Cześć. Jestem obecnie w trakcie diagnozowania 10- letniego syna w kierunku ADHD i zastanawiam się czy są tu osoby które także mają dzieci z takim zaburzeniem rozwojowym. Wspomnę ze podstawowe objawy czyli nadruchliwość, duża impulsywność i duże problemy z koncentracją uwagi zaobserwowałam u syna na początku przedszkola, zresztą w szkole w której się obecnie uczy jest mu ciężko, nauczyciele często się na niego skarżą że źle się zachowuje, od pierwszej klasy "walczę" z nim by odrabiał lekcje, nie gubił notorycznie swoich rzeczy i czasami cierpliwość mi się kończy. Jak Wy sobie radzicie w podobnej sytuacji ? Każda opinia "praktyków" będzie mile widziana
Komentarz
A czy mozecie polecic jakas dobra literature dot.ADHD, cos z czym warto byloby sie zapoznac ??
Mam dzieci,którym leki pozwoliły pozytywnie zaistnieć,wzmocnić emocjonalnie,na nowo zbudować pozytywne relacje z kolegami. Opanować ten najtrudniejszy czas dojrzewania układu nerwowego.
Czasami trudno dokonać wyboru,ale kiedy niefarmakologiczne metody nie przynoszą skutku to jest niekiedy jedyne rozwiązanie.
( o rany,ale mam depresję...dopadła mnie jesienna depresja/To takie żywe dziecko,istne adhd/wszędzie mnie pełno,nie potrafię i siedzieć w miejscu,robię mnóstwo rzeczy-no taki ze mnie adhdowiec hahaha)
I depresja i adhd istnieją.