Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!
Wiem że tutaj jest wielu zwolenników ED mi na razie wciąż brak odwagi!moje dzieci zaczynają kolejny rok szkolny w tzw szkole masowej !mam wiele wątpliwości co je czeka?
Jedna z córek idzie po 8 kl do liceum plastycznego i o nią się najbardziej martwię....
czy ktoś ma doswiadczenia z ED takich dużych dzieci...?proszę o opinie..!
mam jeszcze kilkoro dzieci w szkole podstawowej ....są też młodsze i starsze....w sumie dziesięcioro i zastanawiamy się nad ED.....
Komentarz
początek własnego zaczepienia się w życiu,
bez liceum byłoby to chyba dużo uboższe;
ale to był mój temperament i zamierzchłe czasy, internet chyba trochę zmienił świat...
Ale z dziecko wybierające liceum, do tego o konkretnym profilu, musi być przekonane że da rade samo się uczyć, bez pomocy rodzica. Kładłabym nacisk na samodzielność w nauce i odpowiedzialnośc samego dziecka w tej kwestii.
Miałabym obawy zaczynając ED z tak dużym dzieckiem. Ale ja mam na koncie zbyt dużo porażek, choć sam system czy sama idea ED jest dobra i daje wiele możliwości. Natomiast mozna za pędzić się w sytuacje bez wyjścia, i osiągnąć rezultat inny niż zamierzony.
Ja wychowawczo poległam a ED poglebilo ten stan, bo dziecko się rozleniwiło.
Trzeba mieć samemu zapał, chcieć. Mi się za mało chciało, więc i dzieciom się nie chciało.
W zeszłym roku wyszło mi do przedszkola coś ok 200zl z podręcznikiem na głowę, kupowałam fakt, cale wakacje co się nawinęlo taniej w marketach.
Mnie bardziej przerażają wrześniowe oplaty, ubezpieczenia, zajęcia dodatkowe, milion innych pierdół do opłacenia we wrześniu..
Byly sytuacje ze przy odpowiedzi wstawala ta ktora byla zdolniejsza z danego przedmiotu.
Jestem w stanie zrozumieć tylko sprawę związana z butami że sznurowadłami i dzieckiem które nie umie wiązać. To jedyna część garderoby do której nauczyciel ma prawo się wtrącać.
Musiałam się wygadać bo właśnie byłam u kezanki, która kapie, kładzie spać, pakuje, czesze, sprząta za 7,5 łatkę. Tłumaczy to obecności 4 letniego brata.