Ostatnia chyba Polska znana marka elektro przestaje istnieć. W 2013 PO pozwoliło na wrogie przejęcie przez Siemens Bosh, teraz zostanie tylko ich fabryką. Centrum badawcze oczywiście już tylko w Niemczech. Smutek.
A wiecie, że Siemens korzystał w czasach wojny z niewolniczej pracy więźniów (równiiez Polek) z obozu Ravensbruck? I byli tam traktowani fatalnie. A po wojnie nie chcieli płacić odszkodowań, wymigiwali się jak mogli i zwalali wszystko na Hitlera.
A Polakom nie przeszkadza i chętnie kupują, w końcu nie można żyć wciąż przeszłością, prawda? I w ogóle po co filozofować zamiast żyć... A nie, prawda, porsche nie jest aż tak popularne...
Bardziej niż na nazistów patrzę na dzisiaj. Widziałem dzisiaj info o Ikei, stwierdziłem, że w niczym nie będę stratny, jeżeli tam już nic nie kupię. Bez Siemensa i bosha też się obchodzę, więc będzie bez zmian. Za politykę neokolonialną.
Nie kupuję w Ikei. Nie z powodów ideologii ale 1. Sam badziew tam sprzedają 2. Zniszczyli polskich podwykonawców. Dużo o tym swego czasu pisanow branżowych pismach stolarskich.
Nie wiem czy to znajdę w necie. Musiałby mi mąż podrzucić w jakim czasopiśmie to było. Chodziło o to że zamawiali u polskich stolarzy różne zlecenia a potem nie płacili bo np twierdzili że się nie zgadzało z wymiarami co i tak nie przeszkadzało Ikei to sprzedawać z zyskiem bo w sumie ten wymiar nie mial znaczenia. Rzecz działa się przed naszym wyjazdem do Szwajcarii czyli jakiś 2008/ 2009 rok. Ikea miala wśród stolarzy w Polsce dużo podwykonawców. To były małe, rodzinne firmy, najczęściej. Sporo puscili z torbami przez takie działania.
Komentarz
Bez Siemensa i bosha też się obchodzę, więc będzie bez zmian. Za politykę neokolonialną.
2. Zniszczyli polskich podwykonawców. Dużo o tym swego czasu pisanow branżowych pismach stolarskich.
https://www.polskarzecz.pl/
Można.