Mam gorącą prośbę - czy ktoś mógłby udostępnić film "Stowarzyszenie umarłych poetów" ? Moje dziecko musi to pilnie obejrzeć, a w necie są tylko fragmenty.
@NC500 , nie sądzę, żeby był szkodliwy. Chodzi w nim głównie o to, że szkoła i rodzice nie mogą być bezduszni, że muszą naprawdę znać swoje dzieci i otworzyć im serca. Zresztą trzeba by spytać Brawaria.
Mam gorącą prośbę o kolejny film - "Pan Tadeusz". W necie znalazłam tylko fragmenty, a synek bardzo chce obejrzeć. Na razie czytamy lekturę, idzie dość ciężko, bo z powodu wiersza i archaicznego słownictwa synek nie łapie treści. Co trochę przeczytamy, muszę mu tłumaczyć z polskiego na nasze. Lekturę i tak zamierzamy przeczytać, bo to przecież "Pan Tadeusz"; czasem coś można opuścić, ale to trzeba znać. Ale obejrzenie filmu pozwoli dziecku ogarnąć całość akcji.
Bardzo mi na tym zależy i będę stokrotnie wdzięczna, jeśli otrzymam jakieś namiary na całość.
@Malena bo podskórnym przesłaniem jest atakujcie co tradycyjne, z określonym poziomem wartości. Tradycja was ogranicza. Młodzi wychowani na takim przesłaniu są idealnym materiałem dla różnego rodzaju nowoczesnych ideologii. Kiedyś czerwonej, teraz różowej czy tęczowej. Ideologie te uwielbiają bowiem dobrych ludzi bez kręgosłupa.
Ja odebrałam przesłanie raczej jako: chrońcie swoje dzieci przed bezdusznymi instytucjami i ludźmi. Tradycja jest bardzo cenna, ale tylko w połączeniu z dobrocią i indywidualnym podejściem do każdego człowieka, zwłaszcza młodego. Ta szkoła w filmie miała raczej "tradycję" tresury i przedmiotowego traktowania uczniów.
Ale tak ogólnie to masz całkowitą rację, co do młodych wychowanych na przesłaniu "atakujcie tradycję''.
Komentarz
Młodzi wychowani na takim przesłaniu są idealnym materiałem dla różnego rodzaju nowoczesnych ideologii. Kiedyś czerwonej, teraz różowej czy tęczowej.
Ideologie te uwielbiają bowiem dobrych ludzi bez kręgosłupa.