Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pasteryzacja w zmywarce

Co myślicie? A może ktoś tak już robił? Sprawdza się?
Google wymienia ją jako jedną z opcji pasteryzacji (oprócz tradycyjnej na mokro i piekarnika).
Brzmi kusząco aczkolwiek się waham.
Zdecydowanie wielki plus bo super proste, tylko nalać/nałożyć do słoików, zakręcić, jeśli ciepłe to ostudzić, ustawić do zmywarki do góry denkami. Załączyć program 70-75st. I już.
I drugi plus - można dużo słoików na raz włożyć.
Bez kapsułek, tylko sama woda rzecz jasna.
Tylko czy chlapiąca woda o temp. 70st podgrzeje zawartość słoika na tyle, żeby się dobrze zamknęło i przechowało?
i druga kwestia - taki program trwa długo, czy po tych 2-3 h w słoikach np. z lecza nie zrobi się breja?

Komentarz

  • Nie probowałabyn
    Podziękowali 2AgataZi babka4
  • Też póki co się nie odważyłam i wczoraj leczo trafiło tradycyjnie do garów, ale ciekawa jestem czy ktoś próbował.
    Tu np. kobitka same śliwki tak pasteryzowała:
     
    Mnie w najbliższej przyszłości czeka spora ilość malin. Jakby tak się dało same do słoików, ewentualnie trochę cukru sypnąć i do zmywarki, to można szybko je przerobić. I potem byłby w sam raz do jogurtu, kremu, na kompot, kisiel, koktajl itp.
  • Ja wysokosłodzonych malin nie pasteryzuję. Zamykam na gorąco i zostawiam na denkach. Nic się nie psuje
    Podziękowali 2nowa Malia
  • Czyli pasteryzujesz "na sucho", nie?
  • Nigdy nic nie pasteryzowalam. Gorace do Słoika  , zakrecam i wieczkiem do dolu. Tak prawa fizyki pasteryzuja.
    Podziękowali 3Bea nowa mader
  • W zmywarce nie próbowałam. Ale rok temu wypróbowałam pasteryzację w piekarniku rozgrzamym do 160 stopni.  Bardzo mi się ten sposób spodobał: można na raz dużo słoików włożyć. W tym roku też tak będę robić. 

    Piekarnik włączam na godzinę, najlepiej na noc. Potem słoje stygną w piekarniku
    Podziękowali 2Aneczka08 madzikg
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.