, nie trzeba go usypiać.
W radio była audycja o tym, że w Luksemburgu psom nie wolno szczekać nie tylko w mieszkaniach (tak jest w Niemczech), ale i poza domem. Więc wszystkie tamtejsze psy mają podcinane struny głosowe.
Pomysł nie głupi, ale nie można wykluczyć, że będąc w mieszkaniu też będzie szczekał. Niektóre psy tak mają.
A to nie znęcanie się nad psem ? Te obroże najpierw wydaja dźwięk potem rażą prądem
Budki wydaja ultradźwięki i np jak ja jestem w hałasie to boli mnie głowa , raczej psa tak samo
Poczytałam opinie i tak są to rzeczy 1 drogie 2 nie ma gwarancji że skuteczne 3 o określonym zasięgu ok 15 m czyli nawet jeśli by zamontować to urządzenie to pies stanie kawełek dalej i wraz dziamgocze
@Zuzapola przyzwyczaisz się do tego szczekania tylko czasu trzeba powoli nawet będziesz znała powód po sposobie szczekania
A tak prawdę mówiąc u nas u sąsiadów : psy po całych nocach ujadają -odstraszją dziki ,4 rano kogut pieje , 5 krowy ryczą , koty ganiają się i miauczą , indyki gulgoczą ba nawet sowy czy puszczyki pohukują w nocy